Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_36222d2a444aabf060bc3ab0d1c20ae3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ukrainan on pakko lähteä vastahyökkäykseen muuttaakseen sodan suuntaa, sanoo sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö – Uutisalue

Ukrainan on pakko lähteä vastahyökkäykseen muuttaakseen sodan suuntaa, sanoo sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö

Krimin eristäminen olisi merkittävä muutos sodankulkuun. Tehtävä on kuitenkin vaikea, eivätkä vastahyökkäyksen keihäänkärjen muodostavat prikaatit välttämättä olekaan niin suuria kuin oletettiin.

Yhdysvaltain puolustusminisiteriöstä vuotaneet asiakirjat viittaavat siihen, että hyökkäyksen keihäänkärjeksi tarkoitettujen prikaatien vahvuus on tavanomaista pienempi.

Ukrainan on pakko lähteä vastahyökkäykseen muuttaakseen sodan tilannetta, sanoo sotatieteiden dosentti, Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö Ylen aamussa.

Käihkön mukaan odotukset hyökkäyksen suhteen kannattaa pitää maltillisina.

– Ukrainalaiset on toisaalta luvannut hyökkäyksen ja toisaalta sitten toppuutelleet sitä, että nimenomaan ei kannata odottaa liikoja, hän sanoo.

Merkittävä muutos sodan kannalta olisi, jos Ukraina pääsisi etenemään merelle. Sieltä kautta Ukrainalle avautuisi mahdollisuus uhata Krimin niemimaata ja eristää.

– Mutta tämä on vaikea sotilaallinen tehtävä, Käihkö painottaa.

Helppo ei olisi vastahyökkäys itäänkään. Siellä Venäjä on pystynyt linnoittamaan alueita jo vuosina 2014–15, Käihkö sanoo.

Kuvassa näkyy Ukrainan ja Venäjän rintamalinjat 16.4.2023.

Kuva näyttää Ukrainan sodan tilanteen 16. huhtikuuta. Marraskuun jälkeen muutokset rintamalinjoissa ovat olleet pieniä, sanoo sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö. Kuva: Yle

Ukrainan keihäänkärki on tavanomaista pienempi

Vastahyökkäykseen Ukraina tarvitsee sotilaita.

Yhdysvaltain puolustusministeriön vuotaneista asiakirjoista on käynyt ilmi, että Ukrainan kevään vastahyökkäyksen keihäänkärki koostuu kahdestatoista prikaatista.

Käihkön mukaan ukrainalaisten prikaatien vahvuus on normaalisti 4000–5000 sotilasta. Vuotaneet asiakirjat viittaavat siihen, että prikaatit ovat kuitenkin tätä pienempiä tai vähemmän mekanisoituja kuin mekanisoidut prikaatit yleensä ovat.

– Nämä ovat kummatkin huonoja uutisia Ukrainalle, Käihkö sanoo.

Jos prikaatit olisivat esimerkiksi 2 000 sotilaan vahvuisia, olisi koko hyökkäyksen keihäänkärki vain noin 25 000–30 000 sotilasta, Käihkö arvioi.

– Muutaman kymmenen tuhannen uuden sotilaan joukko voi tehdä asioita, mutta päästäänkö Krimille asti ja päästäänkö Krimille – ei välttämättä.

Lisäksi Käihkö alleviivaa, että Ukrainan asiaan liittyy paljon epävarmuuksia – kukaan ei varmuudella tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Vain aika näyttää sen.

Venäjä hyötyy sodan pitkittymisestä

Venäjä on kevään mittaan osoittanut, että sillä ei ole juuri edellytyksiä edetä. Venäjä on kiinnittänyt, Käihkön mukaan jopa haaskannut, resurssejaan Bahmutissa.

Käihkön mukaan Venäjä varmasti olettaa Ukrainan käyvän vastahyökkäykseen ja säästää resurssejaan sitä varten.

– Valitettava tosiasia tässä sodassa on, että Ukraina on pienempi osapuoli ja sota käydään siellä, jolloin tappiot ja sodan hinta tulevat pääosin ukrainalaisille.

Source Link yle.fi