Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5f8b07c555cc41063e21636684a592dd, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Venäjältä pamahti Suomeen yllättävä kutsu – tiukka tyrmäys – Uutisalue

Venäjältä pamahti Suomeen yllättävä kutsu – tiukka tyrmäys

Propagandatutkijan mukaan Venäjän kisoilla on yhteys Neuvostoliiton aikaiseen urheiluhistoriaan.

Pariisin olympialaisten ulkopuolelle suljettu Venäjä järjestää omat vaihtoehtoiset urheilukisansa syyskuussa ja on lähettänyt kutsuja eurooppalaisille maille kisoihin. Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin yleisurheiluliitot ovat saaneet maaliskuun alussa kutsun Maailman ystävyys -kisoihin Jekaterinburgiin.

SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto ei tiedä, onko kutsu lähetetty tosissaan.

– Emme ole tietystikään vastanneet kutsuun. Ehkä kutsun tahtotilana on aiheuttaa polemiikkia ja keskustelua länsimaissa ja muualla. Siihen ei kannata reagoida, Aalto sanoo.

Samaa mieltä kutsun propaganda­tarkoituksesta on myös Neuvostoliiton ja Venäjän propagandan tutkija Reeta E. Kangas.

– Näen, että kisojen järjestämisellä on sekä sisäinen että ulkoinen propagandatarkoitus, kuten myös kutsujen lähettämisellä, Kangas sanoo.

Kankaan mukaan Maailman ystävyys -kisoina markkinoiduilla kisoilla on myös historiallinen yhteys aiempiin kisoihin. Kesällä tulee kuluneeksi 40 vuotta kisoista, jotka järjestettiin Los Angelesin olympialaisten vastavoimaksi.

– Propaganda-aspekti tulee esiin myös siinä, kun niistä kisoista tulee kuluneeksi tasavuosia ja ystävyyskisat järjestetään Pariisin olympialaisten jälkeen. Ystävyyskisat sidotaan maan menneisyyden mahtaviin kisoihin.

Ystävyyskisojen avajaiset järjestetään vuoden 1984 tapaan Moskovan Luzhniki-stadionilla. Kankaan mukaan propaganda-viesti vahvistuu historiallisella yhteydellä.

Venäläisiä yleisurheilufaneja katsomossa Venezuelassa huhtikuussa 2023 järjestetyssä Alba Games -tapahtumassa. Kuva: Gaby Oraa / Reuters

Miten hyvin propagandan tavoite toteutuu, kun kutsuista uutisoidaan?

– Propagandan yksi arvo on näkyvyydellä, kun lähetetään kutsuja, vastaanottajat ihmettelevät niitä ja kisoista kirjoitetaan. He haluavat myös muokata mainettaan.

– Ajattelen, että propagandamielessä tässä halutaan kutsua niitä maita, jotka ovat olleet sulkemassa Venäjää olympialaisista. He osoittavat tietynlaista ystävällisyyttä kutsumalla, niitä jotka eivät ole kutsuneet heitä. He haluavat näyttää poistaneensa omista kisoistaan politiikan, mikä ei ole tietenkään totta, koska sehän on hirveän politisoitunut tapahtuma.

SUL:n Harri Aalto arvelee, että kutsuja on lähetetty laajassa mittakaavassa.

– Tämä on tätä pelin politiikkaa, kun venäläiset ja valkovenäläiset eivät pääse osallistumaan meidän puolen kisoihin. He nähtävästi haluavat rakentaa omaa järjestelmäänsä.

– Meillä on ollut selkeä linja pitkään. Venäjä on ollut vuodesta 2016 lähtien poissa Maailman yleisurheiluliiton (WA) järjestelmistä. Heiltä on osallistunut vain yksittäisiä urheilijoita. Venäjän hyökkäyssodan jälkeen heitäkään ei ole ollut WA:n kisoissa.

Aalto ei rupea arvelemaan, kuinka moni tarttuu Venäjän koukkuun.

– Uskon, että yhtenäisyys yleisurheilussa säilyy.

Venäjä houkuttelee urheilijoita kymmenien tuhansien eurojen palkinnoilla mitalisijoista. Lisäksi kisoihin osallistuvien urheilijoiden ja valmentajien kaikki kulut luvataan kattaa.

– Kaikki tällaiset houkutukset kannattaa jättää huomioimatta. Epäilen, että meidän täytyisi edes miettiä, mitä seuraamuksia tulisi suomalaisurheilijalle, joka lähtisi Venäjän järjestämiin kisoihin, Aalto sanoo.

Ruotsin yleisurheiluliiton puheenjohtaja Johan Storåkers kommentoi SVT:lle Ruotsin yleisurheiluliiton saamaa kutsua.

– Emme voi hyväksyä, että urheilua käytetään PR- ja propagandatarkoituksiin Putinin johdolla. Se on inhottavaa, Storåkers sanoi.

Ruotsin yleisurheiluliiton hallitus on päättänyt sanktioida sellaisia urheilijoita, jotka lähtisivät Venäjän järjestämiin kisoihin.

Source Link is.fi