Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c9f579a4e0fbbb6501abfd61d3413eaa, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tutkijat löysivät yhteyden masennuksen ja tupakoinnin välille – ”Ei ihminen siksi tupakoi, että se maistuisi niin hyvältä” – Uutisalue

Tutkijat löysivät yhteyden masennuksen ja tupakoinnin välille – ”Ei ihminen siksi tupakoi, että se maistuisi niin hyvältä”

Ensin hyvät uutiset. Kun sotien jälkeen kolme neljästä suomalaisesta miehestä tupakoi, nyt sauhuttelijoita on enää viisi sadasta.

Sitten huonot uutiset. Vaikka tupakanpoltto on vähentynyt roimasti, erilaisten nikotiinituotteiden kuten nuuskan käyttö on lisääntynyt ja lisääntyy edelleen.

Nämä luvut kertoo kansanterveystieteen dosentti Maarit Piirtola Helsingin yliopistosta. Hän on Savuton Suomi 2030 (siirryt toiseen palveluun) -verkoston tieteellisen neuvottelukunnan jäsen.

Verkoston tavoitteena on paitsi savuton myös nikotiiniton Suomi. Tavoitteeseen on aikaa seitsemän vuotta, 11 kuukautta ja 28 päivää.

Tunteiden säätelyä, nikotiinihimoa, paha tapa

Maarit Piirtola kertoo, että verkoston tutkijat selvittivät tupakan ja masennuksen yhteyttä. Yhteys on selvä.

– Mitä suurempi tupakkariippuvuuden määrä, sitä enemmän depressio-oireita, Maarit Piirtola tiivistää.

– Siinä on ihan fyysistä riippuvuutta nikotiiniin. Lisäksi mukana on psyykkistä riippuvuutta, joka liittyy tunteiden säätelyyn. Ihminen tupakoi siksi, että sillä helpotetaan stressioireita.

Tutkija Maarit Piirtola sanoo, että tupakoinnin lopettamiseen saa apua, mutta tahto lopettamiseen pitää olla itsellä. Kannattaa myös olla itselleen armollinen: retkahduksia tulee, mutta sitten yritetään uudestaan. Ja uudestaan. Kuva: Miikka Varila / Yle

Kolmantena syynä Piirtola mainitsee automaattiset käytösmallit: ihminen tarttuu sätkään vanhasta tottumuksesta esimerkiksi jonkin tietyn porukan kanssa.

Lisäksi tutkija kumoaa yhden, ainakin savuttomien ihmisten luuleman syyn tupruttelulle.

– Ei ihminen siksi tupakoi, että se maistuisi niin hyvältä, Piirtola vakuuttaa.

Tupakointi on sairaus

Tupakanpolttoa pidetään usein jokaisen omana asiana. Tutkijan mukaan tupakointi on ollut jonkinlainen tabu myös terveydenhoitohenkilökunnalle. Sitä ei vain rohjeta ottaa puheeksi.

Maarit Piirtola sanoo, että tarkasti ottaen tupakoinnista puhumattomuus vastaanotolla voitaisiin luokitella hoitovirheeksi.

– Sille on olemassa diagnoosi, se on sairaus ja sitä pitää hoitaa. Lopettamiseen pitää antaa tukea, Maarit Piirtola sanoo.

Hän muistuttaa myös, ettei tupakointi ole vain ihmisen oma asia. Passiivien tupakointi on yhtä vaarallista kuin omakin sauhuttelu.

Lopettaminen on vaikeaa

Tupakoinnin lopettaminen on stressaavaa – mutta elämä on, Maarit Piirtola sanoo. Harva selviää elämästä stressittä.

Hän neuvoo miettimään valmiiksi, että retkahduksia tulee, kun on lopettamassa. Voi tulla useitakin, sillä harva pääsee tupakasta kertaheitolla. Taustalla on riippuvuus, oikeasti noin puolella on nikotiiniriippuvuus.

– Kannattaa vaan yrittää uudelleen ja uudelleen, onnistuminenkin tulee jossain vaiheessa Maarit Piirtola vakuuttaa.

Apua lopettamiseen saa esimerkiksi terveydenhuollosta tai työterveydestä, mutta tahto lopettaa pitää löytyä itseltä.

Tutkija kehottaa klikkaamaan esimerkiksi Stumppi (siirryt toiseen palveluun)-sivustolle, josta löytää apua, vinkkejä ja vertaistukea lopettamiseen.

Sivustolla on myös laskuri (siirryt toiseen palveluun), joka paljastaa, kuinka paljon stumppaaminen säästää rahaa.

Lue myös:

Teitkö tupakka- tai nuuskalakon uudenvuodenlupauksena? Miksi lopettaminen on niin vaikeaa? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 4.1. kello 23 asti.

Source Link yle.fi