Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d9410d7f5c90957d32861536868a09c7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Viranomaiset päässeet tutkimaan Dali-rahti­alusta: ”musta laatikko” paljastaa onnettomuuden kulun – Uutisalue

Viranomaiset päässeet tutkimaan Dali-rahti­alusta: ”musta laatikko” paljastaa onnettomuuden kulun

Onnettomuuden tutkinta saattaa viedä jopa kaksi vuotta.

Baltimoressa Yhdysvaltain kansallinen liikenne­turvallisuus­lautakunta (NTSB) pääsi keskiviikkona tutkimaan Dali-rahtialusta, joka törmäsi siltaan tiistaiyönä, kertovat muun muassa BBC ja CNN.

Tutkinnasta kertova NTSB:n edustaja Jennifer Homendy kertoi tiedotustilaisuudessa, että onnettomuus­hetkellä aluksessa oli 21 miehistön jäsentä sekä kaksi luotsia. Aiemmin viranomaiset olivat kertoneet, että laivassa oli 22 miehistön jäsentä.

Laivassa on ainakin 56 konttia, joissa on sisällä satoja tonneja vaarallisia aineita ja materiaalia, kuten syövyttäviä ja syttyviä aineita, Homendy kertoi. Ainakin osa vaarallista materiaalia sisältävistä konteista on vaurioitunut ja vuotanut. Vuotavia kontteja on sekä laivassa että joessa.

Rahtialus Dali törmäsi Francis Scott Keyn siltaan tiistaiyönä paikallista aikaa Yhdysvaltain Baltimoressa. Törmäyksen johdosta koko silta romahti lähes välittömästi Patapsco­jokeen. Jokeen putosi myös sillalla olleita ajoneuvoja ja ihmisiä, ja ainakin neljä ihmistä on vielä kateissa. Heidän oletetaan kuolleen. Sukeltajat löysivät keskiviikkona kahden ihmisen ruumiit vedestä.

Laivasta löydettiin myös VDR (Voyage Data Recorder), jota voi pitää laivojen ”mustana laatikkona”. Laite taltioi muun muassa laivan liikkeet ja komentosillan keskustelut.

VDR:stä saatujen tietojen mukaan laiva lähti Baltimoren satamasta tiistaina kello 0.39 paikallista aikaa. Laiva saapui Fort McHenryn kanavaan kello 1.07, NTSB:n tutkija Marcel Muise kertoi tiedotustilaisuudessa.

Useat hälytykset alkoivat soimaan laivassa kello 1.24. Kello 1.26 VDR tallensi muun muassa ohjauskäskyjä. Muutamaa sekuntia myöhemmin laivan luotsi pyysi radiolla lähellä olevia hinaajia apuun. Suunnilleen samoihin aikoihin aluksesta myös soitettiin liikenteestä vastaavalle viranomaiselle laivan sähkökatkosta.

Kello 1.27 luotsi määräsi ankkurin laskettavaksi ja antoi lisää ohjauskäskyjä. Noin 20 sekuntia myöhemmin hän raportoi Dalin menettäneen sähköt ja lähestyvän siltaa. Samoihin aikoihin liikenteestä vastaavan viranomaisen päivystäjä sulki liikenteen sillalla ja käski sillalla jo olevia poistumaan sillalta.

Kello 1.29 VDR tallensi törmäyksen ääniä. Muutamaa sekuntia myöhemmin luotsi raportoi rannikkovartiostolle sillan romahtaneen.

Homendy totesi, että toisin kuin lentokoneen musta laatikko, laivan ”musta laatikko” on paljon yksinkertaisempi laite, joka tallentaa paljon vähemmän tietoa.

Hän penäsi tiedotustilaisuudessa tarkemman teknologian perään myös laivoissa.

Laivan kapteenia sekä muun muassa perämiestä on haastateltu keskiviikkona, Homendy kertoi.

Homendyn mukaan tutkinta saattaa kestää vuodesta kahteen vuoteen.

Source Link is.fi