Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b9e90f6bba7fb2185379edec4e55b3ec, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vastakkainasettelu Lähi-idässä pahentuu, sanoo CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas – Uutisalue

Vastakkainasettelu Lähi-idässä pahentuu, sanoo CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas

Useissa arabimaissa on järjestetty mielenosoituksia Gazan sairaalaiskun takia. Taalaksen mukaan Israelissa tänään vierailevan USA:n presidentin Joe Bidenin tärkein neuvotteluiden aihe on humanitaarisen avun saaminen Gazaan.

Janne Taalas sanoo, että mielenosoituksia tullaan näkemään lisää laajemminkin Lähi-idässä ja ne voivat olla väkivaltaisiakin.

Satoja ihmisiä kuoli sairaalaan kohdistuneessa ilmaiskussa Gazassa tiistaina. Hamas syyttää iskusta Israelia, mutta Israel kiistää olleensa teon takana. Israel taas syyttää iskusta Islamilainen jihad-järjestöä, joka myös kiistää teon.

Eri puolilla Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa on osoitettu mieltä Gazan sairaalaiskun jälkeen. Muun muassa Libanonissa Hizbollah-järjestö julisti Israelille ”ennennäkemättömän vihan päivän” iskun jälkeen.

Ylen aamussa vieraillut konfliktinratkaisujärjestö CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin toimitusjohtaja Janne Taalas arvioi, että isku tulee nostamaan tunteita Lähi-idässä ja laajemminkin alueella.

– Vastakkainasettelu on aika voimakas tällä hetkellä. Pelkään että se pahenee tästä ja me tulemme näkemään näitä mielenosoituksia ja valitettavasti väkivaltaisiakin ehkä laajemminkin Lähi-idässä, Taalas arvioi.

Bidenin tavoitteena humanitaarisen avun järjestäminen

Israelissa tänään vieraileva Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut olevansa ”raivoissaan ja syvästi surullinen” Gazan sairaalaiskusta. Bidenin on määrä saapua Tel Aviviin aamupäivällä.

Paikalla olevan Ylen toimittajan Teemu Juholan mukaan sairaalaisku on tehnyt Bidenin vierailusta entistä vaikeamman. Juhola arvioi, että Biden tulee vaatimaan Israelin pääministeriltä Benjamin Netanjahulta vastauksia siihen, miten Israel aikoo jatkossa toimia.

Myös CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas näkee, että neuvotteluissa Yhdysvallat tulee nostamaan esiin kysymyksiä palestiinalaishallinnon kohtalosta ja tilanteen tulevaisuudesta.

Keskeisin seikka neuvotteluissa Taalaksen mukaan on kuitenkin humanitaarisen avun pääsy Gazaan.

Arabimaiden johtajien tapaamisen peruuntuminen on takaisku

Bidenin oli tarkoitus vierailullaan tavata myös arabimaiden johtajia huippukokouksessa Jordaniassa, mutta kokous peruttiin sairaala-iskun jälkeen.

Bidenin lisäksi kokoukseen olivat osallistumassa Jordanian kuningas sekä Egyptin ja Palestiinan johtajia.

Tilannetta Yhdysvaltojen päässä seuraavan Ylen toimittajan Juri von Bonsdorffin mukaan tapaamisen peruuntuminen on symbolisesti paha takaisku. Von Bonsdorff arvioi, että tapaaminen olisi ollut ainoa mahdollisuus diplomatialle tuottaa jotain hyvää tulosta ennen Israelin odotettua maahyökkäystä.

Käytännössä takaisku tarkoittaa von Bonsdorffin mukaan esimerkiksi sitä, että Bidenilta meni sivu suun mahdollisuus keskustella kasvotusten tärkeiden alueellisten arabimaiden johtajien kanssa siitä, miten Gazan vaikeaa humanitaarista tilannetta voitaisiin kohentaa.

– Siellä olisi ollut paikalla esimerkiksi Egyptin presidentti ja Egyptihän kontrolloi Gazan eteläosassa olevaa Rafan rajanylityspaikkaa, josta monet pakolaiset voisivat ja ovatkin pyrkineetkin turvaan ja josta toisaalta Egyptin puolelta humanitaarinen apu pyrkii sisään, mutta tällä hetkellä siellä ei liiku mikään mihinkään suuntaan, von Borsdorff kertoi.

Puutetta vedestä ja lääkkeistä

Avustusjärejstöjen mukaan tilanne Gazassa on katastrofaalinen ja isku sairaalaan vaikeuttaa tilannetta.

Lääkärit ilman rajoja-järjestön toiminnanjohtajan Linda Konaten mukaan iskun kohteena olleessa sairaalassa ei ollut pelkästään hoidettavia potilaita, mutta myös sairaalasta turvaa hakeneita ihmisiä.

– Se kertoo siitä tilanteesta, että mikä on pahin, että ihmisillä ei ole tällä hetkellä mitään turvallista paikkaa.

Isku sairaalaan vaikeuttaa Konaten mukaan sairaiden ja loukkaantuneiden hoitoa entisestään. Konate sanoo, että paikalliset lääkärit ovat mahdottoman edessä.

– He joko jäävät sairaalaan eivätkä välttämättä ole turvassa. Tällä hetkellä myös tarvikkeet ovat loppumassa. Tai sitten he yrittävät paeta perheensä kanssa, Konate kuvaili tilannetta.

Konaten mukaan tilanne on katastrofaalinen, sillä tarvikkeita ei saada enää sairaaloihin.

– Sairaaloista loppuu polttoaine, mutta myös ihan peruslääkkeet kuten kipulääkkeet ja nukutuslääkkeet.

Siviilien kohdalla tilanne on Konaten mukaan vaikea.

– Vesi on loppumassa. Ihmiset juovat suolavettä eikä heille ole turvallisia paikkoja.

Konate korostaa, että humanitaarinen apu pitäisi saada Egyptin puolelta sisään.

– Sitä tarvitaan paljon ja nopeasti, Konate sanoo.

Source Link yle.fi