Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5f08f6cf15cf2cc7262e81f4dca5a7b8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tuore tutkimus: Hevonen pystyy erottamaan ihmisen ilon ja surun – Uutisalue

Tuore tutkimus: Hevonen pystyy erottamaan ihmisen ilon ja surun

Turun yliopisto on mukana tutkimuksessa, jossa tarkkailtiin, miten hevoset reagoivat kasvojen ilmeisiin ja ääniin.

Hevosia syömässä ruohoa.

Tutkimuksessa havaittiin, että hevoset kiinnostuivat enemmän iloisista kuin surullisista ilmeistä. Arkistokuva. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Tuore tutkimus osoittaa, että hevoset pystyvät erottamaan ilon ja surun ihmisen kasvojen liikkeistä ja äänensävyistä. Turun yliopiston tiedotteessa kerrotaan, että hevoset kiinnostuivat enemmän iloisista kuin surullisista ilmeistä ja vaikuttivat innostuneemmilta iloisten äänien kuulemisesta.

Kansainvälisessä tutkimusryhmässä on mukana tutkijoita Turun yliopistosta, Ranskan kansallisesta maatalouden, ruoan ja ympäristön tutkimuslaitoksesta INRAE:sta sekä ranskalaisesta Toursin yliopistosta.

Tutkimuksessa tarkkailtiin ja analysoitiin hevosten käyttäytymistä, kun niille näytettiin ihmisten kasvoja ja ääniä, jotka ilmaisivat iloa tai surua. Myös hevosten sydämen sykettä mitattiin kokeen aikana.

Tutkimustilanteessa hevoset asetettiin kahden näytön eteen, joista toisella näytettiin saman henkilön iloinen ilme ja toisella surullinen ilme. Samanaikaisesti soitettiin ääni, joka ilmaisi joko iloa tai surua.

Hevosten ensimmäinen reaktio osoitti niiden osaavan yhdistää iloa sekä surua ilmaisevat kasvot ja äänen.

Tutkijat havaitsivat myös, että ensimmäisen katseen jälkeen hevoset keskittyivät näyttöön, jossa oli iloinen ilme, ja ne katsoivat sitä pidempään ja useammin. Lisäksi niiden sydämen syke näytti kasvavan enemmän, kun kuultu ääni ilmaisi iloa. Tämä viittaa siihen, että hevosten vireystila oli korkeampi, kun ne kuulivat iloisen äänen.

Tutkijoiden mukaan tarvitaan lisätutkimuksia, jotta ymmärretään paremmin, miten tarkasti hevoset havaitsevat ihmisen surua. Seuraavaksi tutkijat haluavat selvittää, voivatko hevoset erottaa surun muista ihmisen negatiivisista tunteista tai voivatko ihmisen surulliset ilmeet vaikuttaa hevosten käyttäytymiseen.

Source Link yle.fi