Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f1d2294b11075c63212924a66b7b4edc, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
VIP-kohtelua nauttiva maailmantähti pahin este Huuhkajien unelmalle – Lukas Hradecky kertoi hetkestään dopingtestissä Jan Oblakin kanssa – Uutisalue

VIP-kohtelua nauttiva maailmantähti pahin este Huuhkajien unelmalle – Lukas Hradecky kertoi hetkestään dopingtestissä Jan Oblakin kanssa

LJUBLJANA. Vuosikymmen Euroopan huipulla on pitkä aika.

Slovenian jalkapallomaajoukkueen ykkösmaalivahti Jan Oblak on seissyt pienen maansa maalilla jo vuosikaudet. Viime tammikuussa 30 vuotta täyttänyt slovenialainen debytoi miesten maajoukkueessa jo 19-vuotiaana, syyskuussa 2012.

Modernin huippumaalivahdin perikuvalla on taskussaan mestaruuksia seurajoukkueista, mutta yksi asia puuttuu. Nimittäin arvokisapaikka.

Nyt Oblakin janoaman kisapaikan edessä seisoo Huuhkajat, Suomen miesten jalkapallomaajoukkue. Slovenia on kahdesta joukkueesta lauantaina kotonaan pakkovoiton edessä.

– Odotan positiivista lopputulosta meille. Tässä ottelussa on molemmilla joukkueilla paljon yksilötaitoa, mutta molemmat nojaavat kollektiiviin. Erityisesti osaamista on molemmilla joukkueilla maalin edessä, kummallakin on erinomainen maalivahti, Slovenian päävalmentaja Matjaz Kek totesi Yle Urheilulle joukkueen lehdistötilaisuuden jälkeen.

Kek ei kysyttäessä myönnä, että joukkue haluaisi erityisesti pelata kisapaikan Oblakille.

Hän on kuitenkin siinä oikeassa, että katseet kiinnittyvät Stosicen stadionilla pillin puhaltaessa molempien joukkueiden kapteeneihin eli maalivahteihin. Suomen maalilla seisoo myös eurooppalainen huippumaalivahti, Lukas Hradecky.

Hradecky on edellä mainitusta kaksikosta se, jolla on jo arvokisapaikka alla.

Slovenian miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Matjaz Kek.

Matjaz Kek, 62, on luotsannut Sloveniaa vuodesta 2018. Kuva: Getty Images

Rupattelua dopingtestissä

Seurajoukkueessaan espanjalaisessa Atletico Madridissa Oblak on niittänyt viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana kunniaa ja noussut maailman maalivahtieliittiin.

Hradecky ja Oblak kohtasivatkin viimeksi juuri seurajoukkuetasolla, sillä slovenialaisten ykkösvahti ei pelannut kesäkuussa EM-karsintapelissä Helsingissä.

Viime kohtaamisessa vuosi sitten Hradeckyn Bayer Leverkusen nousi Mestarien liigan lohkovaiheen viimeisessä ottelussa tärkeään vierastasapeliin suomalaisen haamutorjuntojen auttamana. Oblak oli myös ottelussa omimmillaan.

Lukas Hradecky belönas med kramar efter sin straffräddning.

Lukas Hradecky pelasti Bayer Leverkusenin viime hetkillä haamupelastuksillaan. Kuvassa joukkueen päävalmentaja Xabi Alonso antaa kiitoksiensa kuulua. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

– Jo ennen tuota kohtaamista olen pitänyt häntä maailmanluokan maalivahtina. Hän näytti myös etäisesti hyvältä jätkältä, mikä vahvistuikin! Hradecky kertaa ljubljanalaishotellin alakerrassa istuessaan.

– Meillä oli silloin ensimmäisen lohkokohtaamisen jälkeen tilanne, että istuimme dopingtestissä molemmat. En tiedä, pelasimmeko silloin niin hyvin, emme minun mielestäni! Vaihdoimme siinä vähän sanoja, suomalaisvahti kertoo.

Pienten maiden suurten miesten onnistuttava

Oli sitten viime syksyn dopingtesti syystä tai toisesta, ominaisuuksiltaan lauantain seuratuimmat miehet ovat hyvin samankaltaisia ja maailman kärkikastia. Ulottuvia, urheilullisia ja taitavia torjujia, jotka ovat tarpeeksi hyviä pelaamaan jalalla.

Tätä mieltä ainakin on Suomen maalivahtivalmentaja ja entinen huippuvahti Antti Niemi.

– Kyllä minä tiputtaisin heidät samaan kategoriaan. Molemmat ovat tasaisia suorittajia, jotka kykenevät näyttäviin torjuntoihin. Helppoja maaleja tai suurempia virheitä ei heille tule, hän yhdistelee kaksikon vahvuuksia.

Finländare firar Hradeckys straffräddning.

Hradecky on antanut vuosien ajan Suomelle paremmat mahdollisuudet voittaa. Tässä hän on napannut Pierre-Emile Höjbjergin rangaistuspotkun kiinni EM-kisoissa 2021. Kuva: Yle/Tomi Hänninen

Molempia koskee myös yhtälainen vaatimus joukkueen puolesta. Sekä Suomen että Slovenian maalivahtien pitää aina olla parhaimmillaan. Pienten jalkapallomaiden isot nimet ovat useimmiten vastustajien pallosateen kohteena.

– Kyllähän Suomen osalta sitä vaaditaan, että maalivahdin pitää onnistua. Ihan sama, ketä vastaan me pelaamme, niin jos meidän maalivahtimme pelaisi huonosti, niin kyllähän se tekisi joukkueemme hommat todella vaikeaksi, Niemi korostaa.

Tällä palataan taas lauantain kamppailuun. Suomi tarvitsee ottelusta vähintään pisteen, että EM-kisapaikka on aivan näppien ulottuvilla. Voitolla se on hyvin todennäköinen. Slovenialle merkitsee vain voitto. Molempien tavoitteeseen pääsyssä vaaditaan maalivahtipelaamista maailman huipulta.

”Viime kerralla jäi piippuun”

Iso tavoite on sekä Suomelle että Slovenialle selviäminen ensi kesän EM-kisoihin Saksaan.

Vuodesta 2015 saakka Saksassa pelanneen Hradeckyn innostuksen huomaa, kun häneltä kysyy mahdollisuudesta pelata arvokisoja hänelle tärkeässä maassa. Vai onko syy joku muu?

– Se on iso juttu, mutta ei sillä ole niin väliä, pelataanko Saksassa vai missä vaan. Kesän 2021 kisat jäivät mielestäni vähän piippuun korona-ajan vuoksi, niin olisi niin hienoa kokea ”normaalit kisat”. Kaikilla meistä se on mielessä, ne kisat ovat isolla X:llä merkattu, että tuonne haluamme, Hradecky sanoo jämäkästi.

Sitä ennen lauantaina olisi murskattavana toisten unelmia. Tässä tapauksessa Jan Oblakin ja Slovenian.

– Hän varmasti myös hinkuu sinne arvokisoihin, kun Slovenia ei ole hänen aikanaan päässyt vielä kertaakaan takaisin sinne. Heilläkin on varmasti se tavoite mielessään, Suomen kapteeni pohtii.

-

Oblak palasi Slovenian kokoonpanoon syyskuun maaotteluikkunassa. Kuva: Getty Images

Oblakille VIP-kohtelua

Oblak on iso vuori Suomen ja EM-kisaunelman välissä. Kuten mainittua, hän ei pelannut viimeisimmässä maiden välisessä kamppailussa Helsingissä kesäkuussa. Sen Suomi voitti 2–0.

Slovenialainen on kärsinyt tänä vuonna pahasti loukkaantumisista. Hän menetti kaudestaan kokonaan kaksi kuukautta loukattuaan niskanseutuaan kovassa törmäystilanteessa Espanjan liigassa. Viimeisellä La Liga -kierroksella ennen maajoukkuetaukoa hän satutti toista takareittään ja joutui välttelemään maalipotkujen antamista.

Hän on kuitenkin nyt taas täydessä pelikunnossa. Toisin kuin muut slovenialaispelaajat, Oblak sai tällä viikolla kaksi vapaapäivää harjoituksista.

– Se ei liittynyt pelikuntoon, vaan hän on joukkueensa VIP. Sen lisäksi maalivahdin asemassa hänen ei tarvitse olla jatkuvasti hiomassa taktisia asioita, slovenialaisen urheilumedian Ekipa24:n toimittaja Andrej Milikovic avasi Yle Urheilulle.

Mikäli lauantaina nähdään odotettu maalivahtien kaksintaistelu, on kentällä kaksi huippukuntoista maailman kärkikastin torjujaa. Kun panokset ovat korkealla, ovat Hradecky ja Oblak parhaimmillaan.

Source Link yle.fi