Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f5f7be0b284e32014037fe2b04661346, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tuusulassa pannaan olutta härkä­pavuista – Uutisalue

Tuusulassa pannaan olutta härkä­pavuista

Härkäpapumaltaan käyttö keventää oluen ympäristökuormaa.

Tuusulassa valmistetaan olutta, jonka keskeinen raaka-aine on härkäpapu ja jonka ilmastokuorma siten on tavanomaisia oluita kevyempi.

Maku Brewing toi kuukausi sitten kauppoihin mallastetusta härkäpavusta tehdyn Härkönen Papu Alen, jossa härkäpavun osuus on viidennes. Tuusulalaispanimon perustaja ja yrittäjä Jussi Tamminen on tyytyväinen uutuustuotteen menekkiin.

– Myyntiluvut ovat pienpanimon näkökulmasta olleet hyviä. Ensimmäisten neljän viikon aikana kauppoihin on toimitettu runsaat 8 000 tölkkiä. Kyllä tämä meillä menee ihan kärkituotteiden joukkoon, Tamminen sanoo Ilta-Sanomille.

Härkäpapuolut on tarjolla S-ryhmän Prismoissa ja S-marketeissa. Lisäksi Maku Brewing on hiljan aloittanut omat toimitukset pääkaupunkiseudun ravintoloihin.

Maku Brewingilla on Tammisen mukaan jo pitkään pyritty hakemaan ratkaisuja, jotka vähentäisivät yrityksen ympäristökuormaa. Tämä koskee muun muassa työtapoja ja muuta toimintaa. Suurin kuorma tulee kuitenkin raaka-aineista, ja niihin vaikuttaminen onkin hankalampaa kuin oman tekemisen rukkaaminen.

– Saimme sitten tietää, että Suomessa mallastetaan härkäpapua muun muassa proteiinijugurttien valmistusta varten. Aloimme pohtia, voisiko tätä hyödyntää myös juomapuolella ja otimme yhteyttä härkäpapua käsittelevään, lahtelaiseen Viking Maltiin, Tamminen kertoo.

Seurasi vuoden kestänyt tuotekehittely, jonka tuloksena syntyi osin härkäpavusta valmistettu olut.

– Ensimmäinen tuote on ollut nyt kuukauden verran kaupoissa ja rinnalla kehitellään koko ajan lisää.

Nyt tuotannossa oleva olut on perustyyppinen ale, mutta loppusyksystä ravintolamyyntiin lienee tulossa esimerkiksi IPA-tyyppinen härkäpapuolut.

Härkäpavussa on paljon proteiinia, ja Tammisen mukaan tämä kantaa hyvin humalan aromeja ja tuo makuun runsautta.

Härkäpapu sitoo ilmasta typpeä maaperään ja vähentää siten lannoitteiden tarvetta. Siksi sitä käytetään maanparannuskasvina vuoroviljelyssä, mutta suuri osa tuotannosta päätyy rehujen raaka-aineeksi.

Tamminen sanoo, että yksi härkäpapumaltaan käytön tavoitteista on kannustaa mallasohran viljelijöitä vuoroviljelyyn ja härkäpavun kasvattamiseen välivuosina.

– Näin saadaan sidottua maaperään typen yhdisteitä, vähennettyä lannoitteiden käyttöä ja edistettyä luonnon monimuotoisuutta ja luotua parempia elinolosuhteita hyönteisille, Tamminen sanoo.

Source Link is.fi