Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_184438e6d500e7bc771265d326e3bf5b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ulkoministeri Elina Valtonen: Ei ole välittömiä tarpeita muuttaa Suomen politiikkaa palestiinalaisia kohtaan – Uutisalue

Ulkoministeri Elina Valtonen: Ei ole välittömiä tarpeita muuttaa Suomen politiikkaa palestiinalaisia kohtaan

Kahden valtion malli ratkaisuna Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin on edelleen Suomen linja. Hamas ei edusta palestiinalaisia. Ykkösaamun vieraana on ulkoministeri Elina Valtonen.

Jos kaikki olisi mennyt niin kuin piti, ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) olisi juuri palannut virkamatkaltaan Washingtonista.

Matka peruuntui, koska Valtosen isäntä Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken matkusti Israeliin lähiliittolaistaan tukemaan terroristijärjestö Hamasin hyökättyä viikko sitten Gazan rajan yli.

Israel on kertonut vastaavansa Hamasille tavalla, joka ei jätä Gazaa ennalleen.

– Yhdysvaltojen tuki Israelille on hyvin vahvaa, mutta Gazan siviilien tilanne on saanut myös Yhdysvaltojen huomion, sanoo ulkoministeri Valtonen.

Israel on käskenyt palestiinalaisia siirtymään pois Gazan pohjois-alueilta.

Monet maat ovat vedonneet Israeliin, että se ottaisi huomioon siviilit hyökkäyksisään.

Samalla länsi tunnustaa, että Israelilla on oikeus puolustautua hyökkääjää vastaan.

Suomen linja on ennallaan

Ulkoministeri Valtosen mukaan Suomi tukee Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa kahden valtion mallia, joka perustuisi neuvotteluprosessiin osapuolten välillä. Neuvotteluprosessin päämääränä on kaksi itsenäistä valtiota, jotka eläisivät rauhanomaisesti keskenään.

– Kahden valtion malli on valitettavasti suurissa vaikeuksissa, mutta kukaan ei ole ehdottanut tälle uskottavaa vaihtoehtoa, Valtonen sanoo.

Ulkoministeri muistuttaa, että Suomella on hyvät suhteet Länsirannan rauhanomaiseen toimintaan sitoutuneeseen palestiinalaishallintoon, eikä Hamasin hyökkäys muuta Suomen linjaa.

– Ei ole välittömiä tarpeita muuttaa Suomen politiikkaa palestiinalaisia kohtaan.

Suomella on myös suurlähettilään johtama yhteystoimisto Ramallahissa Länsirannalla.

– Koko ajan on muistettava selkeä ero kansainvälisesti tunnustetun palestiinalaishallinnon sekä laajasti terroristijärjestöksi listatun Hamasin välillä. Suomi ei ole pitänyt yhteyttä Hamasiin, Valtonen huomauttaa.

“Israel on pyytänyt Yhdysvalloilta aseapua”

Israelin oma sotilaallinen suorituskyky on vahva, mutta maa joutuu varautumaan erilaisiin uhakuviin ja pahimmillaan usean rintaman sotaan.

Israel on pyytänyt Yhdysvalloilta aseapua. Kyse on ollut erityisesti ilmapuolustuksesta ja pienaseista. Yhdysvallat lähettää myös lentotukialuksen johtaman iskuryhmän itäiselle Välimerelle, avaa Valtonen.

Samaan aikaan kun Israelissa leimahti, myös Ukrainassa Venäjän hyökkäyssota jatkuu. Ukrainan tarpeet lännen aseavulle eivät väisty.

Ukrainaan on tulossa vaikea talvi

– Ukraina tulee tarvitsemaan niin materiaalista kuin myös poliittista tukeamme vielä pitkään. Myös akuutin tuen tarve on korkea. Talvi tulee olemaan haastava.

Ulkoministeri Valtonen kertoo, että Suomi on tähän mennessä tukenut Ukrainaa yli kahdella miljardilla eurolla. Tällä viikolla Suomi päätti 19. puolustustarvikepaketista Ukrainalle.

– Tukemme jatkuu niin kauan kuin sille on tarvetta. Tähän ovat myös läntiset kumppanimme laajasti sitoutuneet.

Ulkoministerin arvion mukaan Venäjä vaikuttaa kykenevän jatkamaan sodankäyntiä.

– Se varautuu pitkään sotaan ja yhteiskunta on viritetty tukemaan sotaponnistuksia. Arvioiden mukaan uusi liikekannallepanon vaihe voi olla myös edessä.

Source Link yle.fi