Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_cc7d91e364d585ec2a2475d91ea01a82, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tutkimus: Muovi- ja kemikaalisaasteiden määrä on ylittänyt turvallisen rajan – Uutisalue

Tutkimus: Muovi- ja kemikaalisaasteiden määrä on ylittänyt turvallisen rajan

Ihmisen tuottama muovi- ja kemikaalisaasteiden määrä on merkittävästi ylittänyt ihmiselle ja maapallolle turvallisen rajan, osoittaa uusi tutkimus. Tutkijat myös ensimmäistä kertaa vaativat tuotantorajan määräämistä saasteiden vähentämiseksi.

Markkinoilla on noin 350 000 erilaista kemikaalia, joista suuret määrät päätyvät ympäristöön.

– Vaikutukset, jotka näemme tänä päivänä, ovat tarpeeksi suuria vaikuttaakseen maapalloon ja sen systeemien elintärkeisiin toimintoihin, sanoi tutkimukseen osallistunut Bethanie Carney Almroth uutistoimisto AFP:lle.

Stockholm Resilience Centre -tutkimuskeskuksen tutkimus valmistui ennen helmikuun lopulla Nairobissa pidettävää muovisaasteen torjuntaa käsittelevää YK:n kokousta.

Kierrättäminen ei riitä

Tutkijoiden mukaan kemikaalien ja muovisaasteiden vaikutusta ihmisiin ja luontoon on alettu vasta hiljattain ymmärtää paremmin. Kemikaalit ja muovit vaikuttavat biologiseen monimuotoisuuteen ja rasittavat ekosysteemejä. Torjunta-aineet tappavat eliöitä ja eläimet nielevät muovia.

– Jotkut kemikaalit sekoittavat hormoneita, häiriten eläinten kasvua, aineenvaihduntaa ja lisääntymistä, Almroth sanoi.

Tutkijoiden mukaan kierrättäminen on tuottanut riittämättömiä tuloksia, joten he vaativat nyt jyrkempiä ratkaisuja, kuten tuotantorajoituksia.

Tänä päivänä alle 10 prosenttia maailman muovista päätyy kierrätettäväksi.

Tuoreiden tutkimusten mukaan muovin kokonaispaino maapallolla on nyt nelinkertainen kaikkien elävien eläinten biomassaan nähden.

– Ehkä meidän on sanottava: Nyt riittää. Ehkä emme voi sietää enempää. Ehkä meidän täytyy laittaa tuotantoraja, Almroth sanoi.

– Tämä kuulostaa itsestään selvältä, mutta se on vasta äskettäin hyväksytty tosiasia, että mitä enemmän tuotetaan, sitä enemmän saastutetaan.

Source Link is.fi