Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c9485ec53656f2109005248d5cd79fff, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Venäläis­lehti painoi hymyilevän Navalnyin kanteen, viranomaiset veivät kaikki kopiot – Uutisalue

Venäläis­lehti painoi hymyilevän Navalnyin kanteen, viranomaiset veivät kaikki kopiot

Moskovalainen Sobesednik-lehti julkaisi muutama päivä Navalnyin kuoleman jälkeen lehden, jossa oli aukeaman kokoinen artikkeli oppositio­poliitikosta.

Venäläisen Sobesednik-viikkolehden päätoimittaja seisoo päätöksensä takana julkaista kansijuttu Aleksei Navalnyista muutama päivä tämän kuoleman jälkeen. Päätoimittaja Oleg Roldugin antoi asiasta haastattelun uutistoimisto Reutersille maanantaina.

Venäjän kenties tunnetuin oppositiopoliitikko Navalnyi kuoli venäläis­viranomaisten mukaan perjantaina 16. helmikuuta. Kuolinsyytä ei ole pystytty riippumattomasti tutkimaan. Muun muassa länsijohtajat ja Navalnyin leski Julija Navalnaja ovat syyttäneet Venäjän hallintoa Navalnyin murhaamisesta ja rikoksen jälkien peittämisestä.

Moskovalainen Sobesednik-lehti julkaisi 20. helmikuuta lehden, jossa oli aukeaman kokoinen artikkeli oppositio­poliitikosta. Kansikuvassa Navalnyi hymyilee, ja kuvan alla lukee ”… mutta toivoa on!”. Artikkeli sisälsi muun muassa muistokirjoituksen ja raportointia lukuisista muistotilaisuuksista, joita Venäjällä järjestettiin Navalnyin kuoleman jälkeen.

Lehden uutisointi eroaa merkittävästi siitä, miten esimerkiksi Venäjän valtiolliset mediat ovat kertoneet poliitikon kuolemasta. Kuolemaa on sivuttu lyhyesti, mutta käytännössä valtionmediat ovat jättäneet uutisoimatta siitä.

Päätoimittaja Roldugin kuvailee tilannetta ”normaaliksi uutistilanteeksi”.

– Se oli uutinen – tunnettu ja vaikutusvaltainen mies oli kuollut. Teimme normaalia uutistyötä, jota myös kollegoidemme pitäisi tehdä, Roldugin sanoo Reutersille.

Pian sen jälkeen, kun päivän painos lähti moskovalaisiin kioskeihin ja kauppoihin, suurin osa lehdistä takavarikoitiin poliisin toimesta, Reuters kertoo. Rolduginin mukaan Sobesednikin painos on noin 154 000 kappaletta.

Oleg Roldugin työhuoneellaan Moskovassa maanantaina. Kuva: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Sobesednik on aikoinaan julkaissut useita haastatteluita Navalnyin kanssa.

Venäjä esti pääsyn lehden verkkosivuille, kun Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan alkoi helmikuussa 2022. Lehti on Reutersin mukaan yrittänyt luoda uusia sivustoja, joille venäläislukijat pääsisivät.

Rolduginin mukaan Sobesednik on suositumpi kuin koskaan. Kun tieto takavarikosta levisi, Roldugin sai sanojensa mukaan useita soittoja, joissa pyydettiin kopiota lehdestä.

Viranomaiset tuskin tarkoittivat niin käyvän, Roldugin arvioi Reutersille.

– Kaikki huomasivat meidät heti, sekä kannen että tekstin.

Source Link is.fi