Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b3c7d3661ecee178e21e4cb6a134f474, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Valtteri Bottaksen ura katkolla – Tunnettu F1-ääni ymmällään tallin touhusta: ”Sen olisi voinut jättää väliin” – Uutisalue

Valtteri Bottaksen ura katkolla – Tunnettu F1-ääni ymmällään tallin touhusta: ”Sen olisi voinut jättää väliin”

Ferrarilla pitkään ajanut Toni Vilander pitää Lewis Hamiltonin, 39, ikää riskinä huipputallin mestaruusjahdin kannalta.

Bottas.

Lewis Hamilton (oik.) saattoi aiheuttaa sopimuksellaan dominoefektin, joka vaikuttaa Carlos Sainziin ja myös Valtteri Bottakseen (vas.). Kuva: Getty Images

F1-tähti Lewis Hamiltonin šokkisiirto Ferrarille ravisuttaa formula ykkösten ensi kauden kuljettajamarkkinoita. Vielä jonkin aikaa sitten peräti 15/20 vuoden 2024 kuljettajista oli vailla sopimusta seuraavasta vuodesta.

Paletti muokkaantui hieman jo toissa viikolla, kun Ferrari tiedotti tehneensä monivuotisen sopimuksen Charles Leclercin ja McLaren vastaavasti Lando Norrisin kanssa. Heistä kumpikin on sarjan ehdottomia tähtitason kuljettajia.

Kuitenkin edelleen suurella osalla kauden 2024 kuljettajista ei ole sopimusta kaudesta 2025. Suomalaisittain kiinnostavin huomio liittyy Valtteri Bottakseen, jonka kolmivuotinen sopimus Sauberin kanssa umpeutuu alkavaan kauteen.

34-vuotiaan Bottaksen arvo kuljettajamarkkinoilla on ollut pitkään laskussa. Vaikka kymmenen F1-osakilpailua urallaan voittanut Bottas on ajanut kaksi edellistä kautta heikossa tallissa, myös hänen omat ajosuorituksensa ovat keränneet kritiikkiä.

Valtteri Bottas.

Valtteri Bottaksen F1-tähti on hiipumassa. Kuva: Jay Hirano/Shutterstock/All Over Press

Viime kaudella Bottas oli usein vaikeuksissa tallikaverinsa Zhou Guanyun kanssa. Kiinalaista ei kuitenkaan pidetä erikoisen lahjakkuuden maineessa.

Sauberista on määrä tulla Audi vuonna 2026. Tulevalla tehdastallilla nähdäänkin olevan tulevaisuudessa parempia menestysodotuksia.

Huhupuheissa tallin ensi vuoden kuljettajiksi on viety muun muassa kokenutta Nico Hülkenbergia, Esteban Oconia sekä Carlos Sainzia. Hamiltonin sopimuksen myötä Ferrarilta syrjäytettävä Sainz voikin olla nyt vahvoilla Audille.

– Jos vetää linjoja suoriksi, pian pitäisi tulla tieto, että Sainz siirtyy Sauberille/Audille. Kun tiedetään, ettei Sainz jatka Ferrarilla, seuraavaksi tulee julkiseksi, missä hän jatkaa, tunnettu F1-asiantuntija Toni Vilander sanoo.

Carlos Sainz kuvassa.

Viime kaudella osakilpailun voittanut Carlos Sainz on tyrkyllä Sauberille. Kuva: Ciancaphoto Studio/ Getty Images

Bottaksella tiukka tilanne

Ferrarilla pitkän uran erilaisissa kestävyysajokisoissa tehnyt ja nykyään Viaplayn kommentaattorina toimiva Vilander pitää asetelmaa Bottaksen kannalta pahana.

Parin viime kauden aikana Bottaksen julkisuuskuva on muuttunut huomattavasti rennommaksi. Hän on muun muassa hassutellut Instagram-tilillään.

Bottaksen motivaatiota on kyseenalaistettu.

– On aika tiukka tilanne. Jollain osakkeet paranevat ja toisella huonontuvat. Bottaksen tulostason pitää puhua tällä kaudella puolestaan ja fokuksen pitää olla täysin radalla.

Valtteri Bottas ajamassa Meksikossa.

Sauber kuuluu F1-sarjan häntäpään talleihin. Kuva: Getty Images

Vilanderin mukaan Bottaksen kannalta huolestuttava merkki on, ettei Sauberin johto ole antanut kovin mairittelevia kommentteja tallin suorituskyvystä maaliskuussa käynnistyvällä kaudella.

– Sauberin johdolta oli vuodenvaihteessa huono kommentti siitä, että tulevalle kaudelle ei ole minkäänlaisia tulostavoitteita. Sellaisen kommentin olisi voinut jättää väliin.

– Valtterilla ilman muuta tiukka paikka. Hän taistelee siitä, että ura jatkuu tämän kauden jälkeen. Isot kalat ovat liikenteessä, ja Valtterin pitää kammeta siihen väliin.

Hamiltonin ikä ongelma?

Hamilton on ajanut Mercedeksellä kaudesta 2013 lähtien saavuttaen muun muassa kuusi kuljettajien maailmanmestaruutta. Hän teki tallin kanssa vuoteen 2025 ulottuvan sopimuksen.

Vilander oli pettynyt Hamiltonin tuoreimpaan Mersu-sopimukseen ja olisi toivonut menestykseen tottuneelta kuljettajalta jo aiemmin jättisiirtoa.

Kimi Räikkösen saavuttamasta edellisestä Ferrarin kuljettajien maailmanmestaruudesta on jo yli 16 vuotta. Monet uskovat, että Hamiltonin monivuotisen sopimuksen myötä legendaarinen talli palaa mestaritalliksi.

Vilander muistuttaa kuitenkin realismista.

– Hamilton on urallaan tietyssä vaiheessa. Ikäkin alkaa painamaan. Hamilton muistetaan aina siitä, että hän on supertalentti ja seitsenkertainen maailmanmestari. Kyllä vuodet alkavat häntäkin kuluttamaan.

Hamilton.

Lewis Hamiltonin ja Charles Leclercin uskotaan muodostavan unelmatiimin. Kuva: NurPhoto via Getty Images

”Raju valinta”

Hamilton on Ferrari-sopimuksensa alkaessa 40-vuotias. Vilander pitääkin Hamiltonin ikää suurena riskinä Ferrarin kannalta.

– Ferrarilta aika raju valinta siinä mielessä, kun puhutaan monivuotisesta sopimuksesta. Hamilton on tekemässä kohta Fernando Alonson (42) kaltaista uraa. Nelikymppisenä pyörii siellä vielä.

– Mitä hän pystyy Ferrarille tuomaan? Tietysti on kova kokemus, mutta eivät kuskit autoja suunnittele. Nyt rakennetaan sellaista Dream Teamia, jolla kuljettajien mestaruus yritetään saada takaisin.

Esimerkiksi The Racen mukaan Mercedes kuului siirron suurimpiin häviäjiin. Vilander nostaa esiin kuitenkin toisenlaisen kulman.

– Voi olla Mercedekselle jopa raikas tilanne. Kun menestys alkaa hiipumaan, muutoksia pitää alkaa tehdä.

Valtteri Bottakseen kauteen voi liittyä iso uhkakuva

Toni Vilanderin mukaan Carlos Sainz on selvä uhka Valtteri Bottaksen paikalle.

Source Link yle.fi