Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_234173a7abdf3a2c57b336b60014e95f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Venäläiset pakenivat Krimiltä räjähdysten jälkeen – ”Uskotteko, että venäläiset vihdoin ymmärtävät, että kyse on todella sodasta?” – Uutisalue

Venäläiset pakenivat Krimiltä räjähdysten jälkeen – ”Uskotteko, että venäläiset vihdoin ymmärtävät, että kyse on todella sodasta?”

Krimin niemimaalta lentotukikohdassa tapahtuneiden räjähdysten jälkeen kuvatut videot ja kuvat kertovat pelosta. Videoilla ihmiset pakenevat hiekkarannalta tai istuvat autossa ruuhkassa.

Reutersin videolla näkyy vaurioituneita rakennuksia ja lasia maassa.

– Me olimme lepäämässä. Ei ollut mitään. Oli hiljaista ja rauhallista. Sitten yhtäkkiä kova pamahdus. Talo tärisi. Ikkunat menivät sirpaleiksi. Ne peittivät vaimoni, Novofedorivkan asukas Viktor Lesnitshenko kertoi uutistoimistolle.

– Lisää räjähdyksiä seurasi. Voimakkaita ja intensiivisiä. Kolme. Sitten me keräsimme tavaramme, sen, mihin meillä oli aikaa, ja lähdimme.

Lesnitshenko sanoi saaneensa perheensä kanssa kyydin läheiseen kylään.

Räjähdykset tapahtuivat Sakyn lentotukikohdassa miehitetyllä Krimin niemimaalla.

Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä vastoin kansainvälistä oikeutta vuonna 2014.

Ukrainalainen hallituslähde on sanonut Washington Postille, että Ukrainan erikoisjoukot olisivat räjähdysten takana. Hän ei kuitenkaan kertonut, miten isku tehtiin Sakyn tukikohtaan. Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak kiisti myöhemmin, että Ukrainalla olisi mitään tekemistä räjähdysten kanssa.

Venäjä on kiistänyt, että tukikohtaan olisi hyökätty, vaan että räjähdykset olisivat johtuneet varastossa olleiden lentopommien räjähtämisestä.

Lue lisää: Krimin lento­tukikohta kärsi poikkeuksellisen suuret tuhot – WP: tekijänä Ukrainan erikois­joukot

Novofedorivkasta Sakyyn evakuoidut Juri ja Svetlana Iljuhin kertoivat Reutersille kertoivat piiloutuneensa autotallien taakse räjähdysten aikaan.

– Kun räjähdykset tapahtuivat, me piilottelimme autotallien takana. Me emme tienneet, minne mennä, koska olimme heti lähteneet asunnosta, juosseet pois, ja ottaneet vain vettä mukaan ja se oli siinä, Svetlana kertoi.

– Oli savua ja talon asukkaat huusivat. Joku oli ehkä loukkaantunut (irto)kappaleista. Joten päätimme pysyä kauempana lentokentästä, jossa räjähdykset alkoivat, Juri sanoi.

Räjähdykset rikkoivat tämän asuintalon ikkunat.

Myös sosiaalisessa mediassa on levinnyt kuvia ja videoita, joiden sanotaan kuvaavan räjähdysten jälkeen.

– En halua lähteä Krimiltä, nainen vaikeroi itkien muun muassa Ukrainan sisäministeriön neuvonantajan Anton Gerashtshenkon jakamalla videolla.

Videota ovat jakaneet useat eri tahot eikä sen alkuperästä ole varmuutta.

– Sadan kilometrin ruuhka – ihmiset haluavat lähteä Krimiltä. Uskotteko, että venäläiset vihdoin ymmärtävät, että kyse on todella sodasta, Gerashtshenko kirjoitti.

– Räjähdyksiä oli noin 15. Se kesti 30–40 minuuttia. Useat lomailijat yrittivät löytää suojaa – jotkut piileskelivät puiden takana, lapset itkivät. Ihmiset yrittivät pysyä yhdessä, sanoi Krimillä vieraillut venäläinen turisti Ksenia Korkina Moscow Timesille.

Korkina todisti räjähdyksiä muutaman kilometrin päässä.

– Aivan ensimmäinen räjähdys oli kova ja voimakas. Seinät ja ikkunat tärisivät. Ääni oli korvia huumaava ja pelottava.

Korkinan mukaan monet päättivät lähteä kotiin ja lähellä Novofedorivkaa olikin ruuhkaista.

– Useita ihmisiä pelotti mennä ulos räjähdysten jälkeen. Minäkin olin peloissani.

Räjähdykset rikkoivat myös tämän rakennuksen ikkunat.

Venäjä menetti Krimin niemimaalla sijaitsevan Sakyn lentotukikohdan räjähdyksissä tiistaina useita lentokoneita. Oryx-sotablogin mukaan räjähdyksissä olisi tuhoutunut tai vaurioitunut ainakin 11 konetta, joista neljä oli Su-30-hävittäjiä ja seitsemän Su-24-rynnäkkökoneita.

Jos tiedot kalustomenetyksistä pitävät paikkansa, kyseessä olisivat Venäjän ilmavoimien pahimmat tappiot lähes puoli vuotta kestäneen sodan aikana. CNN:n tietojen mukaan kyseessä on mahdollisesti jopa tuhoisin Venäjän lentokoneisiin yhden vuorokauden aikana kohdistunut isku sitten toisen maailmansodan.

Source Link is.fi