Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_60219fc3da8e382cb3f1ef1d6a831a93, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tutkimus: Maahanmuuttajataustaisilla lapsilla on kohonnut riski autismikirjon häiriöihin – Uutisalue

Tutkimus: Maahanmuuttajataustaisilla lapsilla on kohonnut riski autismikirjon häiriöihin

Raskausajan D-vitamiininpuutoksen vaikutusta on epäilty ilmiön selittäjäksi. HUSin mukaan tarvitaan lisätutkimuksia.

Tutkimus tehtiin Uuden lastensairaalan autismiyksikössä vuosien 2019-2020 aikana. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Tuoreen tutkimuksen mukaan näyttäisi siltä, että maahanmuuttajataustaisilla lapsilla on kohonnut autismiriski.

Uuden lastensairaalan autismiyksikön vaikeasti autistisista potilaista suuri osa on maahanmuuttajataustaisia. Kaikista yksikön potilaista vain seitsemällä prosentilla kummatkin vanhemmat olivat syntyneet Suomessa, kertoo lastensairaalan autismi- ja kehityshäiriöpäiväkeskuksessa toteutettu tutkimus (siirryt toiseen palveluun).

Vuosien 2019-2020 aikana toteutetussa tutkimuksessa kerättiin 455:n autismi- ja kehityshäiriö-päiväkeskuksen 3-6 vuotiaiden potilaiden tietoja.

Potilaiden vanhemmat olivat kotoisin yhteensä 75 eri maasta, joten korkeaa autismiriskiä ei voida selittää yksittäiseen lähtöalueeseen liittyvällä geneettisellä riskillä.

Suurin autisimiriski on Afrikasta ja Lähi-idästä muuttaneiden äitien Suomessa syntyneillä lapsilla.

D-vitamiininpuutos voi olla mahdollinen selittävä tekijä – lisätutkimusta tarvitaan

Vaikka varmuutta aiheuttajasta ei ole, yksi esitetty selitys on äidin raskausajan D-vitamiinipuutos, jolla on yhteys kohonneeseen autismikirjon häiriön riskiin.

D-vitamiininpuutoksen on todettu olevan yleistä maahanmuuttajanaisilla Suomessa.

Muun muassa maahanmuuttajanaisten keskuudessa kantaväestöön verrattuna yleisempi, tummempi ihonväri vähentää D-vitamiinisynteesiä eli ihon omaa D-vitamiinituotantoa.

Suomi on yksi niistä harvoista maista, jossa suositellaan D-vitamiinilisää myös aikuisille. Haasteena on tarvittavan tiedon välittäminen raskaana oleville äideille.

– Jokin tekijä aiheuttaa muualta tänne Pohjolaan muuttaneiden lapsilla autismiriskiä. Kyseessä on sekä inhimillisesti että kansanterveydellisesti merkittävä asia, joka edellyttää lisätutkimusta. Vaikeasti autistisen ja kehitysviiveisen lapsen vanhemmuus on haastavaa etenkin vieraassa kieli- ja kulttuuriympäristössä. Perheet tarvitsevat tukea, kommentoi tutkija ja lastenneurologian erikoislääkäri Mirjami Jolma HUSin tiedotteessa.

Source Link yle.fi