Banner Before Header

Veroale päättyi: Saksassa bensa taas lähes yhtä kallista kuin Suomessa

Bensiinin hinta on pysynyt Euroopassa edelleen korkealla, vaikka raakaöljyn hinta on viime päivinä ollut laskussa.

Esimerkiksi Pohjanmeren Brent-viitelaadun hinta on nyt tammikuun puolivälin tasolla.

Bensiinin kalleuteen vaikuttaa muun muassa euron kurssi dollariin nähden, joka on laskenut alimmilleen pariinkymmeneen vuoteen.

Euron dollarikurssi on merkittävä tekijä bensiinin hinnassa. Raakaöljyn kauppaa käydään dollareissa, mutta kuluttajakauppaa tehdään niin Suomessa kuin muuallakin euroalueella euroissa.

Polttoaineen korkeaa hintaa on pyritty tänä vuonna suitsimaan väliaikaisilla veronalennuksilla, kuten on tehty muun muassa Ruotsissa ja Saksassa.

Saksan liittopäivät kertoi toukokuun lopulla laskevansa polttoaineiden verotusta tilapäisesti kesä-, heinä- ja elokuun ajaksi.

Veronalennusten teho ei kuitenkaan ei kuitenkaan ole pysyvää, kuten on nähty nyt Saksassa veroalen päätyttyä elokuun lopussa.

Asiaan on kiinnittänyt huomionsa myös ekonomisti Juha Itkonen Twitterissä. Hänen mukaansa Saksa on kirinyt Suomen 95 E 10-bensiinin hintatason lähestulkoon kiinni.

Suomessa hallitus ei ole esitellyt veronalennuksia liikennepolttoaineille, vaan täällä on voimassa bensiinin ja dieselin sekaan laitettavien biopolttoaineiden sekoitevelvoitteen väliaikainen alentaminen.

Polttoaineverosta on käyty täällä ajoittain vilkastakin ekonomistikeskustelua, jossa on ruodittu veroalen hyviä ja huonoja puolia.

Lue lisää: Polttoaineen verotus puhuttaa – Pellervon taloustutkimuksen Lahtinen haluaisi laskea polttoaineen verotusta, EVA:n ekonomisti ei

Bensiinin polttoainevero on Suomessa EU:n tasolla korkeaa. Suomen lasketaan kuuluvan siinä suhteessa kärkikolmikkoon Hollannin ja Italian kanssa.

Polttoaineen hintoja seuraavan EU Weekly Bulletinin mukaan 95 E 10 -bensiinin keskihinta oli viime viikolla Suomessa 2,012 euroa veroineen, kun se Saksassa oli 1,985 euroa.

Suomea kalliimpaa bensiini oli EU-maista vain Tanskassa, missä sen litrahinta oli 2,035 euroa. Ruotsissa bensalitra maksoi 1,760 euroa.

Source Link is.fi