Yhdysvalloissa koronavirus leviää peurojen ja muiden eläinten keskuudessa

Koronavirus leviää Yhdysvalloissa valkohäntäpeurojen ja muiden villieläinten keskuudessa.

Alkuperäisenä taudin lähteenä ovat todennäköisesti ihmiset, ja virus voi myös levitä eläinten kautta jälleen takaisin ihmisiin.

Tutkijat ovatkin huolestuneet, mitä havainnot tarkoittavat ihmisille pandemian hillitsemisen kannalta. Asiasta kirjoittaa CNN.

Koronaviruspandemia lähti leviämään ihmisiin alkujaan hyvin todennäköisesti eläimestä, mahdollisesti lepakon tartuttamasta toisen lajin edustajasta. Tilanne räjähti kuitenkin käsistä vasta, kun se lähti leviämään ihmisten keskuudessa. Toistensa lisäksi ihmiset voivat tartuttaa myös lemmikkejään ja muita eläimiä.

Eläimen ja ihmisen välisiä koronatartuntaketjuja on tavattu muun muassa minkkitarhoilla, joista eläinten välillä levinneitä tartuntoja on levinnyt jälleen myös ihmisiin. Esimerkiksi Tanskassa jouduttiin viime vuonna lopettamaan satojatuhansia minkkejä uuden virusmuunnoksen leviämisen hillitsemiseksi.

Mutta miten koronavirus on päätynyt leviämään luonnonvaraisiin eläimiin, joilla ei usein ole ihmisten kanssa mitään kontaktia?

– Jos joku puree omenaa ja heittää sen maahan tai vaikka vain aivastaa nenäliinaan ja pudottaa sen, spekuloi CNN:lle tohtori Suresh Kuchipudi Pennsylvanian yliopiston eläindiagnostiikkalaboratoriosta.

Tartuntoja saattaa tapahtua myös vesistön tai ihmisten ympäristöön jättämien saasteiden välityksellä. On myös mahdollista, että peurat ovat saaneet tartuntoja muilta eläimiltä, mutta ihmiset ovat todennäköisin tartunnan lähde.

Peurat voivat tartuttaa myös muita eläimiä, mutta vastaavien tartuntojen määrä on tutkijoille vielä pimeän peitossa.

Selvää kuitenkin on, että koronavirus on levinnyt villieläintenkin keskuudessa laajalti. Kuchipudi oli mukana johtamassa tuoretta tutkimusta, jossa todettiin, että kolmanneksella Iowan osavaltiossa vuoden 2020 syyskuun ja vuoden 2021 tammikuun välisenä aikana testatuista peuroista löytyi viitteitä koronavirustartunnasta.

Tutkimus toteutettiin sen jälkeen, kun Yhdysvaltain maatalousministeriö julkaisi raportin, jonka mukaan 40 prosentilla neljässä eri osavaltiossa testatuista peuroista havaittiin koronaviruksen vasta-aineita.

Yhdysvaltain Utahissa on havaittu koronavirustartuntoja myös esimerkiksi hiirillä, pesukarhuilla ja haisunäädillä. Villieläinten tartuntoja on esiintynyt tutkijoiden mukaan odotettua enemmän erityisesti eläintarhojen tuntumassa.

Tutkijoiden mukaan vastaavien selvitysten tekeminen on kriittisen tärkeää, jotta viruksen leviämismekanismeja voidaan ymmärtää riittävästi. Eläimissä herkästi leviävät tartunnat tuovat riskejä uusista virusmutaatioista, joihin ihmisten täytyy olla valmistautuneita. Niin pitkään, kun kaikki ihmiset eivät ole täysin rokotettuja koronavirusta vastaan, on aina riski uusista varianteista, jotka voivat lähteä leviämään räjähdysmäisesti ihmisten keskuudessa.

Source Link is.fi