Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_57f6eeebb884efe6e9aef20b7cc005e9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Venäjän tukikohdassa räjähti jälleen Krimillä, mutta tekijästä ei ole varmuutta – Ukrainan hallinnolta vihjailevia lausuntoja – Uutisalue

Venäjän tukikohdassa räjähti jälleen Krimillä, mutta tekijästä ei ole varmuutta – Ukrainan hallinnolta vihjailevia lausuntoja

Krimin niemimaalla on jälleen nähty räjähdyksiä Venäjän sotilastukikohdissa. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AP sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tiistaiaamuna Maisken kylässä Džankoin alueella Krimin pohjoisosassa sijaitsevassa ammusvarastossa räjähti.

Džankoin alue sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Venäjän miehittämästä Etelä-Ukrainan Hersonin alueesta.

Kartalla Venäjän valtaamat alueet Itä-Ukrainassa 16.8.2022 sekä merkittynä Džankoin sijainti.
Tommi Pylkkö / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Venäjän vuonna 2014 valtaaman Krimin kuvernööri Sergei Aksinov kertoo, että asukkaat on evakuoitu läheltä Maiskesta ja läheisestä Azovsken kylästä. Venäjän puolustusministeriön mukaan räjähdysten aiheuttama tulipalo vaurioitti voimalaitosta, sähköjohtoja, rautatiekiskoja sekä joitakin kerrostaloja.

Puolustusministeriön mukaan kukaan ei loukkaantunut vakavasti. Aksinov kertoo mukaan kahden ihmisen loukkaantuneen.

Venäjän mukaan ammusvaraston räjähdyksessä oli kyse sabotaasista, mutta se ei nimennyt, ketä se epäilee asiasta.

Myöhemmin tiistaina venäläislehti Kommersant kertoi paikallisten silminnäkijähavaintojen perusteella uusista räjähdyksistä Hvardijsken lentotukikohdassa Krimin keskiosissa.

Ukraina ei myönnä eikä kiellä

Ukraina ei ole myöntänyt tai kieltänyt iskeneensä Krimille. Nimettömänä pysytellyt Ukrainan hallinnon lähde kertoo sanomalehti New York Timesille, että iskun takana olisivat Ukrainan erikoisjoukot.

Viime viikolla Sakyn lentotukikohdan räjähdykset tuhosivat satelliittikuvien perusteella Venäjän sotakoneita. Nimettömät ukrainalaislähteet ovat kertoneet medioille, että Ukrainan joukot olivat viime viikon iskun takana.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak kuitenkin kommentoi tiistain iskuja viestipalvelu Twitterissä sanoin ”demilitarisaatio käynnissä”. Podoljak näytti viittaavan pilkallisesti Venäjän väitteisiin Ukrainan demilitarisoinnista.

– Muistutus: Tavallisen maan Krimissä on kyse Mustastamerestä, vuorista, virkistyksestä ja turismista, Podoljak kirjoittaa.

– Venäläisten miehittämässä Krimissä on kyse varastoräjähdyksistä sekä korkeasta kuolemanriskistä tunkeutujille ja varkaille.

Myös Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andrii Yermak kirjoittaa Telegram-kanavallaan, että ”operaatio demilitarisointi” jatkuu, kunnes miehitys Ukrainan alueilla on päättynyt.

– Krim kuuluu Ukrainaan, Yermak kirjoittaa.

Uutistoimisto AP arvioi, että Ukrainan syyllisyys räjähdyksiin tarkoittaisi Venäjän aloittaman sodan merkittävää kärjistymistä. Venäjä pitää Krimin niemimaata omana alueenaan.

Krimin niemimaalla on sekä strateginen että symbolinen merkitys Ukrainalle ja Venäjälle. Venäjä on vaatinut Ukrainaa tunnustamaan Krimin osaksi Venäjää, kun taas Ukraina on kertonut tavoittelevansa alueen palauttamista itselleen.

Britannian puolustusministeriö kertoo sotilastiedustelunsa perusteella, että Venäjän Mustanmeren laivasto on yhä tiukemmin puolustusasemissa Krimin edustalla. Puolustusministeriö arvioi, että viime viikon iskut heikensivät Venäjän Mustanmeren laivaston ilmailukyvykkyyttä.

Voit keskustella aiheesta 17.8. kello 23:een saakka.

Lue lisää aiheesta:

Kukaan ei ole ilmoittautunut Krimin niemimaan tiistaisen iskun tekijäksi

Source Link yle.fi