Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_208fed64dbaceb09ca85c2c5f6792700, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tutkimus: Rohdoskasvin sisältämä polyfenoli saattaa tehota paksusuolen syöpään – Uutisalue

Tutkimus: Rohdoskasvin sisältämä polyfenoli saattaa tehota paksusuolen syöpään

Aiemmissa tutkimuksissa sama antioksidantti on estänyt syöpäsolujen toimintaa muun muassa maksa-, rinta- ja munasarjasyövässä.

En kvinna drar upp sin skjorta och visar en stomipåse på magen.

Palsamiköynnöksen marjoista saatava yhdiste vaikutti tutkimuksessa tehokkaasti syöpäsoluihin levinneisyysasteeltaan erilaisissa paksusuolen syövissä ja erityisesti pitkälle edenneessä paksusuolen syövässä. Kuva: Alamy / All Over Press

Rohdoskasvina käytetyn palsamiköynnöksen marjoista saatava yhdiste voi olla hyödyksi paksusuolen syövän hoidossa, kertoo tuore tutkimus. Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa, ja niiden määrä on kasvussa. (Terveyskirjasto Duodecim).

Tutkimuksessa havaittiin, että palsamiköynnöksen marjojen sisältämä polyfenoliyhdiste esti merkittävästi paksusuolen syövän kasvua. Aiemmissa tutkimuksissa sama yhdiste esti syöpäsolujen toimintaa muun muassa maksa-, rinta- ja munasarjasyövässä sekä mahalaukun ja virtsarakon syövissä.

Tutkimuksen tulokset osoittivat myös, että yhdiste vaikuttaa tehokkaasti syöpäsoluihin ilman isoja haittoja terveille soluille. Tutkijoiden mukaan tämä polyfenoliyhdiste voisi täydentää syöpien hoitoa turvallisesti ja edullisesti.

Kansainväliseen tutkijatiimiin kuului Portsmouthin ja Hong Kongin yliopistojen sekä Itä-Suomen yliopiston tutkijoita.

Itä-Suomen yliopisto on saanut Suomen Akatemialta rahoitusta tutkimuksen jatkamiseen. Jatkotutkimuksissa pyritään selvittämään, sopiiko yhdiste paksusuolen syöpää sairastavien hoitoon.

Kokeellinen tutkimus tehtiin solu- ja eläinmalleilla. Tulokset julkaistiin ACS Pharmacology & Translational Science -lehdessä.

Source Link yle.fi