Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_27c39201c813caf3da208e65da1597f3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Uudisrakentamisen odotetaan hiipuvan – materiaalien kallistuminen ja pula ammatti­taitoisesta työvoimasta varjostavat talotekniikka-alaa – Uutisalue

Uudisrakentamisen odotetaan hiipuvan – materiaalien kallistuminen ja pula ammatti­taitoisesta työvoimasta varjostavat talotekniikka-alaa

Uudisrakentamisen odotetaan hiljenevän Suomessa tulevan puolen vuoden aikana, käy ilmi Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n kyselystä. Kyselyn mukaan vakain tilanne on asuntotuotannossa, jossa kasvua odottaa kymmenen prosenttia vastanneista. Eniten laskua odotetaan toimisto- ja liikerakentamiseen.

Kyselyn mukaan eniten kasvua odotetaan teollisuusrakentamiseen.

Helmi-maaliskuun vaihteessa tehtyyn kyselyyn vastasi 186 yritystä. STUL:n mukaan Ukrainassa 24. helmikuuta alkanut sota ei ehtinyt vaikuttaa vastauksiin.

– Vaikka kysely tehtiin osittain aikana, jolloin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, sota ei näytä vielä tuoneen suurta epävarmuutta vastaajien arvioihin suomalaisen rakentamisen aktiivisuudesta, STUL:n toimitusjohtaja Kai Puustinen sanoo.

Alalla huolta herättää rakennusmateriaalien saatavuus ja kustannusten nousu sekä paheneva pula ammattitaitoisesta henkilökunnasta.

– Korona jo vaikeutti materiaalituotantoa, eikä epävakaa maailmantilanne tuo varmasti helpotusta. Rakennusmateriaalien toimitusvaikeudet haastavat hankealoitukset ja hurja hintojen nousu nakertavat urakoitsijoidemme kannattavuutta, sanoo LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimitusjohtaja Mika Hokkanen.

STUL kertoo, että korjausrakentaminen on kasvattanut eroa uudisrakentamiseen. Kyselyyn vastanneet kertovat, että 43 prosenttia liikevaihdosta tulee korjausrakentamisesta. Uudisrakentamisen osuus on 36 ja huoltotoiminnan 21 prosenttia.

Korjausrakentamisen odotetaan pysyvän ennallaan, ja 39 prosenttia kyselyyn vastanneista odottaa kasvua asuntokorjauksiin. Huoltotoimintaan noin kolmasosa vastanneista odottaa kasvua.

Kyselyn mukaan syksystä 2021 talveen 2022 tilauskanta on laskenut neljännekselle yrityksistä. Puolella tilauskanta on pysynyt ennallaan ja noussut neljäsosalla. Tulevalle syksylle odotukset ovat valoisampia, sillä tilauskannan laskuun uskoo noin 20 prosenttia vastanneista. Tilauskannan kasvuun uskoo 29 prosenttia vastanneista.

– Sähkösuunnittelussa ollaan yleisesti ottaen optimistisempia, kun tilauskannan vähenemistä ei ole näköpiirissä vastaajista kenelläkään. sanoo Sähkösuunnittelijat NSS ry:n toimitusjohtaja Markku Säkö.

Vastanneet arvioivat henkilökunnan määrän kasvavan syksyyn mennessä jonkin verran. Kyselyn mukaan palkkaamisen esteenä on pula ammattitaitoisesta työvoimasta. Kyselyyn vastanneista jopa 63 prosenttia sanoa, että ammattitaitoisen henkilökunnan saamisen tilanne on heikko. Hyväksi tilanteen kokee alle kaksi prosenttia vastanneista. Työvoimapulan uskotaan nostavan palkkakustannuksia, mikä voi heikentää kannattavuutta.

Kyselystä selviää, että koronan vaikutukset liikevaihtoon ovat jääneet odotettua pienemmiksi. Vaikutuksia koronalla on ollut yritysten kuluihin, kun henkilökunnan poissaolot, sijaisjärjestelyt ja koronan vaatimat erikoistoimet ovat nostaneet kuluja.

Source Link is.fi