Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e8b98d07246577e2285dce2d2759ef4e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Donald Trumpille jälleen uusia syytteitä – ”mafialaki” otettiin käyttöön – Uutisalue

Donald Trumpille jälleen uusia syytteitä – ”mafialaki” otettiin käyttöön

Kyseessä on jo neljäs Trumpia vastaan nostettu oikeusjuttu.

Yhdysvaltojen entistä presidenttiä Donald Trumpia vastaan on nostettu jälleen uusia syytteitä.

Kyseessä on jo neljäs Trumpia vastaan nostettu oikeusjuttu.

Nyt Trumpia syytetään vaalirikoksista Georgian osavaltiossa liittyen vuoden 2020 presidentinvaaleihin. Yhteensä 13 syytteen mukaan Trump pyrki häiritsemään presidentinvaaleja ja kääntämään niiden tuloksen omaksi edukseen. Trump hävisi tuolloin presidentti Joe Bidenille.

Trumpia vastaan on aiemmin nostettu syytteet New Yorkissa, Floridassa ja Washingtonissa. Hän on kiistänyt kaikki syytteet.

Syyttäjä katsoo Trumpin rikkoneen muun muassa vuonna 1970 voimaan tullutta RICO-lakia (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), joka säädettiin alun perin mafian ja muun järjestäytyneen rikollisuuden kitkemiseksi.

Lain tarkoituksena oli tarjota työkalu mafiapomojen tuomitsemiseen, sillä nämä välttyivät usein syytteiltä jättäessään ”likaiset työt” alaisilleen. Sittemmin lain tulkinta on laajentunut koskemaan myös muita järjestäytyneen rikollisuuden muotoja kuten markkinamanipulaatiota.

Trumpia vastaan Georgiassa syytteet nosti Fultonin piirikunnan syyttäjä Fani Willis, joka käynnisti tutkinnan vaalirikoksista helmikuussa 2021. Kuva: ELIJAH NOUVELAGE / Reuters

RICO-lain soveltamisen vaatimuksena on vähintään kaksi ensisijaista rikosta sekä syytetyn pitkäaikainen kuuluminen rikolliseen liikkeeseen, järjestöön tai yritykseen. Georgian osavaltion versio RICO:sta on kuitenkin liittovaltion versiota laajempi, sillä sen mukaan rikollisen liikkeen tai yrityksen ei tarvitse olla ollut pitkäikäinen.

Georgiassa on listattu lähes 50 rikosta, jotka voidaan määritellä RICO:n alaisiksi. Liittovaltiotasolla määrä on 35.

RIco-lakia sovellettaessa syyttäjien ei tarvitse osoittaa, että syytetty olisi suoraan itse syyllistynyt rikolliseen toimintaan. Tuomioon voi riittää myös se, että syytetty on kuulunut esimerkiksi suurempaan järjestöön tai ryhmittymään, joka on syyllistynyt rikokseen.

Trumpin ei siis tarvitse olla välttämättä rikkonut henkilökohtaisesti lakia, mutta syyttäjän on osoitettava, että tämä teki tietoisesti yhteistyötä muiden lakia rikkoneiden kanssa.

Syyttäjän on myös todistettava rikollisen järjestön, liikkeen tai vastaavan olemassaolo, mikä voi osoittautua haastavaksi tehtäväksi. Trumpin lisäksi syytteitä nostettiin maanantai-iltana myös 18:aa muuta henkilöä vastaan.

Heihin lukeutuvat muun muassa Trumpin entinen asianajaja Rudy Giuliani, Valkoisen talon entinen kansliapäällikkö Mark Meadows, Valkoisen talon entinen asianajaja John Eastman sekä oikeusministeriön entinen virkamies Jeffrey Clark.

RICO-lain rikkomisesta on Georgiassa tuomitulle luvassa vankeutta 5–15 vuotta.

Lue lisää: Trumpin puheita tämän oikeus­jutusta rajoitetaan vain osin – tuomari varoitti ex-presidenttiä

Syytteiden nostamisen jälkeen syytettyjä pyydetään antamaan tunnustus. Uutistoimisto Reutersin mukaan Trumpin asianajaja voi pyytää tuomioistuinta luopumaan syytteeseenpanosta. Trump saattaa myös tunnustaa syyttömyytensä saapumatta oikeuteen.

Trump vapautetaan todennäköisesti myös takuusummasta, jos hän lupaa palata vastaamaan syytteisiin oikeudenkäynnissä.

Trumpin tunnettuna taktiikkana oikeuskäsittelyissä on ollut tapausten pitkittäminen tuomioistuimissa. Syytteen nostamista voivat hidastaa uudet esiin nostetut oikeudelliset kysymykset, jotka johtuvat tapauksen ennennäkemättömyydestä, Reuters arvioi.

Syyttäjä Fani Willis kertoi Trumpin syytteistä lehdistötilaisuudessa, joka järjestettiin Atlantassa myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa. Kuva: Joe Raedle / AFP / Lehtikuva

Asiantuntijoiden mukaan Trump voi hyötyä viivyttelystä, sillä hän tavoittelee republikaanien ehdokkuutta marraskuussa 2024 pidettävissä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Trump saattaa myös riitauttaa syytteen väittäen, että syytteen taustalla on poliittinen ajojahti.

Trumpin keinona voi olla yrittää siirtää oikeuskäsittely toiseen osaan osavaltiota vedoten siihen, että valamiehistö Fultonin piirikunnassa olisi puolueellinen häntä vastaan, sillä Biden keräsi edellisissä vaaleissa sieltä noin 73 prosenttia äänistä.

Myös oikeuden valamiehistön valintaprosessista voi tulla pitkä, sillä moni suhtautuu kiihkeästi Trumpiin. Fultonin piirikunnan 12-henkisen valamiehistön olisi oltava yksimielinen Trumpin syyllisyydestä, jotta hänet voitaisiin tuomita mistä tahansa syytekohdasta. Jos valamiehistö ei pääse yksimieliseen tuomioon, tuomari voi julistaa oikeudenkäynnin virheelliseksi.

Jos Trump tuomitaan, hakee hän Reutersin mukaan todennäköisesti uutta oikeudenkäyntiä väittämällä, että lopputulos olisi ristiriidassa esimerkiksi todisteiden tai lain kanssa.

Juttua päivitetty uusilla tiedoilla 15.8. klo 7.48. ja klo 10.04.

Source Link is.fi