Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_af1ba6f2ab36c19f400ccda91a859db7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Venäjän vakoilusta paljastui totuus – Toveri: ”Tätä tuli ennustettua” – Uutisalue

Venäjän vakoilusta paljastui totuus – Toveri: ”Tätä tuli ennustettua”

Venäjän vakoilutoiminta ulkomailla on kasvanut enimmilleen sitten kylmän sodan, mutta tulokset ovat heikkoja.

Läntisen tiedusteluviranomaisen mukaan Venäjän aktiivisuus vakoilurintamalla on nyt yhtä laajaa tai jopa laajempaa kuin kylmän sodan aikana, kertoo The Financial Times.

Erityisesti Venäjä käyttää vakoiluapuna ulkomaiden kansalaisia eri taustoista, kuten tiedemiehiä, rikollisia ja hallitusten johtohenkilöitä.

– Apurit eivät välttämättä tiedä työskentelevänsä Venäjän hyväksi, huomauttaa toinen tiedustelulähde lehdelle.

Ukrainan sodan vuoksi ulkomailta on karkotettu takaisin Venäjälle yli 400 tiedustelu-upseeria, kertoo Pääesikunnan entisen tiedustelupäällikkö, kansanedustaja (kok) Pekka Toveri.

– Yli 400 tiedustelu-upseerin karkottaminen on pakottanut pikarekrytointeihin ja operaattorien lähettämiseen eri reittejä kohdemaihin lyhyellä valmistelulla ja vähäisellä tuella. Riskejä pakko ottaa enemmän, mutta tähän on valmiutta, kirjoittaa Toveri viestipalvelu X:ssä.

– Tätä tuli ennustettua jo toista vuotta sitten, hän toteaa.

Apurit ovat tehokkaita etenkin liikasalaisuuksien varastamisessa, pakotteiden kiertämiseen tarkoitettujen vientiverkostojen luomisessa sekä tietoverkkoihin murtautumisessa, luettelee FT.

Venäjä myös palkkaa nykyisin vakoilijoita, joilla ei ole sotilastaustaa ja kouluttaa heitä useissa eri paikoissa heidän henkilöllisyytensä salaamisen vuoksi, kertoo Lontoossa toimiva ajatushautomo Royal United Services Institute.

Uusi toimintamalli vakoilussa on vielä kesken ja Venäjä pitääkin apureiden toiminnan ohjaamista etänä epäluotettavana keinona.

Apureiden kiinnijäämisen riski on lisääntynyt ja heidän välittämänsä tiedot ovat epäluotettavia ja puutteellisia.

Esimerkiksi helmikuussa Briteissä nostettiin syyte Bulgarian kansalaista vastaan kuulumisesta venäläiseen vakoojarinkiin. Tammikuussa tutkittiin Euroopan parlamentin latvialaisjäsenen yhteyksiä Venäjän tiedustelupalveluun.

Vuosi sitten Suojelupoliisi kertoi, että Venäjän vakoilu on siirtynyt yhä suuremmissa määrin verkkoon, ja se on muuttunut enemmän Suomea kohtaan kohdennetummaksi.

Syynä on henkilötiedustelun vaikeutuminen, johon ovat syynä suhteiden katkominen venäläisiin ja erityisesti venäläisten tiedustelu-upseerien karkotukset Suomesta.

Supo varoitti Venäjän olevan verkossa kyvykäs ja hyvin varustautunut toimija.

Source Link is.fi