Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d2c077705c2c4cafef5f685f4ee7d9fc, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vanhat takavetoiset laatuautot ovat nyt nuorten suosiossa – nämä ovat halutuimmat merkit – Uutisalue

Vanhat takavetoiset laatuautot ovat nyt nuorten suosiossa – nämä ovat halutuimmat merkit

Vielä parikymmentä vuotta sitten sitten nuoret ajelivat Toyotoilla, Opeleilla, Fordeilla ja Nissaneilla. Traficomin rekisteröintitilastojen mukaan Toyota ja Volkswagen pitävät edelleen pintansa, mutta muuten suosituimpien lista on vuosien kuluessa muuttunut.

Etenkin saksalaiset laatumerkit BMW ja Mercedes sekä ruotsalainen Volvo ovat vahvistaneet asemiaan nuorten keskuudessa, kun taas Ford, Nissan tai Opel ovat menettäneet suosiotaan.

18–29 -vuotiaat ostavat muita ikäryhmiä useammin autonsa osamaksulla ja heidän keskuudessaan dieselautot ovat suositumpia. Useimmiten auto ostetaan yksityiseltä myyjältä netin kauppapaikkojen kautta. Suomessa suurimmat autojen markkinapaikat ovat Tori ja Nettiauto.

Nettiauton liiketoimintapäällikkö Erno Kalalahden ja Tori autojen myyntijohtaja Sami Horton mukaan nuoret ovat hyvin merkkitietoisia esimerkiksi vaatteiden suhteen. Sama ilmiö näkyy myös auto-ostoksilla.

– Takavetoiset, entisaikojen luksusautot kiinnostavat nuoria. 2010-luvulla nuoriso on suosinut ennen muuta Bemaria, mutta nyt myös Mersusta haaveillaan todella paljon, hän kertoo.

Samoilla linjoilla on Horto. Hänen mukaansa suosikkimerkeissä on jonkin verran alueellisia eroja.

– Vanhat farmari-Volvot kiinnostavat joillakin alueilla, mutta mersu kiinnostaa nyt kaikkialla.

Oululainen Siiri Kulkula haaveilee jenkkiautosta, mutta tuleva ensiauto on luultavasti Volvo.

Ympäristötietoisuus ei näy autokaupoilla

Kalalahden mukaan Nettiautossa vierailee viikoittain lähes miljoona kävijää. Hän kertoo, että Googlen analytiikan perusteella heistä noin kuusi prosenttia on 18–24-vuotiaita.

Kun ennen nuoret ajoivat pienillä ”kinnereillä”, halutaan nyt isoja ja tehokkaita kulkupelejä. Vaikka ympäristötietoisuus on kasvanut nuorten keskuudessa, se ei välttämättä näy auton hankinnassa.

Status, design ja suorituskyky painavat vaakakupissa ja toisaalta myös autojen halpuus. Vanhat luksusautot ovat jo pienempituloisten nuorten ulottuvilla.

– Autot ovat aika isoja. Kai niihin pitää mahtua kaverit kyytiin, Horto arvelee.

Pääkaupunkiseudulla ja muissa suuremmissa kaupungeissa nuoret hankkivat omia autoja harvemmin.

– Moni ei aja edes ajokorttia, Horto toteaa.

Kemiläinen Elisa Ahtioja ajaa isäpuolen vanhalla Toyotalla.

”Korealaiset ovat off”

Viime vuosina yleisesti suomalaisia puhutelleet eteläkorealaismerkit, kuten Kia ja Hyundai, eivät nuorisoa lämmitä.

– Korealaiset ovat täysin off, eivät herätä nuorissa mitään vastakaikua, Horto mainitsee.

Nettiauton hakutilastoista käy ilmi, että nuoret etsivät eniten Bemareita, Mersuja ja Audeja. Malleista eniten haetaan E- ja C-mallin Mersuja sekä 3-sarjan Bemareita.

Kun ostohousut on laitettu jalkaan, otetaan myyjiin yhteyksiä eniten Bemareista, Mersuista ja Volkkareista. Malleista Volkswagen Golfista tehdään kuitenkin eniten kaupantekoyhteydenottoja, ja muissa merkeissä on enemmän hajontaa eri malleihin.

Torniolaisen Veikka Ylisuvannon käyttöautoksi valikoitui Mercedes Benz 190 vuosimallia 1988.

Mersu ei ole ”pappa-auto”

Sami Horto kertoo, ettei nuorisoautotrendien ennustaminen ole helppoa. Hänestä esimerkiksi Mercedesin menestys on tästä oiva esimerkki.

– On vaikea sanoa, mistä vaikkapa Mercedeksen menestys johtuu. Muuten kuin, että autolla on vahva brändi. Sitä ei pidetä ”pappa-autona”.

Tuotepäällikkö Pauli Eskelinen Mercedestä maahantuovasta Veho Oy:stä arvelee, että kiinnostus Mersuja kohtaan on kasvanut nuorisokulttuurin myötä.

– Ilmiöt ovat usein kansainvälisiä ja esimerkiksi suosittujen muusikoiden Mersut herättävät kiinnostusta.

Toinen syy Mersujen suosioon on se, että vanhoja malleja on vielä liikenteessä ja niihin on saatavissa varaosia, sillä Mercedes Benz classic tuottaa varaosia vanhoihin malleihin edelleen. Myös varaosien hintataso on Eskelisen mukaan kohtuullinen.

Tesla, tulevaisuuden teiniauto?

Nettiauto toteuttaa käyttäjille niin sanottuja pulssikyselyjä, joihin alle kolmekymppisiä vastaa kysymyksestä riippuen kaksi–kolmesataa ihmistä.

Kalalahden mukaan niistä käy ilmi, että muuta väestöä enemmän nuoret etsivät yli kymmenen vuotta vanhoja ajoneuvoja. Dieselautot kiinnostavat heitä myös huomattavasti enemmän kuin muita ikäluokkia.

Myös hybridiautot kiinnostavat, mutta sähköautot eivät ainakaan vielä. Ne ovat hintansa puolesta nuorten ulottumattomissa.

Myös latausmahdollisuudet voivat olla nuorilla heikot, mikäli taloyhtiössä tai opiskelupaikoilla ei voi ladata sähköauton akkuja.

Sekä Horto että Kalalahti kuitenkin uskovat, että sähköautot ovat tulevaisuuden ”teiniautoja”. Molemmat miehet mainitsevat haastattelussa vieläpä saman mallin toisistaan tietämättä ehdotukseksi ”the teiniautoksi”.

– Tesla 3, sitten kun sitä alkaa saada halvemmalla, toteaa Erno Kalalahti Nettiautosta.

Jo nyt käytettyjä Tesloja näkee paljon liikenteessä, ja niitä myydään reilun 20 000 euron hintaan. Kalalahden mukaan auton hinnat laskevat kovaa vauhtia.

– Ajaminen on halpaa, auto on takavetoinen ja tehokas. Nämä seikat puhuvat Teslan puolesta. Autossa on hauskuutta vielä enemmän kuin nykyisissä nuorisoautoissa, Kalalahti arvioi.

Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?

Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla: eevi.kinnunen@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Source Link yle.fi