Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fc513608a63a4c162bfefc1dbf9e3941, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Varovaisen sodanvastaiset puheet sulkivat tien Venäjän presidentinvaaleihin – Kreml ei halunnut Nadeždinille näkyvyyttä – Uutisalue

Varovaisen sodanvastaiset puheet sulkivat tien Venäjän presidentinvaaleihin – Kreml ei halunnut Nadeždinille näkyvyyttä

Venäläinen politiikan asiantuntija arvioi, että Vladimir Putinille on määrä varmistaa yli 80 prosentin äänisaalis maaliskuun presidentinvaaleissa.

Venäjän keskusvaalilautakunta epäsi Boris Nadeždinin presidenttiehdokkuuden. Sotaa arvostellut poliitikko aikoo valittaa päätöksestä Venäjän korkeimpaan oikeuteen.

MOSKOVA Veteraanipoliitikko Boris Nadeždinin tie maaliskuun presidentinvaaleihin näyttää nousseen pystyyn, kun keskusvaalilautakunta torjui hänen rekisteröimisensä ehdokkaaksi mitätöityjen allekirjoitusten perusteelle.

Kukaan ei varsinaisesti yllättynyt, sillä Nadeždin on arvostellut Venäjän Ukrainassa käymää hyökkäyssotaa.

Nadeždin aikoo valittaa päätöksestä Venäjän korkeimpaan oikeuteen. Politiikan asiantuntija ja journalisti Georgi Bovt arvioi Ylelle, että Nadeždinilla ei ole mahdollisuuksia päästä vaaleihin.

Bovt on jo alusta alkaen ennakoinut, että Nadeždinia ei rekisteröidä ja se perustellaan hylätyillä allekirjoituksilla.

– Allekirjoitusten keruu on luotu sitä varten, että voidaan seuloa pois ne ehdokkaat, jotka eivät ole haluttuja, Bovt sanoo videoyhteydellä tehdyssä haastattelussa.

Allekirjoitusten pitää muun muassa vastata hyvin tarkasti sisäministeriön tietokantojen sisältöä.

Bovt antaa esimerkin: Passissa voi lukea, että synnyinpaikka on ”Moskovan kaupunki”. Jos tietokannassa tämä on lyhennetty muotoon ”Moskovan k.”, niin se jo antaa mahdollisuuden todeta, että passin ja tietokannan tiedot eivät ole yhtenevät.

Ehdokas saa tuoda keskusvaalilautakunnalle vain vaaditun määrän allekirjoituksia ja 5 prosenttia sen yli, eli Nadeždinin tapauksessa noin 105 000 allekirjoitusta. Riitti, että niistä 10 prosenttia todettiin epäkelvoiksi.

Bovt uskoo, että korkein oikeus asettuu keskusvaalilautakunnan puolelle.

– Se kaikki ratkaistaan tietenkin toisilla poliittisilla tasoilla, hän lausahtaa.

Boris Nadeždin kävelee kapealla kadulla mustassa talvitakissa, jossa on huppu. Kuvan oikeassa laidassa seisoo poliisimies kasvot puoliksi huivin peitossa. Kauempana näkyy toinen poliisi rynnäkkökiväärin kanssa kanssa.

Boris Nadeždin poistui keskusvaalilautakunnan tapaamisesta 8. helmikuuta. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Pääsy televisiokanaville olisi ollut liikaa

Bovt muistuttaa, että aiemmin Nadeždin päästettiin liittovaltion televisiokanaville, kun ohjelmiin tarvittiin liberaali poliitikko muiden keskustelijoiden sylkykupiksi.

– Nadeždin kuitenkin esiintyi riittävän järkähtämättömästi ja puhui asioita, joita harvemmin kuullaan televisiossa. Niinpä häntä ei ole enää puoleen vuoteen kutsuttu televisioon.

Presidenttiehdokkaana Nadeždin olisi pitänyt taas päästää ääneen. Nadeždinin kannat ovat olleet varovaisen maltillisia, mutta hän olisi joka tapauksessa arvostellut presidentti Vladimir Putinia. Se olisi ollut liikaa sotatoimien keskellä.

Bovt vertaa tilannetta siihen, että Ukrainassa päästettäisiin presidentinvaaleihin venäläismielinen liikemies Viktor Medvedtšuk, joka nyt asuu maanpaossa Venäjällä.

Nadeždinin nimienkeruu tarjosi Putinin hallintoa ja sotaa vastustaville ihmisille tilaisuuden kokoontua yhteen, kuten oheisella videolla näkyy.

Allekirjoitusten keruusta Nadeždinin taakse tuli hiljainen mielenilmaus Venäjän nykymenoa vastaan.

Putinille valmistellaan murskavoittoa

Georgi Bovt arvioi, että maaliskuun vaaleissa keskusvaalilautakunta julistaa Vladimir Putinille yli 80 prosentin kannatuksen.

Se jättää Kremlille lojaalien ja turvallisten oppositiopuolueiden ehdokkaille jo niin vähän ääniä jaettavaksi, että senkin takia oli syytä torjua Nadeždinin ehdokkuus.

Bovt muistuttaa, että presidentti Putinilla on aivan aitoa kannatusta.

Monet venäläiset ovat jopa materiaalisesti hyötyneet sodasta, kun sotateollisuuden yritykset käyvät kuumina. Töitä tuo myös pakotteiden ja länsiyritysten lähdön takia tehtävä tuontitavaroiden korvaaminen.

Toisaalta näyttävän äänestysvilkkauden ja yli 80 prosentin kannatuksen saaminen vaatii niin sanotun hallinnollisen resurssin käyttämistä. Virastojen ja valtiosta riippuvaisten yritysten työntekijät pitää täysimittaisesti saada uurnille. Sähköinen äänestäminen mahdollistaa myös tulosten manipuloinnin.

Pienessä huoneessa on paljon ihmisiä. Pöydän ääressä ihmiset täyttävät kannatuslomakkeita passien kanssa.

Nadeždinin kampanja keräsi allekirjoituksia presidenttiehdokkuuden taakse. Nimiä kerättiin muun muassa Nadeždinin kampanjatoimistolla Moskovassa 25. tammikuuta. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Lojaalin opposition ehdokkaat eivät innosta

Keskusvaalilautakunta on presidentti Putinin lisäksi rekisteröinyt ehdolle vaaleihin nationalistisen LDPR-puolueen johtajan Leonid Slutskin, Uudet ihmiset -puolueen Vladislav Davankovin ja Venäjän kommunistipuolueen kansanedustajan Nikolai Haritonovin. Nämä ovat melko harmaita poliitikkoja.

– Tämänvuotinen ehdokaskokoelma ei ole kovin houkutteleva niille, jotka eivät halua äänestää Putinia, Bovt sanoo.

Bovt sanoo, että monet venäläiset suhtautuvat äänestämiseen eräänlaisena byrokraattisena muodollisuutena ja rituaalina kuten Neuvostoliiton aikaan.

– Monet ihmiset myös suhtautuvat asiaan siten, että ei pidä muuttaa mitään. Jos se ei ole Putin, niin kuka?

Source Link yle.fi