Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ea9e1a14f231f46d1e739dc5622e5a65, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomen toiseksi suosituin uimahalli Oulussa suljetaan kolmeksi vuodeksi – sadat uimarit ovat jäämässä vaille harjoitustiloja – Uutisalue

Suomen toiseksi suosituin uimahalli Oulussa suljetaan kolmeksi vuodeksi – sadat uimarit ovat jäämässä vaille harjoitustiloja

Raksilan uimahallin sulkeminen voi vaikuttaa myös maajoukkueuimareiden uranäkymiin. Korvaavista uimahalleista ei löydy uintikilpailut mahdollistavaa 50 metrin allasta.

Kilpauimareita uima-altaassa uimassa. taustalla tuomareita ja banderolli, jossa teksti SM-uinnit.

Raksilan uimahalli on yksi Suomen merkittävimpiä kilpauintihalleja. Kuva on lyhyen radan SM-kisoista joulukuussa 2023. Kuva: Risto Degerman / Yle

Roosa Sarajärvi,

Essi Puuri,

Juha Hintsala

Suomalaisen uinnin arvokisat ovat uuden haasteen edessä, kun yksi kisojen päähalleista, Oulun Raksilan uimahalli, on menossa kiinni ensi vuonna.

Tilalle rakennetaan täysin uusi vesiliikuntakeskus, jonka valmistuminen kestää arviolta kolme vuotta. Samalla satojen uimarien harjoitusmahdollisuudet vähenevät.

Korvaavat uintitilat löytyvät Raatin uimahallista, Haukiputaan Vesi-Jatulista sekä Linnanmaan uudesta uimahallista, joka on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2025 alussa. Näistä yhdessäkään ei ole 50 metrin allasta, mikä vaikeuttaa uintikilpailujen järjestämistä.

Nykyinen Raksilan uimahalli on Pohjois-Suomen merkittävin kilpauintipaikka. Uimaliiton uintiurheilun kehityspäällikkö Juha Turusen mukaan hallin sulkeminen tuo suomalaiselle uintikentälle haasteen, kun iso päähalli on pitkän aikaa pois käytöstä.

– Oulussa on toteutettu vähintään kerran vuodessa iso arvokilpailu. Kaupungissa järjestetään myös muita isoja kilpailuja monta kertaa vuodessa eri seurojen toimesta, Turunen sanoo.

Tilojen puute voi ajaa uimaseuran alas

Kun Raksilan halli on poissa käytöstä, seuraukset voivat ulottua myös Oulun alueen maajoukkueuimareiden tulevaisuuden uranäkymiin.

– Jos leikataan seuratoiminnasta vaikka puolet pois, on pitkä työ, että se saadaan palautettua. Urheilijat lähtevät etsimään muita lajeja, jos eivät pääse jatkamaan uinnin parissa. Sieltä takaisin paluu on aina haastavampaa, Turunen toteaa.

Oulun alueella on kolme uimaseuraa: Oulun uinti, Oulun Lohet ja Haukiputaan Heitto. Seurat ovatkin huolissaan uintiharrastuksen jatkumisesta tilojen käydessä ahtaammiksi.

Oulun Lohien puheenjohtaja Asko Ylitalon mukaan korvaavina tiloina toimivien Linnanmaan ja Raatin uimahallien allaskapasiteetit eivät sovellu seuran tarpeisiin.

– Uimaseurojen kannalta on käynnissä katastrofi. Kyllä se aika toivottomalta näyttää, Ylitalo toteaa.

Oulun Lohille sopivien tilojen puute tarkoittaa Ylitalon mukaan toiminnan kutistumista liki 70 prosentilla, ellei koko uintiseuran alas ajamista.

– Ja kun uusi halli aukeaa, joudumme lähtemään ihan täysin uusista puitteista. Meillä ei silloin ole enää valmentajia, seuran vetäjiä eikä uimareita. Meillä on kyllä sitten allas.

Ylitalon mukaan uimaseurat joutuvat jatkossa pelaamaan raakaa pudotuspeliä ja valitsemaan vain muutamat lahjakkaat uimarit harjoituksiin.

Oulun uimahallien käyntikerrat vuonna 2023
Oulun Raksilan uimahalli Oulun Raatin uimahalli Haukiputaan Vesi-Jatuli
535 093 käyntikertaa 287 123 käyntikertaa 190 213 käyntikertaa
Yleiskuva Oulun Raatin uimahallin perinteiselle puolelle altaaseen ja katsomoon. Kuvassa näkyy hallin suojeltuja sinisiä mosaiikkipylväitä.

Raatin liikuntakeskuksessa käy vuosittain noin 300 000 kävijää. Uimahalli peruskorjattiin vuonna 2010 ja samalla siihen rakennettiin toinen 25 metrin uima-allas sekä kuntosali. Kuva: Päivi Seeskorpi / Yle

Raatin uimahallin kohtalo vielä avoinna

Oulun kaupunki on väläyttänyt, että Raatin uimahalli suljettaisiin, kun Raksilan uusi liikuntakeskus valmistuu arvioiden mukaan vuonna 2028. Koska kyseessä on suojeltu kohde, purkaminen ei tule kysymykseen.

Isännöitsijä Jari Leviäkangas arvioi, että Raatin uimahalli palvelisi uimareita vielä ainakin kymmenen vuoden ajan. Vuosittain uimahalli kerää noin 300 000 käyntikertaa.

– Nämä uimahallit ovat kalliita rakentaa ja ylläpitää. Niitä välillä peruskorjataan, mutta jossain vaiheessa tulee aika, ettei niitä kannata enää taloudellisesti pitää pystyssä.

Leviäkangas pitää Oulun uimahallien tilannetta haastavana, mutta toteaa, että se on hallussa.

– Vuosituhannen vaihteessa meillä oli hivenen samanlainen tilanne, jolloin Raksilan uimahalli oli pari vuotta pois käytöstä. Samanlaisia huolia oli niin seuroilla kuin kuntalaisilla silloinkin, mutta kaikesta selvitään.

Source Link yle.fi