Banner Before Header

Tutkimus: Venäläisten rakkaus Suomeen ei horju, vaikka lännen ja Venäjän suhteet syöksyvät – näin pietarilaiset kommentoivat Suomea

PIETARI Mitä ne venäläiset meistä ajattelevat? Melkein pelkkää hyvää, selviää Suomen ulkoministeriön Venäjällä teettämässä kyselytutkimuksessa.

Yli kaksi kolmesta venäläisestä, 68 prosenttia, suhtautuu kyselyn mukaan Suomeen myönteisesti ja vain viisi prosenttia kielteisesti.

Suosio kasvaa, mitä paremmin suomalaiset tunnetaan.

Moskovassa Suomesta ajattelee myönteisesti jo 79 prosenttia. Pietarissa ja Suomen rajan tuntumassa, jossa kontakteja Suomeen on enemmän, luku on peräti 89 prosenttia.

Suomen Lapin itäpuolella Murmanskissa naapurimaasta pidetään erityisen paljon. Siellä Suomeen suhtautuu myönteisesti 94 prosenttia.

Harva tuntee suomalaisia merkkejä tai ihmisiä

Suomen herättämät mielikuvat voisivat tutkimuksen perusteella olla suoraan maabrändityöryhmän käsikirjasta. Ensimmäisenä Suomesta tulevat venäläisten mieleen luonto, korkea elintaso, korkeasti kehittynyt valtio, sauna, matkailu ja pohjoinen.

Hyvä maine ulottuu myös suomalaisiin tuotteisiin, joita pidetään ennen kaikkea laadukkaina. Näin ajattelee 58 prosenttia venäläisistä. Muita yleisiä mielikuvia ovat luotettavuus, moderni design ja toimivuus.

Suomalaisten tuotemerkkien tunnettuus jättää silti toivomisen varaa. Nokian tuntee kaksi kolmesta venäläisestä. Lisäksi yli viidennes muisti Tikkurila-maalit, sulatejuusto Violan tai Valion.

Tunnetuin suomalainen Venäjällä on maassa pitkän uran tehnyt näyttelijä Ville Haapasalo, jonka nimen tunnisti noin neljännes vastaajista. Noin 14 prosenttia tunsi marsalkka Mannerheimin ja 13 prosenttia Mika Häkkisen.

Muita suomalaisia tunnetaan vielä huonommin. Nykyisin aktiivisista poliitikoista pääministeri Sanna Marinin (sd.) tunnisti vain kaksi prosenttia ja presidentti Sauli Niinistön prosentti vastaajista.

Venäjän ja lännen väleillä ei vaikutusta mielikuviin Suomesta

Ulkoministeriö teetti maakuvatutkimuksen nyt kolmatta kertaa. Edelliset tutkimukset olivat vuosilta 2017 ja 2019.

Vaikka Venäjän ja lännen välit ovat kiristyneet viime vuosina ja itäraja on ollut kiinni venäläismatkailijoille jo puolitoista vuotta koronapandemian takia, suhtautuminen Suomeen on pysynyt lähes ennallaan.

Kaksi vuotta sitten Suomesta ajatteli hyvää 71 prosenttia ja neljä vuotta sitten 68 prosenttia. Muutokset mahtuvat virhemarginaaliin, joka oli tänä vuonna 3,4 prosenttia.

Suomen yhä tiiviimpi turvallisuusyhteistyö Ruotsin ja Nato-maiden kanssa ei näytä vähentäneen venäläisten käsitystä Suomesta puolueettomana maana.

Kun neljä vuotta sitten 35 prosenttia piti Suomea neutraalina valtiona, nyt näin ajattelee lähes puolet, 46 prosenttia. Vain puoli prosenttia piti Suomen ja Venäjän välejä vihamielisinä, kun taas kaksi kolmannesta näki suhteet joko normaaleina, hyvinä tai ystävällisinä.

Samaan aikaan Suomen maine demokratiana on kasvanut.

Viidennes venäläisistä pitää sekä vapautta ja että demokratiaa suomalaiselle yhteiskunnalle ominaisina piirteinä, kun neljä vuotta sitten näin ajatteli reilu kymmenes vastaajista. Samaan aikaan Venäjän hallinto on kääntynyt yhä autoritaarisemmaksi.

Tutkimuksen toteuttanut Levada-keskus haastatteli kesäkuussa 1 619 ihmistä eri puolilta Venäjää. Lisäksi syyskuussa haastateltiin vielä 1 000 ihmistä Pietarista ja sen ympäristöstä sekä 400 ihmistä Karjalan tasavallasta ja 400 Murmanskin alueelta.

Mitä mieltä olet Suomen maineesta Venäjällä? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoiltaan 17.11. klo 23:een asti.

Lue myös:

Source Link yle.fi