Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_27dbfe249cabfadb9f3e248860e38895, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Venäläislehti tarttui Merivoimien harjoitukseen – ”Venäjä on selkeästi ottanut propaganda­­kierroksia” – Uutisalue

Venäläislehti tarttui Merivoimien harjoitukseen – ”Venäjä on selkeästi ottanut propaganda­­kierroksia”

Venäjän mediassa kerrotaan Suomen Merivoimien harjoitelleen vastikään venäläisten alusten kulun estämistä helikopterista pudotettavien merimiinojen avulla.

Venäläisvälineet lainaavat puolalaista nettisivustoa nimeltä Defence24.pl, jonka mukaan suomalaiset harjoittelivat pysäyttämään Pietariin menevien ja sieltä pois tulevien venäläisalusten kulkua.

Sivuston asiantuntijoiden kerrotaan tehneen analyysin suomalaisten miinakyvykkyydestä niiden valokuvamateriaalien perusteella, joita he ovat saaneet nähtäväkseen harjoituksista.

Puolalaisartikkelin yhteyteen on liitetty Merivoimien twiitti elokuun 9. päivältä. Twiitissä on lyhyt video, jossa näytetään miinojen laskemista mereen ja Merivoimat kertoo harjoitelleensa yhdessä Maavoimien kanssa pohjoisella Itämerellä.

Defence24-sivuston mukaan Suomen Merivoimat käytti harjoituksessa NH90-helikoptereita. Venäläinen Voennoe delo -sivusto kertoo ulkomaalaisten asiantuntijoiden tulleen johtopäätökseen, jonka mukaan Suomi pystyy estämään Venäjän laivaston kulun Itämerellä pudottamalla merimiinoja matalalla lentävistä helikoptereista.

Puolalaisten asiantuntijoiden kerrotaan todenneen, että harjoituksissa käytettiin PM16 Blocker -merimiinoja ja mahdollisesti myös Patrian valmistamia Merimiina 2000 -herätepohjamiinoja.

– Defence24 -sivuston toimittajien mukaan Suomen Puolustusvoimien käyttämien helikoptereiden hyödyntäminen tekee merimiinojen laskemisesta käytännössä huomaamatonta, koska matalalla lentäviä helikoptereita on vaikea seurata, Voennoe delo kirjoittaa.

– Venäjän laivojen on siksi oltava valmiita siihen, että heidän käyttämänsä reitit voivat osoittautua vaarallisiksi missä kohtaa tahansa, puolalaisten asiantuntijoiden kerrotaan todenneen.

Suomalaisen Forcit Defencen valmistamien PM16-merimiinojen kuvaillaan olevan erityisen haasteellisia Venäjän laivastolle siksi, että ne ”pystyvät odottamaan meren pohjassa vastustajaansa jopa parin vuoden ajan”. Häiveteknologian ansiosta miinaa on vaikea havaita meren pohjasta ja se pystyy tuhoamaan kohteensa jopa 200 metrin syvyydestä.

– Venäläiset ovat hankalassa asemassa myös siksi, että Blockereita voidaan asettaa merelle paljon ennen oletettua konfliktia, sillä ne pysyvät toimintakuntoisina yli kaksi vuotta, artikkeleissa kerrotaan.

Defence24-sivuston asiantuntijoiden mukaan Venäjällä on käytössään hyvin vähän miinanraivaus­kalustoa, joka sopisi tällaisten miinojen poistamiseen. Miinantorjunta-alusten kerrotaan olevan myös erittäin hitaita ja helposti tuhottavia, joten venäläisten olisi käytännössä mahdotonta käyttää niitä Suomenlahdella mahdollisessa konfliktissa.

– Tämä tarkoittaa, että venäläiset pinta- ja sukellusveneet eivät pääse turvallisesti kulkemaan pitkin Suomenlahtea, jonka vesien syvyys on enintään 115 metriä, artikkeleissa todetaan.

– Puolalaiset tarkkailijat tekevätkin johtopäätöksen, jonka mukaan Suomen liittyminen Natoon ei ole vähämerkityksellinen asia Venäjälle, Voennoe delo kirjoittaa.

Defence24-sivustolla asia on ilmaistu näin viitaten Merivoimien twiittiin:

– Suomalaiset osoittivat siis yhdellä helikopterilla, ettei Suomen liittyminen Natoon ole merkityksetön tosiasia, kuten Kremlin propaganda väittää.

Sotahistorian tutkija Emil Kastehelmi teilaa venäläismedian tiedot propagandaksi. Hänen mukaansa Suomi ei asenna minkäänlaisia aktiivisia merimiinoitteita tällä hetkellä.

– Venäjä on selkeästi ottanut propagandakierroksia, kun mitkään oikeat jutut eivät riitä Suomen pahuudesta.

Kastehelmi uskoo, että venäläisten väitteet perustuvat Suomen käymiin harjoituksiin, jotka liittyvät miinoittamiseen. Kesällä on ollut harjoituksia, joissa puolustusvoimien helikoptereista lasketaan miinoja.

Lisäksi Suomella on kansainvälisten toimijoiden kanssa jatkuvasti harjoituksia.

– Se johtuu osittain kiristyvästä kansainvälisestä tilanteesta. Ja puolustusvoimat luonnollisesti myös harjoittelee muutenkin. Puolustusvoimat harjoittelee merimiinoitteiden toteuttamista mereltä ja ilmasta.

Emil Kastehelmi.

Suomessa on kielletty valvomattomat jalkaväkimiinat. Mikäli halutaan käyttää jalkaväkeä vastaan räjähteitä, niiden täytyy olla valvottuja. Sotilaan täytyy jostain tähystää ja laukaista räjähde.

Sotahistorian tutkija Emil Kastehelmi sanoo, että Suomi saa käyttää telamiinoja ja jokaisen varusmiehen taitoihin kuuluu telamiinan laitto maahan.

Telamiinojen ja valvottujen räjähteiden lisäksi Suomi saa käyttää kylkipanoksia ja merimiinoja.

– Niitä Suomi käyttää ja niiden käyttöä harjoittelee aktiivisesti. Aktiivisia miinoitteita ei kuitenkaan ole missään päin Suomea.

Source Link is.fi