Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a31f85626fe780fd76631778040b392a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tuntematon dinosaurus­laji löytyi – tällainen oli ”omituinen metsästäjä” – Uutisalue

Tuntematon dinosaurus­laji löytyi – tällainen oli ”omituinen metsästäjä”

”Omituinen metsästäjä” oli pienikokoinen ja pitkäsäärinen dinosaurus, joka saattoi olla nopea juoksija ja oleskella suolla.

Fossiilissa ei ollut säilynyt höyheniä, mutta tutkijoiden mukaan on hyvin todennäköistä, että tällä ”lintujen esi-isällä” oli höyhenet. Kuvitus siitä, miltä laji olisi voinut näyttää. Kuva: Chuang Zhao / REUTERS

Kiinasta on löytynyt pienen lintumaisen dinosauruksen fossiili. Aiemmin tuntematon laji on elänyt jurakauden loppupuolella, eli noin 148–150 miljoonaa vuotta sitten nykyisen Fujianin maakunnan alueella Kaakkois-Kiinassa.

Löydöstä uutisoi CNN.

Dinosauruslajin latinankielinen nimi on Fujianvenator prodigiosus, joka tarkoittaa Fujianin omituista metsästäjää. Dinosaurus oli fasaanin kokoinen ja painoi noin 641 grammaa. Sillä oli pitkulaiset sääret, jotka olivat kaksi kertaa sen reisiä pidemmät.

Fosiililöytö auttaa ymmärtämään lintujen alkuperää. Linnut erosivat kaksijalkaisista terapodeista, joihin muun muassa tyrannosaurus rex kuului, jurakaudella. Lintujen varhaisen evoluutiohistorian tutkimusta vaikeuttaa tältä ajalta olevien fossiilien vähäinen määrä.

– Fujianvenator valaisee ainutlaatuisen luurankomorfologiansa ansiosta morfologista evoluutiota…lintujen varhaisinta kehitysvaihetta, kuvailee vastuututkija, professori Min Wang CNN:n mukaan löydön merkitystä.

Nykyaikaisista eläimistä lajit, joilla on pitkät sääret, pystyvät juoksemaan nopeasti. Se viittaa tutkimuksen mukaan siihen, että Fujianvenator saattoi olla nopea juoksija.

Kuitenkin myös haikaroiden ja kurkien kaltaisilla kahlaajalinnuilla on sama ominaisuus. On mahdollista, että Fujianvenator on elänyt rämeisessä vesiympäristössä.

Fossiili löytyi paikasta, mistä löydettiin myös muiden vesieläinten ja puolivesieläinten, kuten kilpikonnien ja sädekalojen fossiileja. Myös se viittaa siihen, että dinosauruslaji on saattanut oleskella suolla.

Muut tunnetut linnun kaltaiset dinosaurukset elivät puissa. Tutkijoiden mukaan fossiilista ei voida päätellä, osasiko dinosaurus lentää vai ei. On erittäin todennäköistä, että Fujianvenatorilla oli höyhenet, koska myös sen läheisimmillä sukulaisilla dinosaurusten sukupuussa oli.

Source Link is.fi