Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ff536470b36d4a41e6814b4a1f8fd203, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ukrainan presidentin neuvonantaja sanoi sukupuolivähemmistöillä olevan “poikkeavuuksia” – rintamalla on myös vähemmistöjä, muistuttavat aktivistit – Uutisalue

Ukrainan presidentin neuvonantaja sanoi sukupuolivähemmistöillä olevan “poikkeavuuksia” – rintamalla on myös vähemmistöjä, muistuttavat aktivistit

Ukrainassa presidentin kanslian neuvonantaja Aleksei Arestovitš on pöyristyttänyt puheillaanseksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

– Suhtaudun LGBT-edustajiin kuin ihmisiin, joilla on poikkeavuuksia käyttäytymisnormeista. Ihmisessä täytyy ennen kaikkea nähdä ihminen, kunhan hän ei rappeuta yhteiskuntaa tai muita ihmisiä, Arestovitš sanoi Youtube-videollaan kesäkuussa vain muutama päivä ennen kuin maa hyväksyttiin EU-ehdokkaaksi.

Hän lisäsi myös, että suhtautuu seksuaalivähemmistöihin myötätunnolla, mutta ei hyväksy heidän propagadaansa missään muodossa.

Nämä kannanotot korkealta virkamieheltä aiheuttivat närää ukrainalaisissa ihmisoikeusjärjestöissä. Ensimmäisenä reagoi KyivPride-järjestö, joka puolustaa LGBT+-henkilöiden oikeuksia.

– Me suhtaudumme teihin myötätunnolla, sillä poikkeavuus normista Ukrainassa on edustaa homofobista “venäläistä maailmaa”, kirjoitti KyivPride some-kanavillaan.

He kehottivat presidentti Volodymyr Zelenskyita irtisanomaan Arestovitš neuvonantajan tehtävästä. Heidän mukaansa kyseinen retoriikka vallanpitäjiltä on sopimatonta, mikäli Ukraina haluaa päästä osaksi EU:ta.

– Meitä yllättää, että vuonna 2022 valtaapitävä henkilö voi sanoa tällaista. Kyseessä on tietämättömyys ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta, sanoo KyivPriden tiedottaja Oksana Solonska.

KyivPriden tiedottaja Oksana Solonska
KyivPriden tiedottaja Oksana Solonska on pöyristynyt Aleksei Arestovitšin puheista.KyivPride

Ristiriitainen puhuja

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Aleksei Arestovitš aiheuttaa mielipahaa. Hän on kritisoinut kansalaisaktivismia sanomalla, että Ukraina onnistuu vain niissä asioissa, mihin aktivistien kädet eivät ylety.

Arestovitš on myös ilmoittanut, ettei anna rakentaa Ukrainasta “isoa maata, jossa on pieni kulttuuri”. Hän viittasi siihen, että Ukrainalle ei sovi monokulttuurisuus vaan hänen mielestään yhteiskuntaa täytyisi kehittää monikulttuurisuuden ympärille.

Kansalaisaktivistit, jotka ovat taistelleet oman ukrainalaisen kulttuurin puolesta ja yrittäneet irtautua venäläisen kulttuurin vaikutuksesta, ottivat kommentit loukkauksena.

Kohujen jälkeen presidentin kanslian oli pakko reagoida. Se tiedotti, että Arestovitš ei ole kanslian virallinen puhuja vaan häneen täytyy suhtautua ”eräänlaisena freelancerina”.

Kanslian mukaan suurin osa Arestovitšin lausunnoista on hyödyllisiä, sillä ne provosoivat keskustelua yhteiskunnassa.

Homokohuun Arestovitš vastasi omalla tavallaan. Hän julkaisi kuvakaappauksen vanhasta videosta, jossa hän näyttelee naista vaalea peruukki päässä. Videolla hän toteaa, että häntä vainotaan.

– Tällainen käytös ei sovi sellaisen valtion kuvaan, joka haluaa liittyä Euroopan unioniin ja todistaa maailmalle, että kehittyy parempaan suuntaan, harmittelee Solonska.

Sodan aikana Arestovitšista on tullut ukrainalaisjohdon tunnetuimpia hahmoja. Ukrainankielisessä Wikipediassa hänestä kertova artikkeli on luetuin heti Venäjän hyökkäyksestä kertovan sivun jälkeen.

Oleksi Arestovytš puhumassa.
Aleksei Arestovitšista striimit keräävät Youtubessa miljoonia katselukertoja.AOP

Pride-kulkue siirtyi Kiovasta Varsovaan

KyivPride on vastannut Arestovitšin väitteisiin: LGBT+-propagandaa ei järjestön mukaan ole olemassa ja Pride-kulkue on mielenosoitus oikeuksien puolesta eikä propagandan väline.

KyivPride kehotti Arestovitšia tutustumaan LGBT-sotilaat tasa-arvon puolesta -järjestön toimintaan. Sen jäsenet ovat Ukrainan armeijassa palvelleita avoimesti homoseksuaaleja sotilaita, jotka puolustavat seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

– “Ihmiset, joilla on poikkeavuuksia”, suojelevat teitä, jotta voisitte tehdä tällaisia videoita, kirjoitti KyivPride Arestovitšille.

Ukrainan LGBT-sotilaat tasa-arvon puolesta -järjestö perustettiin vuonna 2018. Siitä lähtien satoja sotilaita on tullut avoimesti kaapista. Heti seuraavana vuonna 30 heistä osallistui omana ryhmänään Kiovan Pride-kulkueeseen.

Tänä vuonna sodan myötä koko kulkuetta ei voitu järjestää Kiovassa vaan se siirrettiin osaksi Varsovan tasa-arvomarssia kesäkuussa.

– Se oli jo kymmenes kulkueemme. On vaikeaa arvioida, moniko osallistui juuri KyivPride-kolonnaan, sillä Ukrainan lippuja oli kaikkialla, mutta puhutaan kahdesta tai kolmesta tuhannesta, sanoo Solonska.

KyivPride -kulkue Varsovassa
KyivPride juhlii kymmenvuotiasta taivaltaan, mutta alleviivaa, että tänä vuonna ei ole syytä juhlaan.KyivPride

Parannuksia pienin askelin

Ukraina on Rainbow Europe -listauksen mukaan yksi Euroopan epäsuotuisimpia maita LGBT+ -yhteisölle. 49 tarkastellusta maasta Ukraina on sijalla 39.

Listauksen takana oleva järjestö moittii Ukrainaa siitä, että seksuaalivähemmistöjen kokemaan aggressioon ja koulukiusaamiseen ei puututa. Lisäksi sananvapautta rajoitetaan eikä sukupuolineutraaleja liittoja ole virallisesti tunnustettu.

– Sodan aikana yleiskuvaa tilanteesta on erittäin vaikeaa nähdä, varsinkin miehitetyillä alueilla. Sota iskee pahiten kaikkiin, jotka kokevat epätasa-arvoa: naisiin, vammaisiin tai LGBT+ -yhteisöön, summaa Solonska.

Jotain edistystä on kuitenkin tapahtunut. Maassa toimii lukuisia sukupuolivähemmistöjä tukevia järjestöjä. Kaksi vuotta sitten ihmisoikeusvaltuutettu vetosi Ukrainan parlamenttiin, jotta se hyväksyisi rekisteröidyt parisuhteet, mutta asiaa ei ehditty käsitellä.

Tämän vuoden kesäkuussa tehtiin kansalaisaloite sukupuolineutraalien avioliittojen laillistamisesta. 25 000 tarvittavasta äänestä on jo kerätty hieman yli 10 000. KyivPriden mielestä tämä on hieman epärealistinen tavoite.

– Sukupuolineutraaleista avioliitoista on vielä varhaista puhua, sillä Ukrainan perustuslaissa avioliitto määritellään naisen ja miehen väliseksi liitoksi. Mielestämme ensin pitää tavoitella rekisteröityjen parisuhteiden laillistamista, Solonska selittää.

Lue lisää:

Yksisarvisesta tuli Ukrainan LGBTQ-sotilaiden symboli: Fantastisia mielikuvitusolentoja, aivan kuin homot armeijassa, sanoo Oleksandr Zhuhan

Source Link yle.fi