Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e2c80780731360323bf9d34dade54093, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Venäjän valtionyhtiö vaatii vuosia sitten lakkautetulta Helsingin telakkayhtiöltä miljoonia euroja – Uutisalue

Venäjän valtionyhtiö vaatii vuosia sitten lakkautetulta Helsingin telakkayhtiöltä miljoonia euroja

Helsingin telakka oli vuosia venäläisomistuksessa, mutta pakotteet panivat sen toiminnan jäihin. Nyt telakka on kanadalaisomistuksessa.

Helsingin telakka talvimaisemassa.

Kanne on kohdistettu Arctech Helsinki Shipyardille, jonka liiketoiminta päättyi 2019. Helsingin telakka kuvattuna tammikuussa 2019. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Jevgeni Bogdanov,

Jari Tanskanen

Venäjän valtionyhtiö United Shipbuilding Corporation vaatii 36,2 miljardia ruplaa (noin 365 miljoonaa euroa) Arctech Helsinki Shipyardilta, joka omisti aiemmin Helsingin telakan. Asiasta kertoo pietarilainen Fontanka-lehti.

Kyseinen kanne on kohdistettu Arctech Helsinki Shipyardille, jonka liiketoiminta päättyi 2019. Tuolloin Helsingin telakka myytiin Helsinki Shipyardille.

Kanne koskee taloudellista riita-asiaa, mutta tässä vaiheessa ei ole tietoa, mikä oli kanteen varsinainen syy. Kanteen tehnyt United Shipbuilding Corporation ei ole vielä kommentoinut asiaa medialle.

Kanne nostettiin 16. helmikuuta Moskovan välimiesoikeuteen. Oikeuden verkkosivun perusteella kannetta ei ole vielä hyväksytty käsiteltäväksi.

Marraskuussa 2023 venäläistaustaiset omistajat myivät yhtiön kanadalaiselle laivanrakentajalle. Telakka ei siis enää ole venäläisomistuksessa.

Nykyisestä Helsinki Shipyardista kerrottiin Ylelle, että yhtiöllä ei ole mitään tekemistä Arctech Helsinki Shipyardin kanssa.

– Tämä ei liity meihin mitenkään, eikä kukaan ole ottanut meihin yhteyttä, ei pidäkään ottaa. Meillä ei ole mitään tekemistä Arctech Helsinki Shipyardin kanssa. Arctech lopetti liiketoiminnan harjoittamisen tällä tontilla 2019, sen jälkeen sitä jatkoi Helsinki Shipyard oy, ja marraskuussa 2023 DNY Finland oy otti liiketoiminnan hoitaakseen, sanoo Helsingin telakan toimitusjohtaja Kim Salmi.

Telakka on vaihtanut omistajaa useasti

Helsingin telakasta tuli vuonna 2014 osa Venäjän valtion omistamaa United Shipbuilding Corporation -konsernia, kun Arctech Helsinki Shipyard siirtyi kokonaisuudessaan konsernin omistukseen. Aiemmin telakkayhtiöstä puolet oli korealaisomistuksessa.

Suomessa rakennettiin laivoja venäläiselle Sovcomflot-yhtiölle sekä jäänmurtajia Venäjän liikenneministeriölle.

Venäläistä emoyhtiötä vastaan suunnatut Yhdysvaltain Venäjän vastaiset talouspakotteet tekivät kuitenkin telakan toiminnasta vaikeaa, ja sille alettiin etsiä uutta omistajaa.

Vuonna 2019 telakan koko osakekannan osti Kyprokselle rekisteröidy venäläistautainen yhtiö Algador Holdings Ltd. Samalla telakan nimeksi tuli Helsinki Shipyard.

Mutta telakan vaikeudet jatkuivat, eikä se saanut esimerkiksi vientilupaa jäänmurtajatoimitukselle Venäjälle.

Kanadalainen telakkayhtiö Chantier Davie Canada hankki omistukseensa Helsingin telakan viime vuoden lopulla. Uusi yhtiö on säilyttänyt edelleen Helsinki Shipyard-nimen käytössä.

Source Link yle.fi