Banner Before Header

Uhkailu ydin­aseiden käytöstä on bluffia, arvioi Putinin kanssa useita kertoja neuvotellut Naton entinen korkea virka­mies

Puolustusliitto Naton päämajassa lähes 40 vuotta työskennellyt Jamie Shea uskoo, että presidentti Vladimir Putinin viime keskiviikkona esittämä epäsuora uhkaus ydinaseiden käytöstä on bluffia.

– Hän on sanonut samaa jo monta kertaa aiemminkin. Yhdysvaltain presidentin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan on varoittanut Putinia ja venäläisiä virkailijoita hyvin selkeästi, että sillä olisi katastrofaaliset seuraukset, Shea sanoi IS:n puhelinhaastattelussa maanantaina.

– Ukraina saisi entistä enemmän tukea ja solidaarisuutta. Putin menettäisi kokonaan tukensa Kiinalta, samoin tuen Intialta, Etelä-Afrikalta ja kehittyviltä mailta. Venäjä eristettäisiin kokonaan.

Jamie Shea puhui Naton päämajassa vuonna 2009.

Brittiläinen Shea on pitkän linjan Nato-veteraani. Viimeksi hän työskenteli liittokunnan sihteeristössä Brysselissä suoraan apulaispääsihteerin alaisuudessa, vastuualueenaan nousevat uhkat. Tällä hetkellä hän muun muassa opettaa strategiaa ja turvallisuuspolitiikkaa Exeterin yliopistossa ja toimii ulkopolitiikan tutkimuslaitoksen Chatham Housen vanhempana neuvonantajana.

Näin Shea arvioi sitä, miten länsi vastaisi Venäjän mahdolliseen ydiniskuun Ukrainassa.

– Länsi vastaisi jollakin tavalla sotilaallisesti, ei kuitenkaan ydinasein, mutta tavanomaisin keinoin. Se vahingoittaisi Venäjää vakavasti. Olen varma siitä, että länsimaiden hallitukset miettivät jo vaihtoehtoja, mutta en tiedä, mitä ne ovat, Shea pohti.

– Jos ydinasetta käytettäisiin itäisessä Ukrainassa, olisi myös läntisen Venäjän alue vaarassa saastua. Se saisi aikaan entistä suurempaa sodan vastustusta. Jos Donin Rostovin asukkaita kuolee ydinsäteilyyn pommin räjähdettyä Itä-Ukrainassa, se nostattaa uskoakseni vielä suurempia mielenosoituksia kuin nyt.

Lännen pitää nyt katsoa retoriikan taakse: onko ydinaseita siirretty tai asetettu entistä korkeampaan valmiustilaan, onko nähtävissä mitään laukaisuvalmisteluja?

– Tähän saakka näistä asioista ei ole merkkejä. Mutta vaikka kyse onkin luultavasti vain (Putinin) bluffista, siihen pitää suhtautua vakavasti.

Lue lisää: Hyytävä arvio Putinista: ”Täydellinen psykopaatti”

Shea on istunut useita kertoja Putinin kanssa samassa neuvottelupöydässä 2000-luvun alussa, Putinin ensimmäisellä virkakaudella Venäjän presidenttinä.

– Kävin Kremlissä hyvinä aikoina. Teimme silloin Venäjän kanssa yhteistyötä Afganistanissa. Venäläisiä joukkoja oli Bosniassa. Saatoimme laskeutua venäläisten valvomalle Kosovon lentokentälle ja juoda teetä venäläisen komentajan kanssa. Ne olivat hyviä aikoja, Shea muisteli.

– Putin jopa ehdotti eräässä tapaamisessa, että Venäjä voisi jonakin päivänä liittyä Natoon. Ranska oli silloin vielä Naton komentorakenteen ulkopuolella, ennen kuin (presidentti Nicolas) Sarkozy palautti maansa takaisin sinne vuonna 2009. ’Pidän Ranskasta: toinen jalka sisällä, toinen ulkona. Ehkä se olisi hyvä tie edetä’, Putin sanoi ensimmäisellä virkakaudellaan.

Se oli aikaa, jolloin hän rakensi siltoja ja tutki, mihin saakka hän voi mennä suhteiden luomisessa.

Naton pääsihteeri George Robertson tapasi presidentti Vladimir Putinin lokakuussa 2001 Brysselissä.

Shea muistaa, kuinka Putin saapui myöhässä korostaakseen asemaansa eikä puhunut kovin paljoa – hän antoi vastapuolen hoitaa suurimman osan puhumisesta.

– Hän esitti joitakin kysymyksiä ja osoitti tilanteen hallintaa tekemällä selväksi, että hän on Mr. Cool, auktoriteetti, joka ilmaisi itseään vain muutamin sanoin. Se oli aikaa, jolloin hän rakensi siltoja ja tutki, mihin saakka hän voi mennä suhteiden luomisessa, Shea kertoi.

– Kovat puheet tulivat pääosin hänen ulkoministeriltään. Panin aina merkille, että Putin esitti hyvää – hän oli pragmaattinen ja vähäpuheinen. Jo silloin Sergei Lavrov oli hänen likaisen työnsä tekijä – aivan niin kuin nyt, kun Lavrov esittää Ukrainalle uhkauksia ja syyttää Natoa… Silloin Putin asetti itsensä rauhantekijäksi ja antoi likaisen työn luutnanteilleen.

Nyt asiat ovat toisin.

– Tilanne on hyvin erilainen tänään, kun Putin on itse ylimmäinen kiihottaja, ja hänen luutnanttinsa yrittävät pitää jonkinlaisia keskustelukanavia yllä Yhdysvaltoihin ja länteen – jos pystyvät.

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi ”osittaisen liikekannallepanon” keskiviikkona 21. syyskuuta.

Putinin toimet viime viikkoina saavat Shealta tylyn arvion.

– Putin on pannut erittäin huonosti toimeen osittaisen liikekannallepanon. Vaikka hän sanoi aluksi haluavansa mobilisoivansa lähinnä sodassa olleita veteraaneja ja henkilöitä, joilla on sotilaskokemusta, syntyi kuva rajoittamattomasta liikekannallepanosta. Se voi koskea ketä tahansa yli 18-vuotiasta venäläismiestä, Shea sanoi.

– Tämä sai ihmiset suurin joukoin liikkeelle ja yrittämään ulos maasta. Se sai myös rajaviranomaiset hereille, yrittämään estää muuttoliikettä, jottei vuodosta tulisi liian laajaa.

Lue lisää: Mika Aaltola: Venäjällä alkamassa puhdistus – taustalla hyytävä ajatus

Shea arvioi, että lähiviikot ovat hyvin hankalia Putinille: Venäjän johtaja elää suurten huolten ja pelon aikaa. Putin joutuu seuraamaan, kuinka hänen sotansa saama suhteellisen vahva kannatus sulaa pois.

– Putin onnistui lopettamaan puhumisen sodasta ja kiistämään sen olemassaolon venäläiseltä yleisöltä. Sen sijaan hän puhui koko ajan pakotteista, ikään kuin pakotteet olisivat kokonaan irrallaan siitä, mitä Venäjä teki Ukrainassa.

Hiljattain Putin yritti kosiskella Kiinaa Shanghain yhteistyöryhmän huippukokouksessa ja hankkia Venäjälle kansainvälistä tukea.

– Sisäpoliittisella rintamalla vallitsi siis muistinmenetys, kansainvälisellä rintamalla hän haki tukea Kiinalta oman asemansa parantamiseksi.

Lännelle olisi nyt tärkeä lähettää selkeitä viestejä ja laatia selkeä strategia seuraavien viikkojen varalle.

Putinin kannalta erittäin paha asia on se, että liikekannallepano tuo sodan todellisuuden tulee entistä selvemmin esille Venäjällä.

– Putinin valta-asema voi muuttua hyvin epävakaaksi. Vaarana on se, että valtaansa menettävä johtaja voi päätyä epätoivoiseen taktiikkaan, Shea sanoi.

– Lännelle olisi nyt tärkeä lähettää selkeitä viestejä ja laatia selkeä strategia seuraavien viikkojen varalle. Sitten voidaan katsoa, miten asiat kehittyvät Moskovassa.

Source Link is.fi