Vankeudessa kuollut Aleksei Navalnyi keskustelee myrkyttäjänsä kanssa dokumentissa – ”Hän paljasti kaiken, aivan uskomatonta”

Venäjän turvallisuusviranomaiset yrittivät myrkyttää Aleksei Navalnyin jo vuonna 2020. Dokumentti näyttää henkeäsalpaavan puhelun, jossa hän haastattelee myrkyttäjäänsä.

– Tässä Aleksei Navalnyi. Toivoin sinun kertovan, miksi halusit tappaa minut. Mikä ongelma sinulla on?

Langan toisessa päässä oleva Venäjän turvallisuuspalvelun upseeri ei vastaa vaan sulkee puhelimen.

Venäjän tunnetuin oppositiojohtaja ei lannistu vaan muuttaa taktiikkaa.

Hän ottaa seuraavaksi kohteekseen turvallisuuspalvelu FSB:n kemistin, jonka tietää kytkeytyvän hänen murhayritykseensä elokuussa 2020.

Navalnyi sanoo puhelimeen olevansa Venäjän turvallisuusneuvoston sihteerin Nikolai Patrushevin assistentti ja laativansa raporttia siitä, miksi hermomyrkky novitsokilla tehty murhayritys epäonnistui.

Puhelua kuuntelevien Navalnyin tukiryhmäläisten kasvot vääntyvät epäuskosta. Kemisti ryhtyy perkaamaan tapausta juurta jaksain.

Yllä kuvattu tilanne esitetään parhaan dokumenttielokuvan Oscar-palkinnon voittaneessa, parin vuoden takaisessa HBO-dokumentissa Navalny.

Dokumentti seuraa perjantaina 16. helmikuuta siperialaisessa rangaistussiirtolassa kuolleen Navalnyin myrkytystä, hänen toipumistaan Saksassa ja sitä, miten hän jäljittää murhaajansa. Dokumentti päättyy Navalnyin pidätykseen hänen palatessaan Moskovaan tammikuussa 2021.

Venäjän opposition johtavaksi hahmoksi noussut Navalnyi kertoo dokumentissa ajatelleensa aluksi, että tunnettuus tekisi hänen elämästään turvallisempaa. Että hallinto ei koskisi häneen, koska se herättäisi suurta huomiota.

Samaan hengenvetoon Navalnyi toteaa olleensa aivan väärässä.

Myrkytysoireet alkoivat lennolla Navalnyin ollessa palaamassa Moskovaan kampanjamatkalta Siperiassa. Hän menetti nopeasti tajuntansa, minkä jälkeen kone teki hätälaskun Omskiin. Siellä Navalnyi kiidätettiin sairaalaan ja vaivutettiin koomaan.

Ei ollut ollenkaan selvää, että hän selviäisi hengissä.

Aleksei Navalnyin vaimo Julija Navalnaja ja veli Oleg median haastateltavana Navalnyitä hoitavan sairaalan edustalla Omskissa elokuussa 2020. Kuva: Alexey Malgavko / REUTERS

Päiviä jatkuneen viranomaisten painostuksen ja salailun päätteeksi Navalnyi saatiin vietyä ambulanssilennolla berliiniläiseen sairaalaan. Siellä tutkimuksissa selvisi, että kyse todellakin oli hermomyrkyllä tehdystä murhayrityksestä.

Kun Navalnyi kuuli koomasta herättyään asiasta, hänen reaktionsa oli typertynyt.

– Mitä vittua, se on niin typerää.

Kemiallisen aseen käyttäminen oli sama kuin jos Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi jättänyt käyntikorttinsa rikospaikalle.

Navalnyin toipuessa Saksassa maineikas tutkivan journalismin ryhmä Bellingcat ryhtyi selvittämään murhayritystä ja pääsi nopeasti tekijöiden jäljille.

Navalnyi tukijoukkoineen päätti soittaa myrkytykseen osallistuneille turvallisuuspalvelu FSB:n upseereille, vaikka he eivät uskoneet, että puhelut johtaisivat mihinkään.

Kahden ensimmäisen puheluihin vastanneiden agenttien kohdalla kävikin juuri näin. Sen sijaan kolmas – kemisti – meni lankaan.

Korkea-arvoisena turvallisuusviranomaisena esiintynyt Navalnyi pyysi häntä selittämään, mikä kaikki operaatiossa meni pieleen.

Kun kemisti vastaa, Navalnyi ja hänen tukijoukkonsa ymmärtävät saaneensa jättipotin.

Seurasimme suunnitelmaa. Teimme sen kuten harjoittelimmekin.

– Olen itsekin miettinyt samaa. Sanoisin, että toimimme hyvin. Seurasimme suunnitelmaa. Teimme sen kuten harjoittelimmekin, kemisti aloittaa.

–  Mutta ammatissamme on paljon muuttujia. Yritämme ottaa kaiken huomioon, mutta lentokoneen hätälaskeutuminen muutti tilannetta kannaltamme huonompaan suuntaan. Jos lento olisi kestänyt pidempään, tilanne olisi voinut mennä toisin.

– Ensihoitajat toimivat heti. Häneen piikitettiin jonkinlaista vastamyrkkyä. Jos kone olisi ollut ilmassa pidempään, asiat olisivat sujuneet suunnitellusti, kemisti kertoo.

Navalnyi haastaa kemistiä toteamalla, että vaikuttaa siltä, että he aliarvioivat myrkyn annostuksen.

– Laskelmamme täsmäsivät, annoimme jopa enemmän.

Kun Navalnyi ryhtyy kyselemään, miten myrkky oikein annettiin, kemisti toteaa, että asiasta pitäisi puhua suojatun yhteyden välityksellä. Navalnyin pokka ei petä.

– Se ei ole tarpeen. Muista kenelle kirjoitan raporttia. Tällä tasolla suojatut kanavat eivät ole tarpeen. Näin korkealla tasolla ei tahdota teknisiä yksityiskohtia.

Dokumentissa näytetään puhelu, jonka Navalnyi käy murhaajansa kanssa. Puhelu herättää ryhmässä epäuskoisia reaktioita. Kuva: HBO

Kemisti jatkaa kertomalla siitä, miten turvallisuusviranomaiset ottivat Navalnyin vaatteet haltuunsa sen jälkeen, kun hänet oli kiidätetty siperialaiseen sairaalaan. Tarkoitus oli siivota jäljet ja puhdistaa vaatteet myrkkyjäämistä.

– Mihin vaatekappaleeseen keskityitte? Missä oli suurin riski, Navalnyi kysyy.

– Alushousuissa. Haaraosan sisäpinnassa.

– Alushousujen haaraosanko?

– Kalukukkaroksi sitä kutsutaan. Saumojen kohdasta.

– Muistatko alushousujen värin?

– Siniset.

– Siniset. Entä housuissa?

– Jälkiä saattoi jäädä niihinkin, joten puhdistimme nekin, ettei jälkiä jäisi lainkaan.

Puhelun jälkeen Navalnyin tukijoukkojen riemu on käsinkosketeltavaa. Heillä on nyt käsissään nauhoite, jossa myrkytykseen osallistunut kemisti kertoo, mitä tapahtui.

Navalnyi vakavoituu nopeasti.

Voi raukkaa. He tappavat hänet. He tappavat hänet.

– Hän paljasti kaiken. Aivan uskomatonta. Voi raukkaa. He tappavat hänet. He tappavat hänet. Hänet tullaan tappamaan.

Myrkytysoperaation paljastanut kemisti katosi sen jälkeen, kun Navalnyi tukijoukkoineen julkaisi tietonsa. Tutkivan journalismin ryhmä Bellincat on yrittänyt jäljittää häntä tuloksetta.

Dokumentti päättyy Navalnyin paluuseen Venäjälle. Kun häntä kuljettava lentokone ohjataan toiselle kentälle ja viranomaiset alkavat pidättää paikalle kerääntyneitä Navalnyin tukijoita, alkaa myös miehen itsensä pidättäminen näyttää todennäköiseltä.

Median ympäröimä Aleksei Navalnyi kulkemassa kohti istumapaikkaansa viimeiseksi jääneellä lennolla Berliinistä Moskovaan. Kuva: Kirill Kudryavtsev / AFP / Lehtikuva

Navalnyi pidätetään hänen saapuessaan passintarkastukseen yhdessä vaimonsa Julija Navalnajan kanssa. Kuva: HBO

Se tapahtuu lopulta passintarkastuksessa, jossa koppalakkipäinen viranomainen tervehtii Navalnyitä vetämällä kätensä lippaan.

– Te tulette mukaani. Mikäli kieltäydytte, voimme käyttää voimakeinoja.

– Sille ei ole tarvetta, Navalnyi toteaa.

Pidätyksen jälkeen helmikuussa 2021 Navalnyi tuomittiin 2,5 vuoden vankeusrangaistukseen ehdonalaisrikkomuksesta. Kuukautta myöhemmin hän sai yhdeksän vuoden vankeustuomion kavalluksesta ja oikeuden halventamisesta. Syytteitä pidetään yleisesti tekaistuina.

Elokuussa 2023 Navalnyi sai vielä 19 vuoden vankeustuomion muun muassa äärijärjestön perustamisesta.

Navalnyi kuoli nimellä IK-3 ”Napasusi” tunnetussa rangaistussiirtolassa Luoteis-Siperiassa.

Viralliseksi kuolinsyyksi ilmoitettiin nopeasti irronnut veritulppa, mutta kuolinsyystä ei ole toistaiseksi selvinnyt tarkkaa riippumatonta tietoa.

Venäläisten tutkivien toimittajien Sotaproject-kanava kertoo omiin lähteisiinsä vedoten, että Navalnyitä alettiin myrkyttää vankeudessa pikkuhiljaa elokuusta alkaen. Kanavan mukaan tieto perustuu sekä Venäjän tutkintakomitean sisällä oleviin lähteisiin että Navalnyin lähipiirin tietoihin.

HBO:n dokumentin ohjannut Daniel Roher pitää ilmiselvänä, että Navalnyi murhattiin.

– Se on kaikista itsestäänselvä tapaus. Tietenkin he murhasivat hänet, Roher kommentoi Washington Postille.

Dokumentin lopussa Roher kysyy Navalnyiltä, minkä viestin hän haluaa jättää venäläisille, jos hänet tapetaan.

– Minulla on teille ilmiselvää sanottavaa. Ette saa luovuttaa. Jos minut tapetaan, olemme äärimmäisen voimakkaita.

– Ainoa asia, mitä pahat tarvitsevat voittaakseen on se, että hyvät ihmiset eivät tee mitään. Älkää olko passiivisia, Navalnyi sanoo.

Dokumentissa Navalnyi kehottaa kannattajiaan jatkamaan taistelua, mikäli hänet päädytään tappamaan. Kuva: HBO

Julija Navalnaja puhui Münchenin turvallisuuskokoksessa samana päivänä, kun Aleksei Navalnyin kuolemasta kerrottiin julkisuudessa. Kuva: Kai Pfaffenbach / Reuters

Navalnyiltä jäi kaksi lasta: 23-vuotias Darja, joka tunnetaan Dashana, sekä teini-ikäinen poika Zahar. Venäjän sisäministeriö on etsintäkuuluttanut hänen veljensä Oleg Navalnyin.

Navalnyin leskeksi jäänyt vaimo Julija Navalnaja on kertonut jatkavansa miehensä elämäntyötä.

– Jonkun toisen henkilön pitäisi olla tässä minun tilallani. Mutta Vladimir Putin tappoi tuon henkilön.

– Minä en pelkää. Älkää tekään pelätkö.

Source Link is.fi