Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_dfa283bd884b90883fbc8edd9136b835, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Uudet luvut asuntokaupasta: ostajia liikkeellä hyvin, mutta vain tietyillä alueilla – katso oman alueesi tilanne – Uutisalue

Uudet luvut asuntokaupasta: ostajia liikkeellä hyvin, mutta vain tietyillä alueilla – katso oman alueesi tilanne

Etuovi.comin ja Oikotien Ylelle luovuttamista luvuista selviää, että ensimmäisiä merkkejä asuntokaupan piristymisestä on nähtävissä.

Myynnissä olevan huoneiston avokeittiö josta näkymä olohuoneeseen.

Etuoven ja Oikotien luvuista selviää, että asunnon ostajien yhteydenotot ovat lisääntyneet. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ensimmäisiä merkkejä asuntokaupan piristymisestä huomaa selatessa verkon myynti-ilmoituksia. Tuntuu, että asuntojen myynti-ilmoituksia on nyt julkaistu enemmän kuin viime vuoden lopussa.

Etuovi.comin ja Oikotien Ylelle luovuttamista luvuista selviää, että asuntojen myynti-ilmoitusten määrä on todellakin kasvanut viime viikkoina.

Luvut kertovat myös, että kiinteistönvälittäjille tulevat yhteydenotot ovat nekin paikoitellen selvässä kasvussa.

Samaan aikaan Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hintaseurantapalvelun tiedot paljastavat, että Suomessa on alueita, joilla on solmittu kauppoja vilkkaammin kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, vaikka yleisesti alkuvuoden on uutisoitu olleen asuntokaupoilla erittäin hiljainen.

Kun ilmoitusten määrää vertaillaan viime vuoden vastaavaan aikaan, esimerkiksi Päijät-Hämeessä eli Lahden alueella on tullut lähes 70 prosenttia enemmän ostettavaa myyntiin. Myös Turun seudulla ostettavaa on nyt tarjolla enemmän kuin viime vuoden tammikuussa.

Toisaalta suurimmalla asuntokaupan markkina-alueella Uudellamaalla ollaan jäljessä viime vuoden vastaavasta ajasta.

Alta voi katsoa, miten asuntoilmoitusten määrä on muuttunut eri puolilla Suomea.

Myyntiin tulleet kohteet

Taulukosta näkee maakunnittain, miten paljon uusia asuntojen myynti-ilmoituksia on julkaistu tammikuussa Etuovi.comissa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Toteutuneet kaupat

Asuntokauppoja on tehty tammikuussa paikoin jo enemmän kuin vuosi sitten, mitä voi pitää merkkinä ostajien lähtemisestä liikkeelle.

Alta olevavasta taulukosta näet toteutuneet asuntokaupat tammikuussa eri puolilla maata ja prosentuaalisen muutoksen verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Tiedot toteutuneista kaupoista ovat Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hintaseurantapalvelusta. Ylelle tiedot toimitti Kiinteistömaailma.

Yhteydenotot lisääntyneet

Etuoven ja Oikotien luvuista selviää myös, että ostajien yhteydenotot ovat lisääntyneet.

Kun asuntoa etsivä ostaja löytää itseään kiinnostavan kohteen myynti-ilmoituksen, niin hän jättää ilmoituksen kautta yhteydenottopyynnön asunnon myyjälle. Oikotien myynti-ilmoituksiin jätettyjen yhteydenottojen määrä on kasvanut alkuvuonna viikko viikolta.

Taulukosta näet yhteydenottojen määrän prosentuaalisen muutoksen verrattuna vastaavaan viikkoon vuosi sitten.

Etuoven mukaan yhteydenottopyyntöjä tehtiin tämän vuoden tammikuussa koko maassa hitusen enemmän kuin tammikuussa 2023. Päijät-Hämeessä, jossa myynti-ilmoituksia on tullut nyt vuoden alussa aiempaa enemmän, myös yhteydenotot ovat noin 10 prosentin kasvussa.

Alkuvuodesta kiinteistönvälittäjät ovat viestineet ostohalukkuuden noususta ja asuntonäyttöjen virkistymisestä, mutta toisaalta tammikuu oli jopa historiallisen hiljainen myyntikuukausi. Esimerkiksi Helsingissä kaupat tehtiin nyt tammikuussa vain 373 asunnosta, kun kaksi vuotta sitten myytiin 808 asuntoa. Vaikka merkkejä asutokaupan piristymisestä on, niin toteutuneiden kauppojen määrällä mitattuna ollaan vielä kaukana parin vuoden takaisista luvuista.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että moni pohtii asunnon ostamista. Tuore Pellervon taloustutkimus PTT:n tekemä ennuste ennakoi positiivisen vireen palaavan asuntomarkkinoille kesää kohti mentäessä.

Etuovi.com-sivun data-analyytikko ja tuotepäällikkö Niina Matikaisen mukaan aktiivisten hakuvahtien kasvava määrä ainakin viittaa siihen, että patoutunutta kysyntää on.

Source Link yle.fi