Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6cd810642c26b07df30269b4bfd0cb29, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Veli ei saanut 40-vuotiaana kuolleen siskonsa miljoona­omaisuutta – varat menevät harvinaisen Louis Vuitton -laukun lahjoittaneelle eläkeläis­miehelle – Uutisalue

Veli ei saanut 40-vuotiaana kuolleen siskonsa miljoona­omaisuutta – varat menevät harvinaisen Louis Vuitton -laukun lahjoittaneelle eläkeläis­miehelle

40-vuotiaana kuolleen naisen miljoonaomaisuudesta käyty testamenttiriita on ratkennut käräjäoikeudessa. Naisen veljen mielestä sisko oli taivuteltu tekemään testamentti itseään 33-vuotta vanhemman miehen eduksi. Päijät-Hämeen käräjäoikeuden mielestä testamentti on kuitenkin pätevä ja käräjäoikeus hylkäsi veljen nostaman kanteen.

Noin 1,1 miljoonan euron varallisuus menee naiselle läheiselle eläkeläismiehelle, joka oli lahjoittanut muutama vuosi sitten testamentin tehneelle naiselle tuhansien eurojen arvoisen harvinaisen Louis Vuitton -laukun. Laukkukin palaa lahjoittajalleen.

Veljelle oikeusriidasta jää maksettavaksi noin 90 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Sisko kuoli noin kaksi vuotta sitten, vain viikko sen jälkeen, kun oli täyttänyt 40 vuotta.

Testamenttiriidassa oli kyse varakkaan päijäthämäläisen yrittäjäpariskunnan jakamattomien kuolinpesien varallisuudesta. Edesmenneet vanhemmat olivat menestyvien yrittäjäperheiden jälkeläisiä. Kuolinpesien arvoksi on merkitty kaikkiaan noin 2,2 miljoonaa euroa ja varallisuus on lähinnä kiinteistöjä. Siskon kuoltua pesän ainoaksi osakkaaksi jäi veli.

Sisko teki pari vuotta ennen kuolemaansa testamentin läheiselle miesystävälleen. Miehen mukaan he olivat seurustelusuhteessa. Veli sen sijaan piti suhdetta epämääräisenä – eiväthän sisko ja eläkeläismies olleet koskaan edes asuneet yhdessä ja suhde oli riitaisa, jopa väkivaltainen.

Veljen mielestä siskon henkinen tila testamentin teon aikaan oli sellainen, että hän oli taivuteltavissa eikä ollut testamentintekoon kelpoinen. Sisko oli lääkeriippuvainen usean vuoden ajan.

Vastaaja, 74-vuotias helsinkiläinen eläkeläismies, vaati kanteen hylkäämistä ja voitti oikeusriidan. Hän totesi, että vaikka testamentin tekijällä olikin jonkinlainen sairaus, niin se ei vaikuttanut hänen tahdonmuodostukseensa.

Ratkaisunsa perusteluissa käräjäoikeus toteaa, että pelkkä lääkeriippuvuus ei ole peruste siihen, että henkilö menettää kyvyn itsenäiseen tahdonmuodostukseen ja testamentin laatimiseen. Asiantuntijalääkäri toteaa kuitenkin lausunnossaan, että se on voinut vaikuttaa heikentävästi kykyyn tehdä järjellisiä päätöksiä testamentin teon aikaan, varsinkin kun lääkkeiden käyttö oli runsasta.

Veljen todistajien kertomusten perusteella sisko käytti runsaasti lääkkeitä ja käyttäytyi ajoittain sekavasti. Käräjäoikeus piti heidän kertomustensa merkitystä vähäisenä.

Erityisesti vastoin veljen todistelua siskonsa testamenttikelpoisuuden puolesta käräjäoikeus nosti esille testamentin toimeenpanijan, lahtelaisen asianajajan ja siskon lääkärin kertomukset.

Testamentintekotilanteessa sisko oli hyvin yksityiskohtaisesti ja uskottavasti käynyt asiat lävitse. Siskoa vuosikaudet hoitanut lääkäri kertoi niin ikään oikeuden arvion mukaan luotettavan ja uskottavan näytön testamenttikelpoisuudesta ja tahdonmuodostuksesta.

Käräjäoikeus katsoi, että testamentti vastasi vainajan viimeistä tahtoa eikä veli pystynyt horjuttamaan sitä todistelullaan.

Siskolla ei ollut juurikaan käteisvaroja vanhempiensa kuoleman jälkeen ja hänen veljensä joutui antamaan tälle rahallista tukea vuosien ajan. Sisko joutui myös lainaamaan rahaa läheisiltään ja tuttaviltaan.

Testamentin tekemisestä syntyneen laskun hän pyysi asianajotoimistoa lähettämään miesystävälleen, jottei veli saisi tietää testamentista. Käräjäoikeus totesi, että teolle oli uskottava syy, kun hän halusi salata testamentin. Käräjäoikeuden mukaan kyse ei ollut toimesta, jota voitaisiin pitää kiellettynä taivutteluna.

Testamentin saaja oli antanut naisystävälleen keräilyharvinaisuudeksi tiedetyn maisemakuvallisen Louis Vuitton -laukun. Ajallinen yhteys viittasi veljen mielestä siihen, että laukku voisi olla palkkio testamentin laatimisesta miesystävän hyväksi.

Pariskunta muisti toisiaan silloin tällöin lahjoilla. Laukku oli naiselle erityisen tärkeä. Käräjäoikeus piti mahdollisena, että laukun antaminen liittyi parisuhteeseen.

Veli esitti kanteessaan väitteen, jonka mukaan vastaaja olisi pahoinpidellyt siskoa niin, että hän sai huuleensa vamman eikä voinut enää soittaa puhallinsoittimia. Käräjäoikeus totesi, ettei esitetty näyttöä pahoinpitelystä tehdystä rikosilmoituksesta, vaikka itse tapahtumasta esitettiinkin erilaisia versioita.

Käräjäoikeus muistuttaa, että testamentin tekijällä oli halutessaan mahdollisuus kumota testamentti, mutta sitä hän ei ollut tehnyt.

Käräjäoikeuden mukaan miesystävä ei taivutellut naista tekemään testamenttia hyväkseen. Oikeuden ratkaisun mukaan sisko halusi syrjäyttää perintökaaren mukaisen perimysjärjestyksen ja hänen tarkoituksenaan oli testamentata varallisuutensa sukunsa ulkopuolelle.

Suvun ulkopuolelle menee myös Claude Monet -lummelampimaalauksella koristeltu Louis Vuitton -laukku.

Veli oli ainoa perintökaaren mukainen henkilö, sillä muut sisarukset olivat kuolleet.

Käräjäoikeus antoi jutussa ratkaisun tiistaina. Siihen on mahdollista hakea muutosta Itä-Suomen hovioikeudelta, jos se myöntää jatkokäsittelyluvan.

Source Link is.fi