Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_df74d79132bf01864b7613102852a350, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Trumpin kannatus laskee, mutta trumpismin aika ei ole ohi – näin tutkijat analysoivat Yhdysvaltain kongressin umpikujaa – Uutisalue

Trumpin kannatus laskee, mutta trumpismin aika ei ole ohi – näin tutkijat analysoivat Yhdysvaltain kongressin umpikujaa

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen kauden aloittamisen on estänyt pieni, ajatusmaailmaltaan oikeistopopulistinen radikaaliryhmä, joka haluaa tempauksellaan lisää näkyvyyttä.

Ryhmä toistaa trumpilaisia iskulauseita muun muassa Washingtonin puhdistamisesta ja järjestelmän muuttamisesta, mutta joukko ei ole enää entisen presidentin Donald Trumpin hallinnassa vaan se toimii verrattain itsenäisesti.

Näin arvioivat Ylen haastattelemat Yhdysvaltain sisäpolitiikan asiantuntijat.

– Keskiverto edustaja haluaa tuottaa kaudellaan pari lakia. Tämän ryhmän tavoite taas on luoda kaaosta, jotta koko järjestelmä voidaan muuttaa, analysoi tutkija Maria Lindén Ulkopoliittisesta instituutista.

Yhdysvalloissa kongressin alahuoneen lainsäädäntökausi ei ole päässyt alkamaan, koska edustajainhuoneessa ei ole toistaiseksi saatu valittua puhemiestä.

Viivästys johtuu siitä, että republikaanipuolue on jakautunut sen suhteen, kuka pitäisi valita tehtävään.

Mikäli kaikki republikaanit tukisivat puolueen ykkösehdokasta Kevin McCarthya, äänestys olisi pelkkä muodollisuus, koska puolueella on enemmistö alahuoneessa.

Nyt kuitenkin 20 republikaanien edustajaa on vastustanut puolueensa pääehdokasta ja äänestänyt edustaja Byron Donaldsia puhemieheksi.

Ryhmä on toiminut näin siitä huolimatta, että Trump itse on kehottanut kaikkia republikaaneja äänestämään McCarthya.

Republikaanien ykkösehdokas puhemieheksi Kevin McCarthy (kuvassa keskellä) kuuntelemassa keskiviikkona äänestyksen tuloksia. Kuva: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Juuret teekutsuliikkeessä

Ääriryhmän irtautuminen Trumpista voi osin selittyä sillä, että mielipidemittausten mukaan Trumpin kannatus on laskenut marraskuisten kongressin välivaalien jälkeen.

Trumpille ei kuitenkaan ole noussut selviä haastajia republikaanipuolueen sisältä.

Puolueen rivit ovat edelleen hajallaan sen suhteen, miten suhtautua entiseen presidenttiin ja hänen kannattajakuntaansa.

– Republikaanisessa puolueessa on johtajuusvaje. Ei tiedetä, kuka puoluetta johtaa, kiteyttää Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopistosta.

Se tiedetään, ketkä juuri nyt estävät politiikan koneiston käynnistymisen.

Kahdestakymmenestä radikaalisiiven edustajasta 12 on kiistänyt Joe Bidenin vaalivoiton vuoden 2020 presidentinvaaleissa, sanomalehti New York Times raportoi. (siirryt toiseen palveluun)

Lähes kaikki heistä olivat Trumpin tukemia ehdokkaita kongressin välivaaleissa, käy ilmi lehden tekemästä selvityksestä.

– Trumpin asema republikaanien keskuudessa on laskenut, mutta trumpismin aika ei ole ohi, analysoi tutkija Lindén Ulkopoliittisesta instituutista.

Benita Heiskanen huomauttaa, että nyt republikaaneille päänvaivaa aiheuttavalla ryhmällä on pitkä historia.

– Joukkoa ei voi kutsua yksin trumpilaiseksi, sillä se on vaikuttanut teekutsuliikkeen muodossa jo Barack Obaman kaudella. Sama ryhmittymä on jo aikaisemmin savustanut ulos kaksi kongressin republikaanijohtajaa, Heiskanen sanoo.

Republikaanien sisäinen hajaannus on jäädyttänyt edustajainhuoneen toiminnan. Kuva: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Pieni ryhmä, suuri vaikutus

Nyt nähtävä päätöksenteon tahallinen estäminen ei ole tavatonta Yhdysvaltalaisessa politiikassa, muistuttaa professori Heiskanen.

Kun ryhmä on pieni, se ei pysty johtamaan politiikkaa – ainoastaan jarruttamaan päätöksiä ja hakemaan itselleen huomiota.

– Aikaisemmin tällainen päätöksenteon estäminen on liittynyt tiettyihin lakiehdotuksiin kuten kiistellyn Obama care -terveydenhuoltouudistuksen estämiseen. Se on erittäin poikkeuksellista, että ei edes päästä aloittamaan kautta, arvioi Heiskanen.

Kiistan mahdollisia ratkaisuja ovat radikaaliryhmän taipuminen tai jonkun paremmin heidän makuunsa sopivan sopivan ehdokkaan löytyminen.

Tällä hetkellä molemmat vaihtoehdot tosin vaikuttavat epätodennäköisiltä, Ylen haastattelemat asiantuntijat arvioivat.

Kummatkin tutkijat pitävät mahdollisena myös sitä, että jossain vaiheessa demokraatit saattavat tukea valtavirtarepublikaanien ehdokasta, jotta kiista saadaan jonkinlaiseen päätökseen.

– Demokraateille kyse on periaatteellisesta asiasta. Jossain vaiheessa heidänkin äänestäjät tulevat vaatimaan kiistan ratkaisua, arvioi Lindén

Source Link yle.fi