Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_593ecb9f797479c2d492a02680d33f3f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Venäjän sotilastiedustelu GRU yritti naamioitua joukoksi paikallisia uutissivustoja – Näin Venäjä mustamaalaa länttä ja Ukrainaa – Uutisalue

Venäjän sotilastiedustelu GRU yritti naamioitua joukoksi paikallisia uutissivustoja – Näin Venäjä mustamaalaa länttä ja Ukrainaa

”Seitsemän vuotta sitten Odessassa tehtiin rauhanomaisten venäläisten asukkaiden joukkomurha.”

”Natsit” sytyttivät tuleen rakennuksen, jonne venäläiset olivat hakeutuneet suojaan.

Näin uutisoi Kostamuksen kaupunki -niminen venäläinen verkkosivusto Ukrainassa sattuneen tulipalon vuosipäivän jälkeen viime keväänä.

On totta, että ukrainalaisessa Odessan kaupungissa tapahtui tulipalo keväällä 2014 (siirryt toiseen palveluun). Palossa kuoli kymmeniä ihmisiä. Sitä ennen Ukrainan johtoa kannattavat ja vastustavat mielenosoittajat ottivat väkivaltaisesti yhteen.

Tulipaloon johtaneista tapahtumista on edelleen epäselvyyttä, mutta tässä uutisessa syyllinen on selvä: Ukrainan uutta johtoa kannattavia pidetään tuhopolttajina ja natseina sekä Ukrainan hallintoa ”rikollisena”.

Venäjän liberaalidemokraattisen puolueen johtaja, äärikansallismielinen Vladimir Žirinovski esitetään uutisessa Ukrainan venäläisten puolustajana.

Uutisen teksti on kopioitu Žirinovskin puolueen julkaisusta (siirryt toiseen palveluun) venäläisessä sosiaalisessa mediassa. Myöskään sivuston muut, lähinnä Kostamuksen tapahtumista kertovat paikalliset uutiset eivät näytä riippumattomalta journalismilta.

Verkkosivustolla ei ole paikallista katuosoitetta, joten sitä tuskin edes toimitetaan Suomen rajan lähellä Kostamuksessa Venäjän Karjalassa, vaikka sivuston nimestä ja ulkoasusta voisi niin päätellä.

Mistä siinä on oikein kyse?

Venäjän asevoimien sotilastiedustelun GRU:n (siirryt toiseen palveluun) informaatiovaikuttamisesta, sanoo asiaa selvittänyt ranskalainen OpenFacto-järjestö.

OpenFacton tammikuussa julkaiseman raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) vaikuttamisen tarkoituksena on muokata venäläisten käsitystä Ukrainasta ja länsimaista kielteisemmäksi.

OpenFacto harjoittaa julkisiin lähteisiin perustuvaa tutkivaa journalismia paremmin tunnetun Bellingcat-ryhmän tapaan.

Järjestön selvityksen teki vapaaehtoistyönään joukko järjestöaktivisteja, toimittajia ja tutkijoita. He eivät ottaneet GRU:n sivustojen ylläpitäjiin yhteyttä, koska pitivät sitä liian riskialttiina.

– Se olisi ollut liian vaarallista, sanoo OpenFacton tutkijaryhmän johtaja, joka haluaa turvallisuutensa takia esiintyä nimettömänä.

Yle haastatteli häntä puhelimitse. Hänen henkilöllisyytensä on Ylen tiedossa.

Miksi Venäjän sotilastiedustelu GRU on ottanut kohteekseen venäläiset?

OpenFacton mukaan GRU pyrkii suunnitelmallisesti muokkaamaan venäläisten mielipiteitä muun muassa Ukrainasta. Propagandan osana välitetään myös disinformaatiota eli tarkoituksellisesti harhaanjohtavaa tietoa.

Venäjän disinformaation tärkein kohdeyleisö (siirryt toiseen palveluun) ovat tavalliset venäläiset. Kotimainen disinformaatio ei kuitenkaan perinteisesti kuulu sotilastiedustelun tehtäviin, eikä ole selvää, miksi GRU on ottanut sen tehtäväkseen.

Venäjän tärkeimmät tiedotusvälineet ovat valtion valvonnassa (siirryt toiseen palveluun) ja toistavat joka tapauksessa uskollisesti Kremlin väitteitä Ukrainasta.

OpenFacton tutkijaryhmän johtajan mukaan GRU:lla on kuitenkin oma, vielä Venäjän virallista propagandaa kovempi otteensa.

– GRU on vielä jyrkempi, se menee suoraan asiaan. Sellaista ei näe venäläisessä valtamediassa, OpenFacton tutkijaryhmän johtaja sanoo.

Venäjän tiedustelupalveluita hyvin tunteva brittiläinen toimittaja Luke Harding ei ole yllättynyt siitä, että GRU on sekaantunut propagandan tuottamiseen.

The Guardian -lehdessä työskentelevä Harding kertoo Ylen puhelinhaastattelussa, että Venäjällä informaatiosodankäynti nähdään aivan yhtä tärkeänä kuin muutkin sodankäynnin muodot.

Hänen mukaansa Venäjän tiedustelupalveluilla on hyvät resurssit. Koska ne perinteisesti kilpailevat keskenään, myös GRU työskentelee propagandan parissa.

– Venäjän tiedustelupalvelut eivät ole propagandan mestareita, mutta ne ovat sopeutuvaisia. Ne kokeilevat, toimiiko tämä vai ei. Ja jos ne jäävät kiinni, ne kehittävät jotain uutta tilalle, Harding sanoo.

Kuvakaappaus InfoRos-uutistoimiston etusivusta 7. helmikuuta 2022.

Ranskalaisen OpenFacton tutkijat selvittivät, että GRU:n käyttämiä uutissivustoja on verkossa paljon enemmän kuin aiemmin on tiedetty.

Yksi GRU:n tärkeimmistä peiteorganisaatioista on InfoRos-niminen uutistoimisto. Uutistoimiston kautta valetietoa ja propagandaa levitetään tavallisten uutisten lomassa verkkosivustoille ympäri Venäjää.

OpenFacto löysi kaikkiaan 1 341 InfoRosin rekisteröimää venäläistä verkkotunnusta, joista noin tuhat on otettu aktiiviseen käyttöön. InfoRos hankki ensimmäiset verkko-osoitteet vuonna 2012.

Suurin osa verkkosivuista näyttää paikallisilta uutisportaaleilta, kuten jutun alussa mainittu Kostamuksen kaupunki -niminen sivusto.

Tutkijat kuitenkin uskovat, että niitä päivitetään keskitetysti. Uutissivustot eivät edes peittele yhteyttään InfoRosiin, vaan se mainitaan sivustojen kumppanina.

Venäläisellä työnhakusivustolla (siirryt toiseen palveluun) InfoRosia kuvaillaan uutistoimistoksi, joka toimii myös mainonnan ja tiedotuksen parissa. Lisäksi se ”hallinnoi suuria valtiollisia ja kansainvälisiä informaatiohankkeita”. Katuosoitteen se antaa Moskovaan.

Yle yritti ottaa yhteyttä kolmeen sivustoon, jotka OpenFacton mukaan kuuluvat InfoRos-uutistoimiston verkostoon. Yle ei julkaise tässä jutussa nettisivuille johtavia linkkejä, koska ne eivät välttämättä ole tietoturvallisia.

Gorod Kostomukša, Vyborgskij Avtograf ja Infosvetogorsk -nimiset sivustot kertovat Suomen lähellä sijaitsevien kaupunkien Kostamuksen, Viipurin ja Svetogorskin eli Enson uutisista. Sivustojen ilmoittamat sähköpostiosoitteet eivät kuitenkaan toimineet. Myös itse sivustot toimivat helmikuun alussa vain ajoittain.

Yle lähetti kysymyksiä sähköpostitse myös suoraan InfoRos-uutistoimistolle, mutta ei saanut niihin vastausta.

Sen jälkeen kun ranskalainen selvitys InfoRosin käyttämistä verkkosivuista julkaistiin, InfoRosin oma verkkosivu on ollut toiminnassa vain hetkittäin.

1. helmikuuta 2022 otettu kuvakaappaus Vyborgskij Avtograf -verkkojulkaisun pääsivulta, jossa InfoRos on näkyvästi esillä. Sivustolla näkyvät säätiedot on hankittu world-weather.ru-sääpalvelusta, joka on suomalaisen Forecan asiakas.

InfoRosin ja GRU:n yhteys perustuu alun perin Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten tietoihin. Niistä on kertonut The Washington Post -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan InfoRos on osa Venäjän asevoimien psykologisen sodankäynnin keskusta, joka tunnetaan GRU:n yksikkönä numero 54777.

GRU:n rooliin on kiinnitetty huomiota myös Virossa.

Viron tiedustelupalvelun Välisluureametin vuosiraportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Venäjän sotilastiedustelu käyttää InfoRos-uutistoimistoa vaikuttaakseen yleiseen mielipiteeseen. GRU:n upseerit jopa esiintyvät journalisteina ja kansalaisjärjestöjen edustajina, raportti kertoo.

InfoRosin välittämä disinformaatio on herättänyt närää erityisesti Yhdysvalloissa jo ennen ranskalaisryhmän tekemiä uusia paljastuksia.

Yhdysvaltain tiedustelujärjestöjen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Venäjä on pyrkinyt syventämään maan yhteiskunnallisia jakolinjoja. Venäjä on yrittänyt vaikuttaa muun muassa Yhdysvaltain vaaleihin.

Viime keväänä Yhdysvaltain valtiovarainministeriö kohdisti (siirryt toiseen palveluun) InfoRos-uutistoimistoon talouspakotteita, koska Yhdysvaltain mukaan se levitti salaliittoteorioita ja GRU:n disinformaatiota.

Pakotelistalle päätyivät myös Venäjän ulkomaantiedustelupalvelun SVR:n ja Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n disinformaatiohankkeet.

InfoRosin uutisia oli levitetty laajasti sosiaalisessa mediassa kuten Facebookissa.

Kalifornialaisen Stanfordin yliopiston tutkijaryhmän mukaan (siirryt toiseen palveluun) InfoRos-uutistoimiston materiaalia pyrittiin upottamaan normaalin uutissisällön sekaan. Strategiassa hyödynnettiin myös keksittyjä mediapersoonia.

Venäläinen Patriot-mediayhtymä ja siihen kuuluva Ria-Fan-uutistoimisto ilmoittavat katuosoitteekseen Pietarissa Primorskij Prospekt 78, jossa sijaitsee useita uusia kerrostaloja. Vuosia sitten Ria-Fan toimi niin sanotun trollitehtaan yhteydessä. Kuva: Nikolai Gontar

Tutkijoiden mukaan on vaikea arvioida, kuinka paljon GRU:n InfoRos-operaatiota on koordinoitu muiden vastaavien yritysten kanssa.

Esimerkiksi rinnakkaisesta disinformaatiohankkeesta Stanfordin tutkijat nostavat Pietarissa toimineen Internet Research Agency -yhtiön eli niin sanotun trollitehtaan, josta Yle raportoi helmikuussa 2015.

Myös trollitehdas joutui Yhdysvaltain viranomaisten hampaisiin nimenomaan siksi, että se yritti vaikuttaa sosiaalisen median kautta Yhdysvaltain vaaleihin.

Esimerkiksi Twitter on kertonut löytäneensä vuosina 2016–2018 miljoonia tviittejä (siirryt toiseen palveluun), jotka olivat peräisin trollitehtaasta. Tviitit ja niiden käyttäjätilit on poistettu Twitteristä, mutta osaa vanhoista tviiteistä voi selata konservatiivisen amerikkalaisjärjestön tietokannasta (siirryt toiseen palveluun).

Nykyisin Pietarin trollitehdas yrittää toimia mahdollisimman huomaamattomasti. Sillä saattaa olla toimintaa usean eri yhtiön takana.

Ainakin trollitehdas on vaihtanut viime vuosina nimeään tiuhaan. Vuoden takaisen haastattelun mukaan (siirryt toiseen palveluun) yhtiön nykyistä nimeä ei kerrota edes työntekijöille, jotta se ei vuotaisi julkisuuteen. Työntekijöitä kerrotaan olevan useita satoja.

– Uskon, että ne julkaisevat aktiivisesti venäjän kielellä monella eri sosiaalisen median alustalla, sanoo disinformaatioon keskittynyt yhdysvaltalainen tutkija Darren Linvill.

Linvillin mukaan trollitehdas (siirryt toiseen palveluun) käyttää sosiaalisessa mediassa edelleen tekaistuja käyttäjäprofiileita.

Linvill työskentelee viestinnän laitoksen apulaisprofessorina Clemsonin yliopistossa Etelä-Carolinan osavaltiossa. Hän kommentoi Venäjän disinformaatiota Ylelle sähköpostitse.

Pietarin trollitehdas on vaivihkaa löytänyt myös uusia markkinoita. Joulukuussa Twitter kertoi (siirryt toiseen palveluun) sulkeneensa trollitehtaan informaatio-operaation, joka kohdistui Keski-Afrikan tasavaltaan.

Vuonna 2021 Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI etsintäkuulutti Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvan oligarkin Jevgeni Prigožinin, joka oli FBI:n mukaan trollitehtaan tärkein rahoittaja. Kuva: FBI

Vaikka Yhdysvaltain poliittisen kahtiajaon syventäminen ja EU:n rivien hajottaminen ovat Venäjälle keskeisiä ulkopoliittisia tavoitteita, ulkomaille suunnatun Venäjän disinformaation tärkein teema on Ukraina.

Asia käy ilmi esimerkiksi EU:n ylläpitämästä tietopankista (siirryt toiseen palveluun), jonka keräämässä aineistossa reilu kolmannes disinformaatiotapauksista liittyy Ukrainaan. Tietopankin on koonnut East StratCom -niminen työryhmä.

East StratComin analyysin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Venäjä yrittää esittää Ukrainan lännen työkaluna Venäjää vastaan. Venäjä yrittää myös vierittää syyn tilanteen kärjistymisestä (siirryt toiseen palveluun) Natolle.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on puolestaan tiivistänyt Venäjän ydinviestit näin (siirryt toiseen palveluun): Venäjä yrittää esittää itsensä syyttömänä uhrina, jonka on mielestään pakko reagoida ulkomaiden aggressioihin. Venäjä myös kirjoittaa historiaa uusiksi, jotta antaisi itsestään myönteisemmän kuvan.

Lisäksi Venäjä pyrkii kaikin puolin hämärtämään käsitystä todellisuudesta keksimällä vaihtoehtoisia tarinoita esimerkiksi oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytyksestä.

Venäjän uusimmista propagandaoperaatioista on todennäköisesti vasta hyvin puutteellinen kuva, joka tarkentuu kun tutkijoiden työ etenee.

Helsingissä sijaitsevan Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen tuoreimman katsauksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Venäjän Ukrainaa koskeva informaatiovaikuttaminen ei välttämättä ole viime kuukausina lisääntynyt määrältään. Sen sävy on kuitenkin muuttunut aiempaa aggressiivisemmaksi.

Ukrainan turvallisuuspalvelun SBU:n mukaan GRU on yrittänyt tavoittaa ukrainalaisia ainakin Telegram-viestintäsovelluksen kautta. Vuosi sitten SBU kertoi (siirryt toiseen palveluun), että GRU onnistui keräämään kanavilleen Telegramissa satoja tuhansia ukrainalaisia seuraajia.

SBU on myös kertonut (siirryt toiseen palveluun) paljastaneensa kymmeniä tuhansia bottitilejä sosiaalisessa mediassa. Väitteitä ei ole vahvistettu riippumattomasti.

Muut tähän mennessä paljastuneet yritykset ovat pienimuotoisia.

Ukrainalaisen toimittajan Olga Tokariukin kokoaman ja Mythos Labs -yrityksen julkaiseman arvion mukaan (siirryt toiseen palveluun) Venäjä-myönteinen propaganda Twitterissä on moninkertaistunut vuoden 2021 lopussa. Propagandaa jakavia käyttäjätilejä löydettiin noin 700.

Disinformaatiota tutkiva Markian Kuzmowycz puolestaan huomasi tammikuun lopulla, että Twitteriin oli ilmestynyt joukko uusia venäläismielisiä tilejä (siirryt toiseen palveluun), mitä ilmeisimmin tekaistuilla profiilikuvilla ja identtisillä englanninkielisillä viesteillä.

Kuzmowycz työskentelee analyytikkona yhdysvaltalaisessa Miburo-konsulttiyhtiössä, joka jäljittää vihamielisiä vaikutusyrityksiä.

Kuzmowyczin mukaan tilit julkaisivat huomattavan määrän sisältöä hyvin nopeaan tahtiin. Ne myös toistivat samaa kirjoitusvirhettä, mikä paljasti tilien olevan automatisoituja botteja. Niiden toiminta valkeni nopeasti myös Twitterille, joka sulki käyttäjätilit.

– Tämä (operaatio) on helppo toistaa eikä maksa juuri mitään. Pienillä parannuksilla tällaisesta bottiverkostosta saisi vielä tehokkaamman, Kuzmowycz arvioi Twitter-viestissään Ylelle.

Kuvakaappaus Ria-Fan-uutistoimiston uutisesta 11. helmikuuta. Jutun haastateltava rinnastaa Ukrainan ja Somalian epäonnistuneina valtioina, joissa on hänen mukaansa merirosvoja.

Venäjän propaganda on onnistunut ainakin siinä, että tavalliset venäläiset eivät syytä Euroopan turvallisuuspoliittisen tilanteen kärjistymisestä Venäjää – vaikka juuri Venäjä on tuonut Ukrainan vastaisen rajan tuntumaan ainakin 130 000 sotilasta.

Venäläisen Levada-tutkimuslaitoksen kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) joulukuussa vain neljä prosenttia vastanneista piti Venäjää syyllisenä siihen, että tilanne Itä-Ukrainassa on kärjistynyt. Puolet vastanneista piti syypäänä Natoa ja Yhdysvaltoja.

Samalla lännen ja Ukrainan mustamaalaus on kuitenkin lisännyt venäläisten pelkoja maailmansodasta. Levadan kyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) yli puolet venäläisistä pelkää uutta maailmansotaa.

On mahdotonta arvioida, kuinka paljon tämä on esimerkiksi venäläisten turvallisuuspalveluiden informaatiovaikuttamisen seurausta.

Ainakaan GRU ei kuitenkaan ole tavoittanut kovin suurta yleisöä InfoRos-uutistoimiston kautta. Esimerkiksi Gorod Kostomukša -sivustolla julkaistut uutiset ovat sivuston omien kävijälaskurien – jos niihin on luottamista – mukaan houkutelleet jutuilleen useimmiten korkeintaan joitakin satoja silmäpareja.

Erityisen vähän GRU on kerännyt yleisöä länsimaisessa sosiaalisessa mediassa, ja Stanfordin yliopiston tutkijat kuvailevat (siirryt toiseen palveluun) hanketta epäonnistuneeksi.

Joka tapauksessa Venäjän kehittämä kriisi Euroopassa tarjoaa sekä Kremlille että Venäjän tiedustelupalveluille arvokasta oppia siitä, miten venäläisen ja ulkomaalaisen yleisön mielipiteitä voidaan jatkossa manipuloida aiempaa paremmin.

– On ymmärrettävä, että mitä tahansa voidaan nykyään tehdä välikäsien kautta, analyytikko Markian Kuzmowycz sanoo.

Samoin kuin Venäjä voi käyttää rintamalla yksityistä palkka-armeijaa, Kuzmowyczin mukaan se voi ujuttaa verkkoon huomaamatta venäläistä propagandaa eri lähteiden kautta.

Lue lisää:

Source Link yle.fi