Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_95fa8b9ce0588cfa0a446b79eb57799d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Unohda Nurmijärvi – näillä alueilla on nyt eniten vetovoimaa – Uutisalue

Unohda Nurmijärvi – näillä alueilla on nyt eniten vetovoimaa

Listalla on nähtävissä ensimmäiset merkit rajakaupan hiljenemisen vaikutuksista Itä-Suomen elinvoimaan.

Nurmijärvi-ilmiö on ohi, ja muuttoliike on kääntynyt taas kaupunkeihin, toteaa suunnittelu- ja konsultointiyritys WSP vuosittaisessa selvityksessään. Yhtiö on pisteyttänyt Suomen kunnat muun muassa työllisyyden ja yritystoiminnan mittareiden, tulotason, päästöjen, väkiluvun muutoksen ja nettomuuton perusteella.

Vuoden 2022 tapaan Pirkkala on selvityksen mukaan tänäkin vuonna Suomen elinvoimaisin kunta. Tärkeimmät muutokset löytyvät sijoilta 2. ja 3., sillä Espoo ja Helsinki ovat nousseet aiemmin menestyneiden ympäristökuntien tilalle.

Lue lisää: Tässä ovat Suomen elinvoimai­simmat kunnat – ”Tulee paikoin mieleen Etelä-Ruotsi”

Sen sijaan Vantaa putosi vertailussa sijalta 9. sijalle 22.

– Ihmiset hakeutuvat työ- ja kulttuurimahdollisuuksien ääreen pääkaupunkiseudulle. En usko, että suunta vaihtuu, ellei tule uutta pandemian kaltaista kriisiä, arvioi WSP:n johtava asiantuntija Terhi Tikkanen-Lindström.

Muilla kaupunkiseuduilla elinvoima ei ole valunut samalla lailla väestönkasvun mukana keskuksiin.

Tampereen alueella vertailun kärjessä ovat Pirkkala ja Lempäälä, Turun seudulla Lieto, Raisio ja Kaarina. Oulun seudulla elinvoimaisin on Kempele ja Jyväskylän naapurissa Muurame. Lahdessa Hollolla ja Kuopiossa Siilinjärvi on vahvistunut keskuskaupunkinsa tasoon.

WSP:n arvion mukaan kaupankäyntiä ja palveluja on siirtynyt väestönkasvun mukana kehyskuntiin ja keskuskaupunkien alakeskuksiin.

Lue lisää: Hypo luokitteli Suomen asuinalueet riskien perusteella

Kaupan liikevaihdon kasvu on ollut erityisen nopeaa Turun, Oulun ja Tampereen seuduilla. Kuopion ja Helsingin seuduilla liikevaihto on kehittynyt asukasta kohden keskimääräistä heikommin. Helsingissä voi WSP:n mukaan olla kyse ostojen siirtymisestä palveluihin.

Lappi menestyi muuttotilastoissa. Silti Kittilä putosi tänä vuonna pois 30 elinvoimaisimman kunnan listalta, joten kärkiryhmässä ei ole alueelta enää yhtään kuntaa.

Muita 30 kärkiryhmästä putoajia olivat Kuopio, Maalahti, Masku, Mustasaari ja Siuntio.

Tilalle nousivat ensimmäistä kertaa Rauma, Sotkamo ja Hyvinkää, ja vuoden tauon jälkeen Raisio, Rusko ja Nokia.

WSP:n mukaan koko listalla on nähtävissä ensimmäiset merkit rajakaupan hiljenemisen vaikutuksista Itä-Suomen elinvoimaan.

Source Link is.fi