Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a543ab8348a802398ea9035ce9557b1f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jyväskylän Kangaslammen kerrostalopalo levisi palokatkojen puutteiden takia – automaattisesti sulkeutuvat ovet olisivat rajanneet savuvahinkoja – Uutisalue

Jyväskylän Kangaslammen kerrostalopalo levisi palokatkojen puutteiden takia – automaattisesti sulkeutuvat ovet olisivat rajanneet savuvahinkoja

Onnettomuustutkintakeskuksen selvitys osoitti puutteita tulipalosta kärsineen kerrostalon palokatkoissa. Vaurioiden korjaaminen vaatii mittavan putki- ja sähköremontin.

 Jyväskylän Kangaslammella tulipalosta kärsinyt kerrostalo.

Tulipalo sai alkunsa talon sisäänkäynnin yläpuolella olevasta asunnosta. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Onnettomuustutkintakeskus on julkistanut tutkintaselostuksensa (siirryt toiseen palveluun) Jyväskylän Kangaslammella 19.3. syttyneestä kerrostalopalosta.

Palossa loukkaantui kolme ihmistä, kaksi heistä vakavammin. Pelastuslaitos pelasti talosta 28 ihmistä ja kaikkiaan noin 50 henkilöä joutui evakkoon.

Palo sai alkunsa talon alimman asuinkerroksen huoneiston keittokomerosta. Otkesin tutkinnan mukaan palo pääsi leviämään, koska peltisten kylpyhuone-elementtien väliset palokatkot eivät toimineet.

Rakennuksen talotekniikan kuilut ovat osa kylpyhuone-elementtejä. Kuiluissa kulkevat talon vesi- ja viemärijohdot, ilmanvaihdon putket ja sähköjohdot.

Kuilut on katkaistu kerrosten välistä betonivalulla, mutta viemäriputken paloeristys ei ollut riittävä. Putki kuumeni, jolloin sen ja betonivalun väliin syntyi rako.

Tulipalon sulattama muovinen putki.

Muovinen viemäriputki menetti muotonsa ja samalla palokatkoon syntyi aukko. Kuva: Otkes

Tuli pääsi leviämään raosta yläpuolisen huoneiston tekniseen kuiluun ja sieltä edelleen muualle huoneistoon.

Kylpyhuone, jonka seinä on palon korventama.

Teknistä kuilua myöten edenneet kuumat palokaasut korvensivat kylpyhuone-elementin pinnoitteen. Kuva: Otkes

Palosta syntyi mittavat savuhaitat. Ne johtuivat Otkesin mukaan siitä, että huoneiston ja porraskäytävän välinen osastoiva ovi jäi auki asukkaan paettua paloa rappukäytävään.

”Suljinlaitteen avulla tulipalon aiheuttama vaara asukkaille ja savuvahingot olisivat jääneet selvästi pienemmiksi”, selostuksessa sanotaan.

Suljinlaite olisi käytännössä ovipumppu, joka sulkisi huoneiston oven samalla tavoin kuin talon ulko-oven.

Savuvahinkoja syntyi samalla tavalla myös Lahdessa pääsiäismaanantaina syttyneessä kerrostalopalossa. Myös tässä tapauksessa automaattisesti sulkeutuvat ovet olisivat rajanneet vahinkoja.

”Taloyhtiöiden on mahdollista ja järkevää asentaa huoneistojen oviin suljinlaitteet oma-aloitteisesti”, Otkes toteaa tutkintaselostuksessaan.

Jyväskylän palon jälkien korjaus on edelleen kesken, eikä tarkkaa tietoa töiden valmistumisesta ole. Isännöitsijä arvioi viikko palon jälkeen, että pahimmin vaurioituneiden asuntojen korjauksessa menee kuukausia.

Osa asukkaista on päässyt muuttamaan takaisin taloon, mutta palolinjan seitsemän asuntoon saamisessa sisäänmuuttokuntoon voi mennä vielä pitkään.

Source Link yle.fi