Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3428f99f2e777bea160c07060cbd874a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tämä suolistosairaus todetaan joka vuosi jo noin 2 000 suomalaisella – on yksi oire, jonka vuoksi lääkäriin on mentävä viipymättä – Uutisalue

Tämä suolistosairaus todetaan joka vuosi jo noin 2 000 suomalaisella – on yksi oire, jonka vuoksi lääkäriin on mentävä viipymättä

Tulehduksellinen suolistosairaus todetaan vuosittain jo noin 2 000 suomalaisella.

Sairaudet, joista yleisimpiä ovat haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti, ovat yleistyneet nopeasti 2000-luvulla, ja yhteensä potilaita on tällä hetkellä noin 56 000.

Luku on kolminkertaistunut kahdessakymmenessä vuodessa, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri ja gastroenterologian professori Perttu Arkkila kertoi aiemmin.

– Vuonna 1990 potilaita oli vasta noin 6 300, hän sanoi.

Lue lisää: Tulehdukselliset suolisto­sairaudet yleistyvät kovaa vauhtia – tällaisia ovat oireet

Miksi niin moni sairastuu?

Nopean yleistymisen tarkkaa syytä ei ole saatu selville. Se tiedetään, että jollakin tavalla länsimainen elämäntapa vaikuttaa sairastumiseen.

– Tulehduksellinen suolistosairaus voi puhjeta, jos henkilöllä on perinnöllinen alttius. Sen lisäksi sairastumiseen tarvitaan jokin ympäristötekijä, kuten ruokavalio tai mahdollisesti bakteeri tai virus, Arkkila totesi aiemmassa jutussamme.

Todennäköisesti vielä kolmas tekijä sairastumisessa on professorin mukaan se, että jokaisen puolustusmekanismit ympäristötekijöitä vastaan toimivat eri tavalla.

– Niillä, jotka saavat tulehdukselliseen suolistosairauden, puolustusjärjestelmä yliaktivoituu.

Lue lisää: Löytyikö nyt syy tulehduksellisten suolistosairauksien hurjaan kasvuun? Professori: ”Teoriassa tämä voisi selittää”

Tyypillisimpiä oireita ovat ripuli ja kivut alavatsan alueella.

Oire, jonka vuoksi lääkäriin on mentävä viipymättä

Haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti aiheuttavat maha-suolikanavan tulehduksen vuoksi erilaisia vatsa- ja suolisto-oireita, joista tyypillisimpiä ovat ripuli ja kivut.

Oireet vaihtelevat eri potilailla lievistä elämää täysin rajoittaviin, ja hyvin tyypillistä on parempien ja huonompien jaksojen aaltoilu.

Eniten uusia tautitapauksia on 15–30-vuotiailla.

Terveyskylän mukaan pitkittynyt ripuli tai vatsakipu on syy ottaa yhteyttä lääkäriin, ja jos on veriripulia, tutkimuksiin tulee hakeutua viivyttelemättä.

Näin tulehdukselliset suolistosairaudet oireilevat

■ Vatsakivut, jotka voivat olla epämääräisiä, lieviä tai voimakkaita.

■ Haavaisessa paksusuolitulehduksessa kivut paikantuvat usein vasemmalle alavatsalle, ja Crohnin taudissa tavallisesti oikealla alavatsalle.

■ Tihentynyt ulostamisen tarve.

■ Ripuli, joka on voinut kestää viikkoja tai kuukausia.

■ Veriripuli.

■ Paksusuolitulehduksessa yli 90 %:lla näkyy ulosteessa verta, ja ulosteet ovat usein limaisia.

■ Kuumeilu.

■ Laihtuminen.

■ Väsymys.

■ Haavaista paksusuolitulehdusta sairastavalla esiintyy tavallista enemmän oireita myös suoliston ulkopuolella. Näitä ovat erilaiset niveloireet, selkärankareuma, silmätulehdukset, osteoporoosi sekä rasvamaksa.

Lähde: Terveyskirjasto

”Sairaus voi kulkea mukana 70 vuotta”

Tulehduksellinen suolistosairaus voi osua kohdalle kaikenikäisenä, mutta voimakkaimmin sairaudet lisääntyvät nuorilla.

– Suhteutettuna ikäluokan kokoon eniten uusia tautitapauksia on 15–30-vuotiailla, gastroenterologian poliklinikan erikoislääkäri Airi Jussila Tampereen yliopistollisesta sairaalasta kertoi jutussamme.

– Jos parikymppisenä sairastuu, ja ajatellaan nykypäivän odotettua elinikää, sairaus voi kulkea mukana jopa 70 vuotta, hän sanoi.

Jussila korosti, että valtaosalla sairastuneista suolisto-oireet saadaan lääkityksellä hallintaan. Silti sairaus voi vaikuttaa potilaan elämään monella tapaa.

– Hirveän monet valittavat esimerkiksi kovaa väsymystä, jolle on valitettavasti aika vähän mitään tehtävissä, koska ei oikein tiedetä, mistä se johtuu.

Lue lisää: Lähes jo uusi kansantauti – tulehdukselliset suolistosairaudet yleistyvät huippuvauhtia, ja eniten uusia tapauksia tulee nuorille

Source Link is.fi