Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0b1fa7a5602a4feed5d666f4908c3a77, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tuhannet uskovat, että Saksa on ulkomailta johdettu salaliitto eikä valtio – aluksi he palauttivat passeja, sitten paljastui väkivaltainen juoni – Uutisalue

Tuhannet uskovat, että Saksa on ulkomailta johdettu salaliitto eikä valtio – aluksi he palauttivat passeja, sitten paljastui väkivaltainen juoni

BAD LOBENSTEIN Kirjettä olisi voinut pitää vitsinä, ellei itäsaksalaisessa kylpyläkaupungissa olisi jo aiemmin tapahtunut kummallisia asioita.

Kesällä tullut kirje alkoi kysymyksillä.

”Tuntuuko teistäkin siltä, ettei kaikki täsmää tässä maassa? Tiesittekö, ettei teillä ole oikeastaan kansalaisuutta vaan olette maattomia ja siten ilman minkäänlaisia oikeuksia?”

Kirjeessä lueteltiin lista Youtube-linkkejä. Niistä saisi kirjeen mukaan lisätietoa siitä, ettei nyky-Saksa ole laillinen valtio. Kirjeessä ei ole allekirjoitusta, logoa eikä leimaa.

Kirjoittajiksi mainitaan lopussa ”omistautuneet ja kunnialliset asukkaat”, joiden mielestä Saksaan pitää palauttaa vuotta 1918 edeltänyt valtiomuoto eli keisarikunta.

Kirje jaettiin lähes jokaiseen postilaatikkoon viime kesänä Bad Lobensteinissa. Alle puoli vuotta myöhemmin viime joulukuussa samassa paikassa poliisi ratsasi useita kohteita yhdessä Saksan nykyhistorian suurimmista terroriratsioista.

Ryhmän epäillään suunnitelleen väkivaltaista vallankaappausyritystä. Kylpyläkaupunki oli heidän tukikohtansa.

Bad Lobensteinissa sijaitseva linna oli yksi Saksan joulukuun suurratsian kohteista. Metsästysmajana toimivan linnan omistava aatelismies pidätettiin ratsiassa. Kuva: Jens Schlueter / Getty Images

Ratsia yllätti, aatteet eivät

Kaupunginvaltuutettu Andree Burkhardt istuu Bad Lobensteinin kaupungintalolla ja näyttää kesällä saamaansa kirjettä. Joulukuun suurratsiasta on kuukausi aikaa.

– Tämä kaikki herättää kysymään, mitä demokratiassamme tapahtuu, valtuutettu sanoo.

Ratsia tuli järkyttävänä yllätyksenä, mutta tutkinnan kohteena olevien aatemaailma on ollut Bad Lobensteinissa tuttu jo vuosia. Kaupunginvaltuutettu Burkhardtin mukaan kaupungintalolle on tullut jo viidentoista vuoden ajan kirjeitä yksittäisiltä paikallisilta, jotka kiistävät nyky-Saksan eli Saksan liittovaltion laillisuuden.

Heitä kutsutaan reichsbürgereiksi, sillä he haluavat palauttaa Saksan keisarikunnan valtiomuodoksi. Bürger viittaa kansalaiseen. Nyky-Saksa on heidän mukaansa ulkomailta johdettu salaliitto eivätkä he siksi tunnusta sitä.

Vastarinnan merkkinä liikkeen jäsenet ovat jo vuosien ajan palauttaneet passejaan viranomaisille tai kieltäytyäneet maksamasta veroa. Thüringenin osavaltion tuomioistuin on joutunut laatimaan erityiset ohjeet juridisen saivartelun varalta, sillä reichsbürgerien toiminta on alueella niin yleistä.

Valtuutettu Burkhardt muuraa ammatikseen uuneja ja tapaa siksi jatkuvasti ihmisiä ympäri kaupunkia. Asiakkaiden luona hän on ollut kuullut toisinaan näitä ajatuksia, että nyky-Saksa ei ole laillinen ja että me emme ole sen kansalaisia.

Valtuutetun mukaan harva ulkopuolinen otti ajatuksia vakavasti.

Kaupunginvaltuutettu Andree Burkhardt Bad Lobensteinin kaupungintalossa. Kuva: Suvi Turtiainen / Yle

Vasta ratsia paljasti paikallisille, että kyseessä ei ole mikään harmiton vitsi. Syyttäjän mukaan osa reichsbürgereistä oli valmis tappamaan ihmisiä väkivaltaisessa vallankaappausfantasiasaan.

Suunnitelmaa hiottiin Bad Lobesteinin liepeillä sijaitsevassa historiallisessa linnassa.

Prinssi vai katkeroitunut liikemies

Mäen päällä seisova linna kuin on satukirjasta. Tornia reunustaa sahalaitainen muuri ja ikkunoissa näyttää olevan maalauksia. Kovin lähelle ei pääse, sillä linnan tilukset on aidattu ja portti lukittu munalukolla.

Metsästysmajana toimiva linna oli yksi joulukuussa ratsatuista kohteista. Sen alueelta etsittiin aseita ja räjähteitä.

Linnan omistaa frankfurtilainen liikemies Heinrich Reuss. Siististi pukeutunut 71-vuotias mies nousi uutiskuviin joulukuussa ympäri maailman, kun poliisi pidätti hänet osana ratsiaa.

Reussista käytetään myös titteliä prinssi Heinrich XIII, vaikka aatelisilta vietiin virallinen valta-asema ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Reussin suvun perinne on ollut nimetä pojat etunimellä Heinrich, minkä vuoksi nimen perässä on järjestysluku.

Reussin aatelissukuun kuuluva Heinrich XIII pidätettiin joulukuussa Frankfurtissa osana suurratsiaa. Kuva: Boris Roessler / Lehtikuva

Reussin aatelisperheellä on Bad Lobensteinissa pitkät perinteet. Suku hallitsi osia lähiseuduilla keisarikunnan aikana.

Juuri tämän valta-aseman vallankumousta suunnitellut ryhmä halusi palauttaa. Idea oli nostaa Heinrich Reuss Saksan johtajaksi kunhan keisarikunta olisi vallankaappauksen jälkeen palautettu.

Kuva: Mapcreator.io / Yle

Ilmoitus lehmuksessa herätti kiinnostuksen

Yksi prinssin kohdanneista on paikallislehden toimittaja Peter Hagen, joka alkoi selvittää Reussin taustoja jo keväällä 2021.

Silloin metsästyslinnan läheiseen lehmukseen oli kiinnitetty ilmoitus vaaleista mystisessä Reussin vaalipiirissä. Ilmoituksessa oli Reussin aatelisperheen tunnukset. Mitään oikeita vaaleja ei sinä aikana pidetty.

Hagen yritti saada jo silloin selitystä lehtijuttuunsa, mutta Heinrich Reuss ei vastannut yhteydenottoihin. Vuotta myöhemmin Hagen soitti uudestaan, kun kaupunkilaisten postilaatikoihin oli ilmestynyt prinssi Reussiin viittaava kirje.

Sillä kertaa prinssi vastasi. Reuss sanoutui irti kirjeestä, mutta kertoi samaan hengenvetoon haluavansa palauttaa vuotta 1918 edeltäneen valtiomuodon.

– Tätä hän selitti kylmän rauhallisesti, toimittaja Hagen sanoo.

Nyt linna seisoo tyhjänä. Hagenin tietojen mukaan Reuss ja ratsiassa muut pidätetyt 24 henkilöä ovat vielä kuukausi myöhemmin tutkintavankeudessa.

Se enteilee syytteiden olevan vakavia.

Paikallislehden toimittaja Peter Hagen yritti jo ennen ratsiaa selvittää metsästyslinnan omistavan aatelismiehen taustoja. Kuva: Suvi Turtiainen / Yle

Salaliittoteoriat saaneet kaikupohjaa protesteissa

On maanantai-ilta noin sadan kilometrin päässä Bad Lobenstainista. Weimarin kaupungissa on alkamassa jokaviikkoinen mielenosoitus.

Mielenosoittajat kantavat kylttejä, joissa vastustetaan Ukrainan aseistamista ja toivotaan kaasuputkien avaamista taas Venäjältä Saksaan. Pandemian aikana samoissa protesteissa vastustettiin koronarajoituksia- ja rokotuksia.

Vaikka mielenosoitusten teemat vaihtuvat kulloisenkin kriisin mukaan, mielenosoitusten viesti on pysynyt samana: Saksan hallitus toimii kansan tahtoa vastaan ja uhkaa viedä kansalaisilta vapauden.

Weimarin mielenosoituksessa käy ilmi, että reichsbürgerien ajatuksilla on kaikupohjaa ennen kaikkea entisen Itä-Saksan alueella.

Eturivissä marssiva Iris sanoo liittyneensä protesteihin koronapandemian aikana. Hän epäilee, että koko pandemia on vain salajuoni, jonka tarkoitus oli rikastuttaa Yhdysvaltain rikkaimpia. Hän mainitsee nimeltä suursijoittaja George Soroksen ja miljardööri Bill Gatesin.

– Näitä asioita ei kerrota telkkarissa, Iris sanoo ja kertoo itse seuraavansa uutisia Telegram-ryhmistä.

Iriksen mukaan Saksaa hallitsevat salaiset ulkomailta johdetut verkostot. Niitä kutsutaan nimellä deep state. Iris uskoo, että Saksan nykyhallitus nousi valtaan vilpillisesti ja väärennetyillä tuloksilla.

– En tunne ketään, joka olisi äänestänyt nykyistä hallitusta valtaan.

Vieressä seisova Sabina huomauttaa, etteivät Saksa ja Yhdysvallat ole missään vaiheessa solmineet virallista rauhansopimusta toisen maailmansodan jälkeen. Se on Sabinan mukaan merkki siitä, että Yhdysvallat ja muut liittolaismaat edelleen pitävät Saksaa vallassaan.

– He päättävät yhä puolestamme, Sabina sanoo.

Iris ja Sabina ovat noin viisikymppisiä. He eivät halua kertoa sukunimiään tai ammettejaan. Naiset eivät tunnustaudu reichsbürger-liikkeen kannattajiksi, vaikka jakavat useita liikkeen ajatuksia.

Joulukuun suurratsiasta kysyttäessä Iris alkaa nauraa.

– Ai se eläkeläinen, hän sanoo viitaten pidätetyn prinssi Reussin ikään.

– Se on kaikki feikkiä! Hallitus ja media ovat paisutelleet koko asiaa.

Mielenosoittajien mielestä koko ratsia oli pelkkää show’ta, jonka tarkoitus oli hämätä ja kiinnittää huomio pois Saksan todellisista ongelmista.

Itäisen Saksan kaupungeissa järjestetään maanantaisin hallitusta vastustavia mielenosoituksia. Kuva Weimarin kaupungista tammikuun puolivälissä. Kuva: Anastasija Ivanova

Osa monarkisteja, osa äärioikeistoa

Saksan viranomaiset uskovat, että pandemiavuosina vahvistunut protestiliike on paisuttanut myös reichsbürgerien määrää.

Saksan tiedustelupalvelun mukaan Saksassa oli viime vuonna noin 23 000 henkilöä, jotka luokitellaan kuuluvaksi reichsbürger-liikkeeseen tai muuten kiistävät nyky-Saksan laillisuuden. Se on enemmän kuin vuotta aiemmin.

Luvussa ovat mukana vain ne henkilöt, jotka ovat olleet yhteydessä viranomaisiin, palauttaneet passejaan tai kiistäneet viranomaisille tavalla tai toisella Saksan valtion laillisuuden.

Aatteeseen uskovia saattaa olla huomattavasti enemmän.

Politiikan tutkija, professori Rebecca Pates sanoo, että ennen koronapandemiaa reichsbürger-liikkeestä olivat kuulleet lähinnä tutkijat ja oikeusviranomaiset. Koronatoimia vastustaneet mielenosoitukset tekivät reichsbürgereistä näkyviä koko Saksan kansalle, sillä liikkeen jäsenet ja tunnukset olivat näkyvä osa protesteja.

Professori Pates näkee, että vastarinta on osa laajempaa kansainvälistä kehitystä.

Yhdysvalloissa hyökkäys parlamenttitaloon Capitol-kukkulalle loppiaisena 2021 ja viimeksi Brasiliassa ryntäys parlamenttiin osoittavat, että valtion legitimiteetin kyseenalaistavat ryhmät ovat aiempaa näkyvämpiä ja valmiita väkivaltaan eri puolilla maailmaa.

– Nämä ryhmät kyseenalaistavat valtion monopolin pitää järjestystä yllä, Pates sanoo.

On kuitenkin väärin väittää, että kaikki reichsbürger-aatteeseen uskovat ovat väkivaltaan valmiita äärioikeistolaisia. Osa heistä on Patesin mukaan lähinnä monarkisteja.

Saksan kotimaantiedustelu arvioi, että noin viisi prosenttia reichsbürgereistä ja muista valtionkiistäjistä voi luokitella äärioikeistoradikaaleiksi.

Patesin mukaan osa haluaa palauttaa Saksaan vahvan patriarkaalisen järjestyksen, jossa ihmiset olivat eri arvoisia sukupuolen, taustan tai aseman mukaan. Myös pidätetty aatelismies Reuss on puhunut avoimen antisemitistisesti ja ryhmä oli ilmeisen valmis väkivaltaan.

Mielenosoittajien kyltissä lukee Weimarin mitta on täynnä! Protestiliike paisui koronapandemian aikana. Tällä hetkellä vastarinnan kohteina ovat Saksan tuki Ukrainalle ja Venäjä-pakotteet. Kuva: Anastasija Ivanova

Patesin mukaan väkivaltaan valmiit reichsbürgerit voivat olla uhka Saksaa edustaville poliitikoille tai viranomaisille. Suunnitelma kaapata Saksassa valta oli sen sijaan harhainen sen suhteen, kuinka paljon liikkeellä on tukea kansan parissa.

– Mielenosoituksissa toistetaan ”me olemme kansa”, ja he saattoivat uskoa edustavansa saksalaisten enemmistöä, Pates sanoo.

Liike on pikemmin alueellinen riski seuduilla, joissa salaliittoteoria saa kaikupohjaa.

Toimittajan kimppuun on jo käyty

Yhdeksi tällaiseksi seuduksi on paljastunut kylpyläkaupunki Bad Lobenstein.

Paikallislehden toimittaja Hagen joutui elokuussa väkivallan kohteeksi, kun hän yritti kysyä kaupungin silloiselta pormestarilta tämän yhteyksistä reichsbürgereihin ja prinssi Heinrich Reussiin. Sittemmin erotettu pormestari kävi Hagenin kameran kimppuun.

Hagen sanoo ajatelleensa heti elokuun välikohtausta, kun hän joulukuun 7. päivä kuuli ratsiasta ja ryhmän aseellisesta siivestä. Hänelle tuli kylmä hiki.

– Vasta silloin tajusin, miten naiivisti olin lähestynyt heitä, Hagen sanoo.

Myös kaupunginvaltuutettu Burkhardtia mietityttää. Liikkeen silmissä julkisen vallan edustaja on vihollinen.

Voit keskustella aiheesta 22.1. klo 23 asti.

Uutispodcastissa Suvi Turtiainen kertoo matkastaan vallankaappausta suunnitelleen ryhmän tukikohtana toimineeseen pieneen kylpyläkaupunkiin Bad Lobensteiniin.

Source Link yle.fi