Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c02ff78d25c84136b100729ccc13301e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vesa-Matti Loiri jätti pitkään jäähyväisiä – tällaisia olivat viimeiset tapaamiset ystävien kanssa: Lenitalle hän lauloi rakkaudesta – Uutisalue

Vesa-Matti Loiri jätti pitkään jäähyväisiä – tällaisia olivat viimeiset tapaamiset ystävien kanssa: Lenitalle hän lauloi rakkaudesta

Taiteilija Vesa-Matti Loiri sai 77-vuotissyntymäpäivänään tammikuussa lääkäriltä lohduttomia uutisia. Hän oli sairastunut kahteen eri syöpään, ja arvioitu elinajanodotus oli 2–6 kuukautta.

Parhaimmankin ennusteen mukaan elämää olisi jäljellä kesään.

– Paa nyt ainakin kolme kuukautta, jookos? Loirin kerrotaan lievästi virnistellen lohkaisseen lääkärille.

Loiri hyväksyi kohtalonsa ja alkoi jättää hyvästejä rakkailleen. Kuukausien aikana Loiri soitteli lukuisia puheluita ja otti vastaan monia vieraita.

Koko kansan viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiri menehtyi 10. elokuuta pitkäaikaisten sairauksien uuvuttamana.

Tietokirjailija Lenita Airisto tunsi Vesa-Matti Loirin 60–70-luvulta asti. He esiintyivät tuolloin televisiossa huippusuositussa Jatko-aika-keskusteluohjelmassa.

– Olimme molemmat taistolaisten vainon ja painostuksen kohteena. Meidän suhteen suuri liima oli tämä, Airisto kertoo.

– Vesku oli todellinen taiteilija eikä poliittinen henkilö. Tämä sai minut huutamaan autossani Veskulle, että minä rakastan sinua.

Riitta Loiri, Vesa-Matti Loiri ja Lenita Airisto Helsingissä vuonna 2010.

Airistolla ja Loirilla oli lyhyt suhde 70-luvulla, mutta he pysyivät ystävinä loppuun asti.

Lenita Airisto oli yksi niistä ihmisistä, jotka Vesa-Matti Loiri halusi tavata sairastuttuaan syöpään ja kuultuaan, että aikaa on enää vain muutama kuukausi.

Alkukevät oli Lenitalle kiireistä aikaa. Hänen tietokirjansa Noitanaisen ilosanoma oli juuri ilmestynyt. Vesa-Matti Loiri oli ehtinyt soittaa monta kertaa ennen kuin Lenita ehti oikein kunnolla jutella.

– Tieto sairastumisesta oli verenkiertoa pysäyttävä juttu. Ei löytynyt oikein sanoja, kaikki pysähtyi. En ole oikein vieläkään sisäistänyt sitä, Lenita Airisto sanoo.

– Tajusin, että kun hän on ryhtynyt ystävilleen soittamaan, hän on tehnyt jo omat suunnitelmansa ja ne ovat minkä mukaan mennään.

Airisto sai kutsun vanhan ystävänsä kotiin keväällä. Paikalla oli myös muita ihmisiä. Loirilla oli pari asiaa, joista hän halusi jutella ennen kuolemaansa.

Vesa-Matti Loiri ja Lenita Airisto tunsivat 1960–1970-luvuilta saakka.

– Hän halusi jutella niiden kanssa, jotka ovat jakaneet hänen elämänsä. Jokaista varten hän oli varannut oman ajan.

– Olin siellä niin kauan kuin Vesa-Matilla oli minulle aikaa annettavana.

Ensimmäisenä Vesa-Matti Loiri halusi kertoa, mikä merkitys Lenitalla on ollut hänen elämässään. Hänelle oli tärkeää kertoa se.

– Hän halusi kertoa, että tämä on, mitä sinä olet minulle antanut. Mutta sen tarkemmin en kerro, se on meidän välinen juttu.

Viimeisellä tapaamisella Vesa-Matti Loiri lauloi. Läsnä oli Airiston lisäksi myös muita ihmisiä.

– Hän lauloi, mutta en halua kertoa mitä. Meillä oli muutamia tärkeitä lauluja.

– Yksi mielenkiintoinen laulu oli Väliaikainen. Itse asiassa kaikki meidän elämässä on väliaikaista. Tämä laulu yhdistyi meidän rakkauteen, joka ei koskaan loppunut.

He olivat ystäviä, jotka puhuivat myös hyvin vaikeista asioista. Syvä ystävyys ja kunnioitus yhdisti. Se oli ystävyyttä, jossa ei ollut mitään sitoumuksia.

Oli myös toinen asia, josta Vesa-Matti Loiri halusi viimeisellä tapaamisella Lenita Airiston kanssa jutella.

– Hän sanoi minulle tapaamisen loppupuolella, että soita tälle henkilölle, jos joudut todella pulaan. Sillä hän viittasi Spede Pasasta koskevaan kirjapaljastukseeni. Hän oli jo ottanut tähän henkilöön yhteyttä ja sanonut, että jos hän ei ole enää täällä, voin pyytää tältä henkilöltä apua, jos tulee jotakin oikeudenkäyntejä.

Näyttelijä Kari Väänänen ja taiteilija Vesa-Matti Loiri tunsivat monta kymmentä vuotta. He tekivät yhdessä neljä elokuvaa ja tapasivat muutenkin.

Vuodenvaihteen jälkeen Väänänen sai Loirilta puhelun. Se alkoi niin kuin kaikki Loirin puhelut: Hei, rakas ystävä.

Näyttelijä Kari Väänänen oli Vesa-Matti Loirin pitkäaikainen ystävä.

– Hän kertoi, mikä on tilanne. Hänellä on kaksi syöpää.

– Se mikä oli hienoa, hän suhtautui positiivisella mielellä, uteliaana katsomaan, mitä rajan takana on. Hän sanoi, että on hyvällä mielellä lähdössä. Juteltiin vähän ja vähän naureskeltiinkin. Emme muistelleet yhteisiä töitä.

Kari Väänänen yritti lohduttaa vanhaa ystäväänsä, mutta huomasi, ettei se ole tarpeellista.

– Vesa-Matti sanoi, että se on turhaa.

Vesa-Matti Loiri soitti Kari Väänäselle ikävistä uutisistaan vuodenvaihteen jälkeen.

Kesäkuussa Kari Väänänen yritti taas saada vanhaan ystäväänsä yhteyttä.

– Yritin soittaa kaksi kuukautta sitten, mutta ei hän enää vastannut.

Yhteisiä muistoja on paljon. Kolme vuotta sitten Vesa-Matti Loiri ja Kari Väänänen palasivat näyttelemään yhdessä yli 30 vuoden tauon jälkeen Mika Kaurismäen elokuvassa Mestari Cheng. Elokuva kertoi Lapin pikkukylään saapuvasta mestarikokki Chengistä.

– Olemme aina olleet hengenheimolaisia, Kari Väänänen totesi tuolloin Vesa-Matti Loirista.

Kari Väänänen ja Vesa-Matti Loiri elokuvassa Jon.

Elämäkerran kirjoittaja Jari Tervo sai puhelun ystävänpäivänä. Tervo muistelee Loirin kertoneen diagnoosistaan ja leikkauksista, joita oli ehdotettu. Loiri valitsi luomukuoleman.

Ystävänpäivänä Loiri kertoi puhelimessa Tervolle eläneensä 77 hyvää vuotta. Hän oli aikeissa kertoa vakavasta sairaudesta lapsilleen ja läheisilleen.

Jari Tervo kirjoitti Vesa-Matti Loirista elämäkertateoksen.

– Sitten hän pikku hiljaa lähti täältä, mutta hän suhtautui omaan kuolemaansa kuin hän on suhtautunut ystäviensä ja jopa lastensa kuolemaan, koska hän oli sitä mieltä, että elämä ei lopu ihmisen fyysiseen kuolemaan.

Vesa-Matti Loiri uskoi jälleensyntymiseen ja odotti elämän suuren arvoituksen selviämistä: onko kuoleman jälkeen jotain.

Jari Tervo kertoo, että Loiri halusi luomukuoleman.

Neljä vuotta 1980–90-lukujen taitteessa Loirin kanssa seurustelleella malliyrittäjä Marita Hakalalla oli erityinen suhde mieheen. Viime vuosina he eivät enää tavanneet, mutta telepaattiseksi kuvailtu yhteys säilyi loppuun saakka.

Tiedon entisen rakastettunsa huonosta ennusteesta Hakala sai ensimmäisen kerran jouluaattona. Samalla Loiri kuitenkin vakuutti kaiken olevan hyvin.

Vesa-Matti Loiri ja Marita Hakala olivat yhdessä 1980–1990-lukujen taitteessa. Kuvassa myös Loirin Joonas-poika.

Jäähyväisten aika oli myöhemmin keväällä. Huhti-toukokuun taitteessa Loiri soitti Hakalalle.

Marita Hakalalle Loirin puhelu sairaudestaan oli pysäyttävä, mutta pitkä ja kaunis.

– Hän soitti, koska halusi hyvästellä. ”Mä oon lähössä”, hän sanoi. Kysyin, että minne, vaikka tiesin jo silloin, ettei hänellä ollut paljoa aikaa.

Puhelu oli pitkä ja kaunis. Loiri oli valmis jatkamaan elämää reinkarnaation kautta. Hiipuvan taiteilijan sanat entiselle rakastetulleen olivat kaunosieluiset.

– Hän sanoi, että kun lenkkipolulla kuulet linnun laulavan, tiedät, että se olen minä.

Loirin kanssa 1970-luvulla ystävystynyt kapellimestari Olli Ahvenlahti kuului niihin, joille Loiri soitti tammikuussa sairaalasta. Kevään aikana miehet pystyivät tapaamaan vielä muutamia kertoja.

Kapellimestari Olli Ahvenlahti ystävystyi Vesa-Matti Loirin kanssa 1970-luvulla.

– Olin toukokuussa Veskun luona nelisen tuntia ja juttelimme menneisyydestä ja kaikista yhteisistä tekemisistä. Tunnelmat olivat erittäin haikeat, koska Vesku tiesi, että sairaus on ärhäkkää laatua eikä aikaa ole enää hirveän paljon.

Ahvenlahti kertoo, että he puhuivat asioista ikään kuin lähtötunnelmissa. Siinä muisteltiin menneitä ja taas halailtiin.

– Olen onnellinen, että ehdittiin tavata ja puhua kaikista menneistä töistä ja ystävyydestä, joka kesti loppuun asti. Ystävyytemme piti sisällään ihan kaiken. Puhuimme yhdessä ihan kaikesta.

Olli Ahvenlahti on kiitollinen, että sai tavata ystävänsä Vesa-Matti Loirin ja keskustella tämän kanssa tärkeistä asioista vielä ennen Loirin kuolemaa.

Laulaja Jenni Vartiaisen ystävyys Loirin kanssa syveni Vain elämää -kuvauksissa vuonna 2014. Jo sitä ennen he olivat esittäneet keikoilla duettona Vartiaisen Halvalla-hittiä.

Alkuvuodesta Vartiainen sai Loirilta samanlaisen puhelun kuin muut ystävät: aika on käymässä vähiin.

– Onneksi ehdittiin hyvästellä muutamankin kerran. Kiitos kaikesta, meidän yhteiset hetket jää sydämeen. Uteliasta matkaa toiselle puolelle. Love you, Vartiainen toivotti rakkaalle ystävälleen Instagramissa.

Vesa-Matti Loirin ja Jenni Vartiaisen (oik. reuna) ystävyys syveni Vain elämää -kuvauksissa vuonna 2014. Kaudelle osallistuivat myös Toni Wirtanen, Elastinen, Paula Koivuniemi, Paula Vesala ja Samuli Edelmann.

Rokkari Michael Monroe tapasi Loirin viimeistä kertaa huhtikuun lopulla. Vielä tuolloin Loiri jaksoi päivittää kohtaamisen Instagram-sivulleen saatteella ”Michael kävi soittamassa uusia biisejään”.

Monroe kuvailee viimeisen kohtaamisen olleen iloinen ja haikea. Loiri oli Monroelle rakas ystävä ja erittäin tärkeä henkilö.

Michael Monroe vieraili Vesa-Matti Loirin Loirinuotiolla-ohjelmassa vuonna 2014.

– Nämä olivat viimeiset jäähyväiset. Hän tiesi kohtalonsa, ja minäkin tiesin mitä tuleman pitää, Monroe sanoi Ilta-Sanomille.

Source Link is.fi