Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fe03bab3b325024abaaa32951495debf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vapaaehtoiset ottivat botoxia ja laitettiin sen jälkeen testiin – häkellyttävät ennen ja jälkeen -tulokset – Uutisalue

Vapaaehtoiset ottivat botoxia ja laitettiin sen jälkeen testiin – häkellyttävät ennen ja jälkeen -tulokset

Juontaja Antoinette Lattouf tutkii täyte- ja pistoshoitojen räjähtänyttä kasvua eri kanteilta Prisma: Kauneuden tähden -dokumentissa.

Tv-lehti arvioi: Valitettavasti siinä ei ole mitään uutta, että sosiaalinen media filttereineen murentaa itseluottamusta, vääristää käsitystä omasta kehonkuvasta ja saa entistä useamman hakeutumaan täyte- ja pistoshoitoihin.

Prisman dokumentti Kauneuden tähden (Forever Young: The Rise of Injectables, 2022) ei tyydy tarkastelemaan ilmiötä vain pistoshoitoja käyttävien kannalta, vaan tuo aivan uusia kulmia aiheeseen.

Pandemia on lisännyt ahdistusta ulkonäöstä yllättävällä tavalla. Syynä ovat työpaikkojen videopuhelut, kuten Zoom ja Teams. Juontaja Antoinette Lattouf haastattelee aiheesta tutkija Gemma Sharpia, jonka mukaan yli kolmannes on huolestunut ulkonäöstään uudella tavalla.

Sharp selittää ihmisten kiinnittävän huomiota itseään häiritseviin piirteisiin kasvoissa tai kaulan alueella videokokousten aikana. Tietokoneen etukameran alaviisto kuvakulma ei imartele käyttäjäänsä, huomauttaa Lattoufkin.

– Sitä kutsutaan Zoom-vaikutukseksi tai Zoom-dysmorfiaksi.

Lattoufin tietämättä Sharp on tehnyt hänelle haastattelun aikana kokeen. Lämpökamera paljastaa, miten juontaja tuijotti videopuhelun aikana pääasiassa omia kasvojaan ja leukaansa – sen sijaan, että olisi seurannut katsellaan Sharpia.

Juontaja tunnustaa ottavansa botoxia kolmen kuukauden välein. Kuva: Yle

Ohjelmaan on valittu vapaaehtoinen koeryhmä, jonka kasvoihin pistetään botoxia ensimmäistä kertaa. Ennen botox-hoitoa vapaaehtoiset joutuvat testiin, jossa heidän pitää tulkita ihmisten ilmeitä ja tunnetilaa. Osanottajat turvautuvat siinä hienoiseen jäljittelyyn miettiessään ratkaisua.

Sen jälkeen he ottavat botoxia kulmakarvojen väliin ja silmäkulmiin ja palaavat parin viikon päästä tekemään uuden testin. Testi osoittaa, että osanottajien oli selvästi vaikeampi tunnistaa ilmeitä. He suoriutuivat tehtävästään viisi prosenttia huonommin botoxin jälkeen. Ilmeiden nimeäminen hidastui 20 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan testi osoitti hoitojen voivan häiritä merkittävästi ihmisten välistä vuorovaikutusta. Jollei osaa tulkita toisen ilmeitä oikein, siihen kuuluva tunne voi jäädä tuntematta ja voi ainakin tilapäisesti menettää kyvyn empatiaan.

Yksi haastateltavista on esteettisen alan lääkäri Gavin Chan, joka on huomannut täyteaineiden pysyvän elimistössä kauemmin kuin kuviteltiin. Toisilla ne ovat pysyneet jopa 12 vuotta.

Antoinette Lattouf tutustuu ihmisiin, jotka puhuvat täyteaineiden käytöstään. Kuva: Yle

– Pysyvä tai puolipysyvä aine on tilapäistä paljon vaarallisempi, hän huomauttaa.

Lattouf yrittää ohjelmassa selvittää, mistä kumpuaa pistoshoitojen räjähtävästi kasvanut suosio ja nuoruuden tavoittelu. Hän tapaa escorttina työskentelevän 47-vuotiaan Amandan (taiteilijanimeltään Samantha X), joka on käynyt myös kauneuskirurgisissa operaatioissa.

– Kun aloitin Samanthana, luulin, että miehet halusivat nuorekasta ja isorintaista naista, mutta toive olikin päinvastainen. Meidän toimistomme ykköstoive on luonnollisen näköinen nainen.

Hän esittelee ohjelmassa vanhoja kuviaan ja myöntää, ettei itsekään meinaa tunnistaa niistä itseään. Amanda tietää botoxin haitat ja hintavuuden.

– Olen miettinyt, pitäisikö hyväksyä vanheneminen. Olen sen hyväksynyt, mutta en halua silti näyttää vanhalta, hän huomauttaa.

Prisma: Kauneuden tähden -ohjelma esitetään tiistaina 21.11. TV1 klo 19.00.

Source Link is.fi