Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4073db74531dac0df2765c9ca06b3aeb, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tuhansia palestiinalaisia lähti pakoon Gazan pohjois­osasta – tämä on tilanne Israelissa nyt – Uutisalue

Tuhansia palestiinalaisia lähti pakoon Gazan pohjois­osasta – tämä on tilanne Israelissa nyt

YK on vedonnut Israeliin, jotta se kumoaisi evakuointikäskyn. Israelin armeija kertoo maajoukkojensa tehneen paikallisia hyökkäyksiä Gazan kaistalle.

Tuhansia palestiinalaisia on lähtenyt perjantaina pakoon Gazan alueen pohjoisosasta etelään Israelin armeijan antaman evakuointikehotuksen jälkeen.

Osa pakkautui autoihin, osa oli liikkeellä jalkaisin. Monen mielessä on kuitenkin kysymys siitä, mihin mennä.

– Meillä ei ole koteja jäljellä, jokainen Gazan alue on uhattu, sanoi 29-vuotias Umm Hossam uutistoimisto AFP:lle.

Jotkut asukkaat kertoivatkin jäävänsä paikoilleen evakuointikäskystä huolimatta.

Äärijärjestö Hamas torjui aiemmin Israelin armeijan määräyksen, jonka mukaan yli miljoonan Gazan pohjoisosan asukkaan on jätettävä kotinsa vuorokauden sisällä ja paettava joko alueen eteläosaan tai Egyptiin.

– Palestiinan kansamme torjuu miehityshallinnon (Israelin) johdon uhkauksen, jossa heitä kehotetaan jättämään kotinsa ja pakenemaan etelään tai Egyptiin, järjestön lausunnossa sanottiin.

– Pysymme päättäväisesti maillamme, kodeissamme ja kaupungeissamme. Siirtymistä ei tule, lausunto jatkui.

Hamas ei kuitenkaan AFP:n mukaan aktiivisesti estänyt kohti etelää pakenevia ihmisiä.

Aikaraja jäi epäselväksi

Israelin armeija on vahvistanut antaneensa evakuointikehotuksen Gazan kaupungin asukkaille Gazan alueen pohjoisosassa. Armeijan mukaan asukkaiden olisi jätettävä kotinsa ”oman turvallisuutensa vuoksi”.

– Tulevina päivinä Israelin armeija tulee toimimaan laajasti Gazan kaupungissa. Armeija tekee parhaansa välttääkseen siviilien vahingoittamista, armeijan lausunnossa sanottiin.

– Terroristiorganisaatio Hamas on ryhtynyt sotaan Israelin valtiota vastaan, ja sotilasoperaatiot tapahtuvat Gazan kaupungissa. Hamasin terroristit piileskelevät tunneleissa talojen alla ja rakennuksissa, joissa on viattomia siviilejä, lausunto jatkui.

Israelin armeija ei vahvistanut perjantaina, että Gazan pohjoisosan evakuointiin olisi aikaa vain vuorokausi.

– Yritämme tarjota aikaa ja ponnistelemme sen eteen. Ymmärrämme, että se ei suju 24 tunnissa, sanoi armeijan edustaja Daniel Hagari.

Israelin armeija kertoi perjantai-iltana, että sen maajoukot ovat tehneet paikallisia hyökkäyksiä Gazan kaistan alueelle viimeisen vuorokauden aikana. Tavoitteena on armeijan mukaan ollut puhdistaa alue terroristeista ja aseista sekä paikantaa kateissa olevia ihmisiä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vetosi perjantaina Israeliin Gazan siviilien suojelemiseksi.

Yhdysvallat on kehottanut Israelia käyttämään kaikki mahdolliset varotoimet siviilien vahingoittumisen välttämiseksi, sanoi Tel Avivissa eilen vieraillut Blinken tiedotustilaisuudessa Qatarissa. Samalla Blinken myös puolusti Israelin oikeutta puolustautua Hamasin hyökkäyksen jälkeen.

Hamas: Panttivankeja kuoli ilmaiskuissa

YK on vedonnut Israeliin, jotta se kumoaisi evakuointimääräyksen.

YK:n humanitaarisen avun toimiston (OCHA) mukaan yli 423 000 ihmistä on jo joutunut pakenemaan kodeistaan Gazassa.

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö (UNRWA) kertoi jo aiemmin tänään siirtäneensä humanitaarisen toimintansa ja ulkomaiset työntekijänsä Gazan alueen eteläosaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n palestiinalaishallinnolta saaman tiedon mukaan muun muassa sairaaloista on mahdotonta evakuoida potilaita alueen eteläosaan.

Hamas puolestaan kertoi perjantaina, että järjestön sieppaamia panttivankeja on kuollut Israelin iskuissa. Äärijärjestön mukaan ainakin 13 panttivankia on saanut surmansa Gazan pohjoisosan ilmaiskuissa.

Hamasin mukaan surmansa saaneiden joukossa on ulkomaalaisia.

Yli 1 900 ihmistä on saanut surmansa Gazan alueella Israelin vastahyökkäyksessä sen jälkeen, kun Hamas hyökkäsi Israeliin varhain viime lauantaina. Israelissa on kuollut yli 1 300 ihmistä.

Israelin miehittämällä Länsirannalla on kuollut terveysministeriön mukaan lauantaista alkaen ainakin 44 palestiinalaista.

Kansainvälinen Punainen Risti kommentoi lausunnossaan, ettei mikään voi oikeuttaa Israelin viime viikonloppuna kärsimiä karmeita hyökkäyksiä, mutta nämä hyökkäykset eivät kuitenkaan voi oikeuttaa Gazan rajatonta tuhoa.

– Israelin viranomaisten Gazan kaupungin väestölle antamat ohjeet poistua välittömästi kodeistaan ​​yhdistettynä täydelliseen piiritykseen, jossa heiltä evätään ruoka, vesi ja sähkö, eivät ole kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisia, järjestö linjaa.

Reutersin toimittaja sai surmansa Libanonissa

Uutistoimisto Reutersin toimittaja on saanut surmansa Etelä-Libanonissa, Reuters kertoi lausunnossaan.

Israel tulitti perjantaina Etelä-Libanonin puolella sijaitsevia kyliä. Libanonilaisten turvallisuuslähteiden mukaan Israelin tulitusta edelsi maahantunkeutumisyritys Libanonin puolelta rajaa. Israelin armeija kertoi vastanneensa tykistötulella räjähdykseen, joka oli aiheuttanut lieviä vaurioita raja-aidalle.

Israelin tulituksessa haavoittui AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan useita toimittajia, jotka olivat olleet Etelä-Libanonissa lähellä rajaa.

Libanonilaislähteen mukaan Israel osui myös Libanonin armeijan kohteeseen.

Israel: 6 000 pommia Gazaan

Israel on sanonut pudottaneensa edeltävien kuuden päivän aikana 6 000 pommia Hamas-kohteisiin Gazassa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Israelin ilmavoimien mukaan ilmaiskut ovat osuneet yli 3 600 kohteeseen.

OCHA:n mukaan Israelin viime päivien tykistö- ja ilmaiskut ovat tuhonneet Gazassa noin 750 rakennusta, joissa on ollut yli 2 800 asumusta. Lisäksi lähes 1 800 asumusta on vahingoittunut korjaus- ja asuinkelvottomaksi.

Ainakin 90 opinahjoa on joutunut israelilaisiskun kohteeksi tai vahingoittunut iskussa. Iskujen kohteeksi joutuneista kouluista 20 on UNRWA:n ja 70 palestiinalaishallinnon pyörittämiä. Yhden kouluista kerrotaan tuhoutuneen täysin.

Kaikkiaan 11 moskeijaa on OCHA:n mukaan tuhoutunut iskuissa. Lisäksi kirkkoja ja moskeijoita on vaurioitunut pommituksissa.

OCHA ilmaisi myös huoltaan infrastruktuurin merkittävästä vaurioitumisesta Israelin pommituksissa.

Israelin asevoimien edustajan mukaan Israel keskittyy tällä hetkellä hyökkäyksessään eliminoimaan Hamasin johdon, myös sen nykyisen johtajan Yahya Sinwarin. Israel valmistelee myös maahyökkäystä Gazaan, mutta asiasta ei ole vielä tehty päätöstä.

EU-kaksikko syyttää Hamasia juutalaisvastaisuudesta

Osa eurooppalaisista virkamiehistä on ilmaissut huoltaan Israelin aloittamasta Gazan saarrosta. Israel on saartanut noin kahden miljoonan palestiinalaisen tiheästi asuttaman Gazan täysin ja katkaissut alueelta veden, sähkön ja kaasun.

Punaisen Ristin lisäksi myös muut avustusjärjestöt ovat vaatineet Israelia huomioimaan siviilien turvallisuuden ja sallimaan humanitaaristen käytävien avaamisen Gazaan. Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja on kuvaillut tilannetta Gazassa katastrofaaliseksi.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola ovat olleet suorasanaisia Israelille osoittamastaan tuesta ja syyttäneet Hamasia viattomiin siviileihin kohdistuneesta juutalaisvastaisesta verilöylystä.

– Maailma on todistanut juutalaisten tulevan murhatuiksi yksinkertaisesti siksi, että he olivat juutalaisia, Metsola sanoi.

– Nämä viattomat tapettiin yhdestä ainoasta syystä. Juutalaisuutensa ja Israelin valtiossa asumisen vuoksi, von der Leyen puolestaan sanoi.

Monimutkainen ja monitulkintainen historia

Israelilaisten ja palestiinalaisten historia on monimutkainen ja monitulkintainen, ja se, kenelle alue kuuluu, jakaa mielipiteitä.

YK:n vuoden 1947 päätöslauselman mukaan Britannian tuolloin hallinnoima Palestiina tuli jakaa kahdeksi valtioksi arabeille ja juutalaisväestölle. Jerusalemin asema määriteltiin erikseen.

Merkittävä vuosiluku israelilaisille ja palestiinalaisille on 1948, jolloin syttyi sota. Satojatuhansia palestiinalaisia joutui jättämään kotinsa, ja israelilaiset saivat haltuunsa suurimman osan alueesta.

Vuonna 1987 palestiinalaiset aloittivat kansannousun eli intifadan. Toinen intifada alkoi vuonna 2000. Yhteenotoissa vuosien mittaan on kuollut tuhansia ihmisiä.

Source Link is.fi