Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a3e1585704fcd4d48af790c534dca96e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Biden: Toivoa on, että tulitauko Gazassa alkaisi ensi viikon alussa – Uutisalue

Biden: Toivoa on, että tulitauko Gazassa alkaisi ensi viikon alussa

Osapuolten neuvotteluiden on määrä jatkua alkuviikolla tiiviisti. Bidenin hallinto toivoo, että väliaikainen tulitauko olisi mahdollista aloittaa ensi viikon alussa.

Palestiinalaiset lepäävät ylitettyään rajanylityspaikan Gazan pohjoisosasta etelään Al Rashidin tietä pitkin 26. helmikuuta 2024.

Palestiinalaisia siirtymässä Pohjois-Gazasta kaistan eteläosaan 26. helmikuuta 2024. Kuva: EPA/MOHAMMED SABER

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden totesi maanantaina, että väliaikainen tulitauko Gazassa voisi mahdollisesti alkaa ensi viikon alussa.

Eri tahot, kuten Egypti, Qatar, Yhdysvallat ja Ranska ovat yrittäneet saada aikaan tulitaukoa alueelle, jotta muun muassa panttivankeja saataisiin vapautettua. Sopimukseen saattaisi kuulua palestiinalaisvankien luovuttaminen Gazaan vaihdon yhteydessä.

Neuvotteluja on käyty pitkään Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä. Biden sanoi, että sopimuksen syntyminen on lähellä, mutta se ei ole vielä valmis. Israelin laajamittaiset hyökkäykset Gazassa alkoivat sen jälkeen, kun Hamas iski Israeliin viime lokakuussa ja otti samalla panttivankeja.

– Toiveenani on, että ensi maanantaina meillä olisi tulitauko voimassa, Biden sanoi New Yorkissa.

Tilanteesta neuvoteltiin viikonlopun aikana Ranskan pääkaupunki Pariisissa. Eri tahojen mukaan neuvotteluissa on päästy yhteisymmärrykseksi kutsuttuun tilanteeseen, tosin ilman Gazaa hallitsevaa Hamasia. Yhteisymmärryksestä kertoi Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan.

Neuvotteluiden määrä jatkua

Hamasin edustajat ovat kuitenkin olleet mukana neuvotteluissa viikonlopun jälkeen.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi sunnuntaina, että mahdollinen sopu osapuolten välillä vain lykkäisi hyökkäystä Rafahiin, mutta ei estäisi sitä. Rafahissa on jopa 1,4 miljoonaa Gazan sisäistä pakolaista.

– Se on tehtävä, koska tavoitteemme on täysi voitto ja täysi voitto on käden ulottuvilla, ei kuukausien, vaan viikkojen päässä, kun aloitamme operaation, Netanjahu sanoi.

Nimettömien israelilaislähteiden mukaan maan sotilas- ja tiedusteludelegaatio on suuntaamassa Qatariin lisäneuvotteluja varten.

Jordanian kuningas Abdullah varoitti maanantaina Israelin Rafahiin suunnitteleman sotilasoperaation vaaroista ja toisti vetoomuksensa välittömästä tulitauosta, jotta siviileille saataisiin apua.

Maanantaina Jordanian armeija toimitti Gazaan ruoka-apua ja lääkintätarvikkeita. Apu vietiin alueelle neljällä lentokoneella.

Erityisen paha ruokapula on Pohjois-Gazassa. Siellä epätoivoiset väkijoukot ovat vallanneet avustuskuljetuksia. Avustustyöntekijät ovat raportoineet nähneensä laihoja ja selvästi nälkiintyneitä ihmisiä.

Lähteet: AFP, Reuters

Source Link yle.fi