Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4ecd184bbd633b9bc0d58a10df0abb06, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vakooja löydettiin kassin sisältä kuolleena ja alasti – nyt maailmaa kuohuttaneen rikosmysteerin tutkinnassa tapahtui käänne – Uutisalue

Vakooja löydettiin kassin sisältä kuolleena ja alasti – nyt maailmaa kuohuttaneen rikosmysteerin tutkinnassa tapahtui käänne

Tuore tutkinta toi tukea eräälle vakoojan kuolemaan liittyvälle teorialle.

Britannian tiedustelupalvelu MI6:n koodinmurtaja Gareth Williams löydettiin kuolleena ja alasti riippulukolla suljetusta kassista hänen asuntonsa kylpyammeessa elokuussa 2010.

Mystisen tapauksen syyksi on esitetty erilaisia arvioita. Toisten mukaan Williamsin kuolema olisi voinut olla Venäjän tiedustelupalvelun suorittama salamurha. Toiset taas ovat arvioineet kyseen olleen pieleen menneestä seksuaalisesta leikistä.

14 vuotta kuoleman jälkeen tapauksen tutkinnassa on tapahtunut uusi käänne, uutisoi brittilehti The Sunday Times.

Hiljattain julkaistun rikosteknisen tutkimuksen mukaan vaikuttaa entistä todennäköisemmältä, että yksin asunut Williams olisi sulkenut itsensä laukkuun, ja ettei hänen kuolemaansa liittyisi ulkopuolista tekijää.

Gareth Williams poliisin julkaisemassa kuvassa. Kuva: Metropolitan Police / PA Images / MVPhotos

Britannian viranomaiset päättivät jatkaa tapauksen tutkintaa seitsemän vuoden tauon jälkeen helmikuussa 2021, kun uusien teknologisten työkalujen katsottiin voivan auttaa Williamsin lontoolaisasunnosta löytyneiden dna-näytteiden tutkinnassa.

Dna-näytteiden päivitetty rikostekninen tutkimus saatiin päätökseen marraskuussa 2023. Julkisiksi tulokset tulivat viime viikolla.

Uutta Dna:ta ei tutkinnassa löytynyt, jonka myötä on The Sunday Timesin lähteiden mukaan todennäköisempää, että Williams oli kuollessaan yksin.

Entinen KGB-vakooja syytti Venäjää

Williamsin tapauksen kuolinsyytutkija arvioi vuonna 2012, että kuoleman taustalla olisi ollut ulkopuolinen tekijä.

Vuonna 2013 viranomaiset kuitenkin totesivat Williamsin kuoleman olleen ”todennäköisesti onnettomuus”, ja julistivat samalla tapauksen tutkinnan päättyneeksi.

Osa tapauksen todistajista oli kuitenkin arvion kanssa eri mieltä uskoen yhä siihen, että Williams olisi tapettu.

Lisäksi Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB:n entinen vakooja Boris Karpitshkov väitti vuonna 2018 brittimedialle, että Venäjän ulkomaantiedustelu SVR olisi murhannut Williamsin.

Tästä asunnosta ruumis löytyi. Kuva: REUTERS/Metropolitan Police

1990-luvulla Britanniaan turvapaikanhakijana muuttanut Karpitshkov kertoi kuulleensa, että SVR olisi yrittänyt kiristää Williamsia työskentelemään kaksoisagenttina, ja että Williams olisi uhannut paljastaa venäläisen kaksoisagentin. Tämän vuoksi SVR olisi Karpisthkovin mukaan myrkyttänyt Williamsin.

Karpitshkov kertoi uskovansa myös siihen, että Williamsin myrkytyksen takana olisivat samat tahot, jotka myrkyttivät entisen venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären Julia Skripalin Britanniassa vuonna 2018.

Karpitshkov on kertonut julkisuudessa pelkäävänsä Venäjän uhkaavan myös omaa henkeään.

SVR:n tai muunkaan ulkopuolisen tahon osallisuudesta Williamsin kuolemaan ei ole kuitenkaan löydetty todisteita.

Nautintoa ahtaudesta?

Keskeinen kysymys walesilaissyntyisen Williamsin kuolemassa on se, olisiko hän todella voinut saada itsensä sisälle asuntonsa kylpyammeessa olleeseen kassiin, mistä hänet kuolleena ja alasti löydettiin. Oma lukunsa on vielä riippulukko, jolla kassi oli lukittu sen vetoketjujen vetimien kohdalta. Riippulukon avain löydettiin Williamsin kanssa kassin sisältä.

Alun perin tiedustelupalvelun työntekijän kuolinsyytutkinnassa arvioitiin, ettei Williamsin kokoinen ihminen olisi voinut saada itseään lukittua niin kutsutun merimieskassin kaltaiseen laukkuun. Myöhemmin eläköitynyt brittiarmeijan sotilas kuitenkin todisti tämän mahdolliseksi, Sunday Times kertoo.

Sunday Timesin mukaan jotkut Williamsin kuolemaa tutkineet brittipoliisit uskovat hänen nauttineen itsensä sulkemisesta ahtaisiin tiloihin.

Erään tällaisen lähteen mukaan laukusta löytynyt avain olisi voinut olla Williamsin keino päästä laukusta ulos. Teorian mukaan Williams olisi kuitenkin tehnyt virhearvion sen suhteen, kuinka vähän happea laukussa on, ja kuollut näin hapen puutteeseen.

Täyttä varmuutta Williamsin kuolemaan johtaneiden tapahtumien kulusta ei edelleenkään ole. Se, että hänet olisi tapettu, vaikuttaa kuitenkin tutkinnan tuoreimman käänteen myötä aiempaa epätodennäköisemmältä.

Poliisi vartioi asunnon ovella elokuussa 2010. Kuva: REUTERS/Luke MacGregor

Source Link is.fi