Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9d6b538a4d722873b46dc3e481a60a19, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ukrainalaislehti: Ukrainan entinen ihmis­oikeus­asiamies saattoi valehdella Venäjän tekemistä raiskauksista – Uutisalue

Ukrainalaislehti: Ukrainan entinen ihmis­oikeus­asiamies saattoi valehdella Venäjän tekemistä raiskauksista

Ukrainalainen verkkomedia Ukrayinska Pravda on julkaissut laajan selvityksen Ukrainan entisen ihmisoikeusasiamiehen Ljudmila Denisovan toiminnasta. Selvitys antaa ymmärtää, että Denisova saattoi jopa valehdella kertoessaan venäläisjoukkojen tekemistä julmuuksista.

Lehden selvitys perustuu nimettömiin viranomaislähteisiin.

Denisova sai toukokuun lopussa potkut tehtävästään muun muassa sillä perusteella, ettei hän on ollut ponnistellut riittävästi venäläisjoukkojen tekemien väitettyjen sotarikosten varmistamiseksi.

Ennen erottamistaan Denisova oli joutunut kovan kritiikin kohteeksi sanamuodoista, joilla hän oli kuvaillut Venäjän armeijan väitetysti tekemiä seksuaalirikoksia ja siitä, ettei hänellä ollut esittää kertomansa tueksi todisteita. Toimittajat saati viranomaiset eivät pystyneet vahvistamaan hänen väitteitään.

Lue lisää: Ukrainan ihmis­oikeus­asiamies sai potkut – irtisanomista edelsi kova julkinen kritiikki

Ukrainalaislehden mukaan Denisovan tytär Oleksanda Kvitko työskenteli Denisovan perustamalla psykologista apua tarjoavalla puhelinlinjalla, jota tuki lastenjärjestö Unicef.

Tytär oli sanonut, että puolessatoista kuukaudessa puhelinlinjaan olisi soitettu noin 1 040 kertaa ja puheluista 450 käsitteli lasten raiskauksia. Kuulusteluissa syyttäjät saivat kuitenkin selville, että puhelinlinjaan olisi soitettu vain 92 kertaa, lehti sanoo.

Selvitys ei kumoa sitä, etteivätkö venäläiset olisi syyllistyneet ukrainalaisten raiskauksiin. Ukrainassa on käynnissä Denisovasta riippumattomia seksuaalirikostutkintoja ja myös esimerkiksi Human Rights Watch kertoi huhtikuussa, että Venäjän siviileihin kohdistamiin rikkomuksiin lukeutuvat muun muassa toistuvat raiskaukset.

Lehden mukaan Denisovan toiminta on kuitenkin ”pelannut vihollisen pussiin” ja todisteiden puuttuminen voi lopulta kääntyä Ukrainaa vastaan kansainvälisissä tuomioistuimissa.

– Tulkoon siitä selvä merkki: Ukraina taistelee totuuden puolella. Meidän ei tarvitse enempää demonisoida. He kykenevät siihen itsekin, lehdessä kirjoitetaan.

Myös Ilta-Sanomat on uutisoinut sodan aikana Denisovan antamista lausunnoista.

Muun muassa huhtikuussa IS uutisoi hänen kertoneen, että noin 25 14–24-vuotiasta tyttöä ja naista raiskattiin järjestelmällisesti miehityksen aikana yhden talon kellarissa Butshassa. Denisova väitti yhdeksän heistä olevan raskaana.

Hän kertoi myös 25-vuotiaan naisen soittaneen tukipuhelimeen ilmoittaakseen, että tämän 16-vuotias sisko raiskattiin kadulla tämän edessä.

Source Link is.fi