Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7961d3b4a8b26d3a04e6752dd7e5ce7d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Työttömyysturvan leikkaukset tulevat voimaan maanantaina: tuki voi pudota jopa 390 euroa kuussa – Uutisalue

Työttömyysturvan leikkaukset tulevat voimaan maanantaina: tuki voi pudota jopa 390 euroa kuussa

Ansiopäivärahan leikkaukset osuvat etenkin naisiin, arvioi Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ:n toiminnanjohtaja Aki Villman.

Ihmisiä Helsingin keskustassa.

Yhteensä noin puoli miljoonaa Kelan yleisen asumistuen ja työttömyystukien saajaa saa huhtikuun alusta lähtien pienempiä tukia. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Työttömyysturva heikkenee huhtikuun 1. päivänä eli ensi maanantaina. Työttömyysturvasta poistuvat lapsikorotus ja niin sanottu suojaosa.

Suojaosa on antanut työttömälle mahdollisuuden ansaita 300 euroa kuussa ilman, että se heikentää työttömyysturvaa.

Muutokset voivat pienentää yhden ihmisen kuukaudessa saamaa tukea jopa 390 euroa.

Leikkaukset koskevat yhtä lailla ansiosidonnaista työttömyysturvaa sekä Kelan maksamia työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa.

Ansiopäivärahan leikkaus osuu etenkin naisiin

Kelan työttömyystukia saavista lapsikorotuksen poisto koskee noin 100 000:ta ihmistä. Suojaosan poiston vaikutusta voi päätellä siitä, että Kelan työttömyystukea saavista työtuloja tienasi viime vuonna runsaat 74 000 ihmistä. Molemmat leikkaukset voivat koskea osaa tuen saajista.

Ansiopäivärahaa saavista heikennykset vaikuttavat useampaan kuin joka toiseen. Tämä tarkoittaa yhteensä noin 150 000:ta ihmistä.

Alla olevasta graafista näkee, kuinka suureen osaan ansiopäivärahan saajista leikkaukset vaikuttavat ja kuinka suuria muutokset ovat.

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ:n toiminnanjohtajan Aki Villmanin mukaan muutokset ansiopäivärahassa osuvat etenkin naisiin.

– Muutokset vaikuttavat eniten perheellisiin, osa-aika- tai keikkatyötä tekeviin henkilöihin. Näissä ryhmissä korostuvat erityisesti naiset. Naiset saavat useammin lapsikorotuksia kuin miehet ja lisäksi naiset työskentelevät useammin osa-aikatyössä tai keikkatyössä kuin miehet, Villman sanoo.

Kelan tutkimuspäällikkö Signe Jauhiaisen mukaan myös Kelan työttömyystukia saavista naiset ansaitsevat työtuloja useammin kuin miehet.

Kelan työttömyystuista selvästi useammat saavat työmarkkinatukea kuin peruspäivärahaa. Jauhiainen muistuttaa, että ansiosidonnaista ja työmarkkinatukea saavat ryhmät ovat erilaisia.

– Työmarkkinatuen saajissa on kolme suurempaa joukkoa: nuoria, joilla ei ole työuraa, vastikään Suomeen muuttaneita kotoutujia ja pitkään työttömänä olleita työttömiä. Myös osa-aikatyön tekeminen on selvästi vähäisempää työmarkkinatuen saajilla kuin ansiosidonnaisen saajilla, Jauhiainen avaa sähköpostilla.

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ:n toiminnanjohtajan Aki Villmanin mukaan muutokset ansiopäivärahassa osuvat etenkin naisiin.

Myös asumistukea leikataan

Huhtikuussa tulee voimaan myös yleisen asumistuen leikkauksia. Yhteensä noin puoli miljoonaa Kelan yleisen asumistuen ja työttömyystukien saajaa saa aiempaa pienempiä tukia muutosten vuoksi.

Asumistuen leikkausten vaikutuksista voi lukea tästä jutusta.

Kelan Jauhiainen kertoo, että kaksi kolmasosaa Kelan työttömyysturvan saajista saa myös yleistä asumistukea.

Hänen mukaansa toimeentulotuki kompensoi osin työttömyysturvan ja asumistuen leikkauksia.

– Kelan työttömyysturvan saajista noin kolmannes saa toimeentulotukea jo tällä hetkellä, joten sitten saa aiempaa vähemmän työttömyysturvaa ja asumistukea ja aiempaa enemmän toimeentulotukea. Leikkausten seurauksena voi tulla uusia toimeentulotuen saajia, kotitalouksia, jotka ovat aiemmin pärjänneet ilman toimeentulotukea, Jauhiainen kertoo.

Ansiopäivärahan saajista harvat saavat asumistukea. TYJ:n Villmanin mukaan ansiopäivärahan pienentyminen voi kuitenkin johtaa siihen, että useammat tarvitsevat asumistukea tai toimeentulotukea.

TYJ: Osa-aikatyö kannattaa jatkossakin

Suojaosan poisto vaikuttaa käytännössä esimerkiksi niin, että vielä alkuvuodesta 500 euron kuukausiansiot heikensivät työttömyyskorvausta 100 euroa. Suojaosa merkitsi, ettei 300 euron ansioita otettu huomioon työttömyyskorvausta laskiessa. Tämän ylimenevältä osalta jokainen ansaittu euro vähensi työttömyystukea 50 sentillä.

Huhtikuun alusta alkaen 500 euron ansiot heikentävät työttömyyskorvausta 250 euroa. Tuesta siis leikkautuu pois 150 euroa.

TYJ:n Villman sanoo, että osa-aikatyö kannattaa jatkossakin, vaikka suojaosa poistuu. Paitsi että käteen jää enemmän rahaa, osa-aikatyö hidastaa päivärahakauden kulumista.

– Jos tekee keikka- tai osa-aikatyötä, päivärahakausi kuluu hitaammin, kuin jos maksettaisiin täyttä päivärahaa, Villman avaa.

Lisäksi työtä tekemällä kerryttää itselleen oikeutta uuteen päivärahakauteen.

– Palkkatuloja verotetaan kevyemmin kuin etuutta, ja sekin kannustaa tekemään töitä, Villman sanoo.

Source Link yle.fi