Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_413eb1c4cd0b898dba9e7f41131b7beb, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Tutkimus: Koirasi ymmärtää enemmän sanoja kuin uskotkaan – lemmikki voi yhdistää viittaukset esineisiin – Uutisalue
Banner Before Header

Tutkimus: Koirasi ymmärtää enemmän sanoja kuin uskotkaan – lemmikki voi yhdistää viittaukset esineisiin

Koiran aivotoiminta on osittain verrattavissa ihmisten ajattelukykyyn, arvioi uusi unkarilaistutkimus.

Lähikuva koirasta.

Koirat osaavat yhdistää sanallisia viittauksia esineisiin. Kuva: Matti Myller / Yle

Moni koiranomistaja on vakuuttunut ilman tiedettäkin siitä, miten paljon lemmikki ymmärtää puhetta.

Nyt unkarilaisessa tutkimuksessa on tehty havaintoja koiran kyvystä yhdistää esineitä viitteellisiin sanoihin komentojen ja ohjeiden lisäksi. Koiran aivotoiminta on siten osittain verrattavissa ihmisten ajattelukykyyn.

Useimmiten koirat noudattavat selkeitä käskyjä kuten istumis- tai noutamiskehotusta.

Budapestissa Eötvös Lorándin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa analysoitiin 18 koiran aivojen aktiivisuutta. Niiden muisti aktivoitui, kun ne kuulivat tietyn esineen nimen, vaikkei esinettä ollut näkyvillä.

Tutkimus on julkaistu Current Biology-lehdessä.

Tutkija Marianna Boros sanoo, että tutkimus näyttäisi osoittavan, että poikkeuksien sijasta viitteellisten sanojen ja käsitteiden ymmärtäminen voi olla lajiominaisuus.

Esine ja käsite yhdistettiin

Tutkimuksessa omistajat sanoivat ääneen koiran tunnistamia esineitä. Joskus esine oli näkyvillä, joskus ei. Toisinaan esinettä kuvattiin väärällä sanalla.

Tutkimushavaintojen perusteella koirien aivoissa havaittiin erilaista toimintaa riippuen siitä, oliko sanojen ja esineen välinen yhteys oikea vai ei. Ihmisen aivotoiminnasta on tehty samantyyppisiä havaintoja.

– Koirat tajuavat, että sanat tarkoittavat asioita. Ne osaavat yhdistää merkityksen sanallistamiseen eivätkä pelkkään kontekstiin, Marianna Boros selvittää.

Tutkimusta on tarkoitus laajentaa koirista muihin nisäkkäisiin.

Lähde: Reuters

Source Link yle.fi