Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7de9080795bee2c9261afb8f8364223a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Venäjältä vauhdilla lähtenyt Frans Tuohimaa kertoo, millaisissa vaikeuksissa maahan jääneet suomalaispelaajat saattavat olla – ”Ei voi tehdä mitään” – Uutisalue

Venäjältä vauhdilla lähtenyt Frans Tuohimaa kertoo, millaisissa vaikeuksissa maahan jääneet suomalaispelaajat saattavat olla – ”Ei voi tehdä mitään”

Aurinko hellii maaliskuisena kevätpäivänä pääkaupungin lumesta sulanutta katukuvaa. Vaikka Olympiastadionin parkkipaikka on tyhjillään ja liput lepattavat tuulessa, noin kuukauden takaiset tunnelmat Leijonien lumisista kultajuhlista ovat vahvasti muistissa. Sen jälkeen on kuitenkin tapahtunut paljon.

Suurin osa suomalaisista KHL-kiekkoilijoista keskeytti kautensa ja palasi kotimaahansa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan 24. helmikuuta.

Neftehimik Nizhnekamskia edustanut Frans Tuohimaa kuuli Ukrainan tapahtumista heti olympiaurakan tauottua.

Frans Tuohimaa kävelee.
Kun Frans Tuohimaa juhli Olympistadionilla olympiakultaa, ei hän tuolloin uskonut saapuvansa samoihin maisemiin näin pian.Mikko Koski / Yle

– Ensimmäisen yön ehdin siellä (Venäjällä) nukkumaan. Aamulla kämppäkaveri sanoi, että nyt ne ovat hyökänneet. Aika nopeasti se realisoitui, että haluan siitä sirkuksesta pois. Pienen analysoinnin jälkeen fiilis vain vahvistui, että kotiin pitää päästä, tuore olympiavoittaja muistelee ensireaktiotaan.

– Joukkueen ulkomaalaispelaajien kanssa asiaa pohdittiin, missä tilanteessa ollaan ja mitä pelimerkkejä meillä on käytettävissä. Muihin asioihin oli hankala keskittyä.

Vuonna 2008 perustettu KHL on venäläisjohtoinen jääkiekkoliiga, jolla on läheiset kytkökset maan johtoon ja erityisesti presidentti Vladimir Putiniin. Ensimmäinen luku suomalaisten marssista pois idän kiekkokartalta saatiin lukea 25. helmikuuta , kun Jokerit julkaisi tiedotteen KHL-kautensa keskeyttämisestä.

Frans Tuohimaa torjuu kiekkoa.
Tuohimaa pelasi tällä kaudella Neftehimikin riveissä 26 ottelua. Maalivahti ei ollut aiemmin urallaan pelannut Venäjällä.CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Vaikka Tuohimaa pitää Jokereiden ratkaisua täysin oikeana, se ei ollut vaikuttava tekijä muiden suomalaisten halukkuuteen poistua Venäjältä. Vaihtoehtoja selviteltiin eri puolilla Venäjää pelaavien suomalaisten kesken. Lopulta omat arvot nousivat Tuohimaalle suurimmaksi tekijäksi.

– Yritimme kartoittaa mahdollisuutta kollektiiviseen päätökseen suomalaisten osalta. Kaikki seurat kuitenkin käsittelivät tilannetta eri tavalla ja touhu oli aika sekavaa. Jokereiden poistuminen kuuluu tähän osana laajempaa kokonaisuutta, 30-vuotias Tuohimaa kertaa.

Sopimuksen purkaminen haasteena

Viime toukokuussa yksivuotisen sopimuksen Neftehimik Nizhnekamskin kanssa allekirjoittanut Tuohimaa myöntää, että velvoitteiden loppuminen venäläisseuraan on helpotus. Sopimuksen irtisanominen kesken kauden, pudotuspelien jo käynnistyttyä, ei kuitenkaan osoittautunut täysin mutkattomaksi. Seurajohto päästi Tuohimaan lähtemään, mutta joukkueen tshekkipelaajat eivät päässeet poistumaan, vaikka olisivat halunneet.

– Ei se helppoa ollut. Lopulta minulla kävi jopa pieni tuuri, kun Ufan ja Sibirin pelaajat pääsivät lähtemään. Se aiheutti aallon, jonka mukana pääsin itsekin pois.

Sopimuksen purkamiseen liittyviä yksityiskohtia Tuohimaa kävi läpi seurajohdon kanssa niin itse kuin agenttinsa välityksellä.

– Kielimuuri osoittautui niin suureksi, että keskustelu oli hankalaa. Onneksi pelaaja-agenttini auttoi ja homma selvisi. Välillä soudettiin ja välillä joutui huopaamaan, Tuohimaa kuittaa neuvottelut Neftehimikin johdon kanssa.

Osa jatkaa pelejä

Vaikka monet suomalaiset kiekkoilijat ovatkin jo palanneet Venäjältä takaisin Suomeen, kourallinen pelaajia jatkaa edelleen KHL-pudotuspeleissä. Tuohimaa ymmärtää pelaajien haastavan tilanteen ja sen, että poistuminen ei ole itsestäänselvyys.

– Heidän puolestaan haluaisin sanoa, että siellä voi osa olla ihan jumissa. Homma on niin erilainen eri joukkueissa ja siinä pelataan isoilla panoksilla. Monet pelaajat on käytännössä riisuttu kaikista keinoista lähtemisen suhteen. Siinä ei voi tehdä yhtään mitään, hän selvittää.

Frans Tuohimaa seisoo.
Frans Tuohimaa on mukana Suomen Jääkiekkoilijat ry:n eli pelaajayhdistyksen hallituksen johdossa.Mikko Koski / Yle

Tuohimaa on Suomen pelaajayhdistyksen varapuheenjohtaja. Tuohimaan mukaan vaikeimmassa asemassa ovat pelaajat, joilla on voimassa oleva jatkosopimus KHL-seuransa kanssa. Kansainvälinen jääkiekkoliitto ei ole vieläkään päättänyt, miten käy Venäjältä lähteville ulkomaalaisvahvistuksille, jos he siirtyvät muualle kesken sopimuskautensa.

– Käytännössä he eivät pysty jatkamaan uraansa muualla ilman sanktioita, ellei IIHF tee tästä linjausta. Kansainväliseltä jalkapalloliitolta kyseinen päätös tuli ja hyvä niin.

Joillakin suomalaispelaajilla on KHL:ssä usean vuoden mittainen sopimus. Jos sopimuspelaaja poistuu kesken sopimuksensa, rikkoo pelaaja IIHF:n sääntöjä.

– Et välttämättä saa kolmeen vuoteen pelata missään. Se tarkoittaa ammattiurheilussa sitä, että ura laitetaan pakettiin.

Kommentoidaan, jos aihetta on

Vaikka suurin osa suomalaisista KHL-pelaajista viettääkin jo kevättä koti-Suomessa, kommentit Venäjän ja Ukrainan sekä KHL:n tilanteesta ovat olleet vähissä. Frans Tuohimaa nostaa esiin jokaisen henkilön sananvapauden ja alleviivaa kommentoinnin mahdollisia haittavaikutuksia.

– Ketään ei tietenkään voi pakottaa kommentoimaan tai ottamaan kantaa. Totta kai nyt on niin isoja asioita maailmassa, että kaikki joutuvat siihen väkisinkin. Minulle se tulee luonnollisemmin, tykkään olla mukana ja vaikuttaa asioihin. Sen takia haluankin puhua asioista, mutta jos ei se joltain tule luonnollisesti, niin ei siinä kannata turhaan suuta availla, sanoo helsinkiläislähtöinen maalivahti.

– Varsinkin Venäjällä olevat pelaajat voivat sanoillaan aiheuttaa itselleen harmia, mikä ei helpota tilannetta. Sen takia ainakin heille pitäisikin antaa rauha hoitaa asiaa eteenpäin itsekseen.

Frans Tuohimaa istuu puistonpenkillä.
Tuohimaa on helpottunut päästyään takaisin Suomeen.Mikko Koski / Yle

Seuraava ottelu ei vielä tiedossa

Tuohimaan itsensä osalta kauden keskeyttäminen aikaisessa vaiheessa, tarkoittaa samalla pitkää taukoa peleistä, mutta Helsingissä asuva HIFK-kasvatti pystyy nyt harjoittelemaan lähes normaaliin tapaan. Tällä hetkellä Tuohimaalla ei ole tiedossa, missä pelit jatkuvat seuraavaksi.

Vaikka tänä keväänä palkintokaappiin onkin jo ripustettu tuliaisia Pekingistä, kokenut maalivahti tietää, että toukokuun MM-kotikisoissa ollaan erilaisen tilanteen edessä.

– Maajoukkue on tietenkin aina kunnia-asia. Katsotaan kuka mihinkin rooliin valitaan ja eletään sen mukaan, arvioi varamaalivahtina olympiakisoissa esiintynyt Tuohimaa.

Jääkiekon MM-kisat alkavat 13. toukokuuta Tampereella ja Helsingissä.

Leijonien maalivahtikolmikko Jussi Olkinuora, Harri Säteri ja Frans Tuohimaa juhlimassa Pekingin olympiakultaa.
Tuohimaa pääsi juhlimaan Pekingissä olympiakultaa. Hän muodosti kisoissa Suomen maalivahtikolmikon yhdessä Jussi Olkinuoran ja Harri Säterin kanssa.Getty Images

Lue myös:

Rene Fasel väittää, ettei ole tehnyt sopimusta KHL:ään – on silti huolissaan Venäjän kiekkosarjasta: ”Tuhansia työpaikkoja vaakalaudalla”

Osa Leijonien MM-kisaehdokkaista on kuukausia pelaamatta – Jukka Jaloselta selkeä ukaasi: ”Yllättävää, jos joku tulisi huonossa hapessa”

Jokereita yli 40 vuotta kannattaneelta ”Pave” Mähöseltä voimakas vetoomus seuran pelastamiseksi – ”Me tarvitsemme joukkueemme takaisin!”

Source Link yle.fi