Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_76c3c41496d66ab99914b4e8c90591bd, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Krista Kososen jätti­sarja peruttiin ensin – saa vihdoin ensi-iltansa: tältä se näyttää – Uutisalue

Krista Kososen jätti­sarja peruttiin ensin – saa vihdoin ensi-iltansa: tältä se näyttää

Astrid Lindgrenin kirjan rakastettu Ronja Ryövärintytär on saanut ympärilleen näyttävästi toteutetun jylhän fantasiamaailman, jossa pedot ovat petoja.

Tv-lehti arvioi: Uutta ruotsalaista tv-sarjaversiota Astrid Lindgrenin rakastetusta Ronja Ryövärintytär -romaanista on jo etukäteen kutsuttu suursarjaksi ja suursatsaukseksi.

Lopputulos ei petä. Alun perin suoratoistopalvelu Viaplayn tuottama ja Netflixin vihdoin julkaisema sarja todellakin näyttää suurelta. Ronjan maailma on kahden kauden pituisessa ja kaikkiaan 12-osaisessa sarjassa luotu niin, että ryövärien linna ja myös metsä sen ympärillä näyttävät isolta ja lavealta.

Suomalaisittain sarjasta tekee kiinnostavan sen näyttelijäkaarti, jossa Krista Kosonen on saanut keskeisen sivuroolin Ronjan äitinä Loviisana.

Kosonen saa kunnian avata koko sarjan. Loviisa synnyttää tyttärensä tuskaisesti eräänä synkkänä ukkosyönä, jolloin taivas on mustanaan ihmislapsen lihaa kärkkyviä ajattaria.

Ronja Ryövärintytärtä uudessa tv-sarjassa näyttelee ruotsalainen Kerstin Linden. Kuva: Netflix

Tuttu tarina kertoo kahden toisilleen vihoittelevan ryövärisuvun samanikäisistä lapsista, Ronja-tytöstä ja Birk-pojasta, jotka ystävystyvät vanhemmiltaan salaa ja karkaavat kahdestaan kotilinnaa ympäröivän sankan metsän uumeniin.

Kyse on jälleen ystävyyden tärkeydestä ja omien ennakkoluulojen voittamisesta. Molemmat viestit tuntuvat erityisen tärkeiltä tässä ajassa.

Krista Kosonen saa Loviisa-äitinä kunnian avata koko Ronja Ryövärintytär -sarjan, kun Ronja syntyy. Kuva: Frida Wendel / Filmlance International / Netflix

Vihollisryöväreiden päätä Borkaa näyttelee ruotsalaistähti Sverrir Gudnason ja Birk-poikaa Jack Bergenholtz Henriksson. Kuva: Audrius Solominas / Netflix

Uuden sarjan takana on ruotsalainen käsikirjoittaja Hans Rosenfeldt, joka muistetaan rikossarjahitiksi kohonneen ruotsalais-tanskalaisen Silta-sarjan luojana.

Kuten kirjan lukeneet muistavat, Lindgrenin tarinassa on kosolti mukana tummasävyisiäkin piirteitä. Niinpä siitä tehty tv-sarjakaan ei ole mikään pikkulasten sarja. Pikemminkin se on suunnattu varhaisnuorille.

Avausjakson kohtaus, jossa männiäisten kiiluvat silmät vaanivat yksin jäänyttä Ronjaa pimeässä metsässä, saattavat aiheuttaa pienimmille katsojille painajaisia.

Sarjan fantasiahahmot on tehty huolella. Tässä pelottava ajatar. Kuva: Netflix

Fantasiahahmot on tehty huolella – huolellisemmin kuin monet pienemmistä sivuhenkilöistä. Ensimmäisen jakson pelottavat männiäiset näyttävät uhkaavilta apinamaisilta otuksilta. Ilmassa raakkuvat ajattaret tuntuvat oikeilta pedoilta, eivät pelkästään erikoistehosteosaston teknisiltä suorituksilta.

Tv-tuotannon rajoitteet silti näkyvät. Ryövärien jylhä linna näyttää ja tuntuu vielä vaikuttavan isolta, mutta kyläkohtauksissa ei voi välttyä vaikutelmalta, että Ronjan maailma on pohjimmiltaan keskiaikahenkistä teatteria.

Satsaukset ovat silti olleet huomattavasti isompia kuin tyypillisissä pohjoismaisissa varhaisnuorten tv-tuotannoissa.

Matiaksenlinna repeytyi Ronjan (Kerstin Linden) syntymäyönä kahtia. Pohjoispuolella asustaa Birk (Jack Bergenholtz Henriksson, oik.). Kuva: Netflix

Ronjan (Kerstin Linden) maailmassa luonto on tärkeässä osassa – ja sen mittakaava on iso. Kuva: Audrius Solominas / Netflix

Liettuassa ja Ruotsissa kuvatun sarjan yhtenä tärkeänä valttina on Ronja itse, jota ruotsalainen lapsinäyttelijä Kerstin Linden esittää valloittavan sydämellisesti. Hänen Ronjansa on sellainen kuin Ronjan usein ajatellaankin olevan: lämminhenkinen ja utelias, rohkea ja ennakkoluuloton. Kaikki tämä välittyy Lindenin olemuksesta ja silmistä.

Toisena isona valttina on luonto, jota kuvataan kuin se olisi täynnä taikaa. Auringonsäteet osuvat juuri oikeassa kulmassa metsän puiden läpi, oksilla lymyää ilves ja vesiputous kuohuu Ronjan edessä jylhänä.

Vuoden 1984 elokuvasovituksessa Ronjaa ja Birkiä näyttelivät Hanna Zetterberg ja Dan Håfström. Kuva: IS-Arkisto

Ronja Ryövärintytär -sarjan kausi 1, to 28.3. alkaen suoratoistopalvelu Netflixillä.

Source Link is.fi