Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5f34eb0137b2eb4a0fc598bceacbd76f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yksi kuva kertoo karun totuuden: näin musertava on Venäjän ylivoima Ukrainassa – Uutisalue

Yksi kuva kertoo karun totuuden: näin musertava on Venäjän ylivoima Ukrainassa

Isoista miehistö- ja kalustotappioista huolimatta Venäjä on yhä musertava sotajätti. Tuore raportti paljastaa, millaisilla asevoimilla Ukraina yrittää laittaa sille hanttiin.

Arvovaltaisen julkaisun mukaan lähes kaikilta Venäjän joukko-osastoilta puuttuu joko sotilaita, kalustoa tai molempia. Silti sen asevoimat ovat ylivoimaiset suhteessa itsenäisyydestään taistelevaan Ukrainaan.

Vastikään julkaistu Military Balance 2024 antaa kattavan kuvan siitä, millaisin sotavoimin Ukraina taistelee jo kolmatta vuotta Venäjää vastaan.

Julkisiin lähteisiin perustuvaa, International Institute of Strategic Studies -ajatushautomon julkaisua pidetään alan auktoriteettina. Se listaa eri maiden asevoimien kalustoa ja kyvykkyyksiä ja tekee tietojen pohjalta tarkkanäköisiä analyysejä.

Tuoreesta julkaisusta löytyvät myös parhaat käytettävissä olevat arviot Ukrainan ja Venäjän asevoimien tilasta.

The Military Balance huomioi, että käynnissä oleva sota tekee joukkojen ja kaluston määrän arvioinnista vaikeaa.

Tuore raportti arvioi, että Ukrainan asevoimien vahvuus on 500 000–800 000 aktiivipalveluksessa olevaa sotilasta. Enimmäismäärä perustuu asevoimien loppuvuodesta 2023 ilmoittamaan lukemaan, mutta Military Balancen mukaan on epäselvää, onko kyse todellisesta lukumäärästä.

Näistä armeijan palveluksessa on 200 000–350 000, merivoimilla 20 000 ja 37 000 ilmavoimilla. Maahanlaskujoukkoihin kuuluu 40 000 sotilasta ja erikoisjoukkoihin 3 000.

Military Balance huomauttaa, että Ukrainalla on käytössään useita erilaisia dronejärjestelmiä. Kuvassa lennetään Vampire-dronea lähellä etulinjaa Zaporizzjan alueella helmikuussa 2024. Kuva: Reuters

Ukrainan paikallispuolustusjoukoilla on 200 000–350 000 sotilasta. Puolisotilaallisiin joukkoihin – kansalliskaarti, rajavartiolaitos ja poliisivoimat – kuuluu 250 000 jäsentä.

Kaluston puolesta The Military Balance listaa Ukrainalle 937 taistelupanssarivaunua, 1 020 rynnäkköpanssarivaunua sekä 1 274 panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa.

Taistelupanssarivaunuista valtaosa on neuvostokalustoa, kuten 200 eri malleja edustavaa T-64-panssarivaunua.

Tykistöä Ukrainalla on 1 639 yksikön verran. Karkeasti puolet niistä on telatykistöä ja toinen puoli perinteisempiä, ajoneuvon perässä vedettäviä tykkejä.

Ukrainalaissotilaat käyttämässä ilmatorjuntapanssarivaunua Odessan alueella 22. helmikuuta 2024. Kuva: Reuters

Raketinheittimiä Ukrainalla on 248 kappaletta. Niiden joukossa on 38 yhdysvaltalaista Himarsia, jotka ovat niittäneet mainetta sodan kuluessa.

Taisteluhelikoptereita Ukrainalla on 45.

Ukrainan merivoimat ovat hyvin vaatimattomat.

Varsinaista laivastoa sillä ei ole, vaan ainoastaan parisenkymmentä erilaista pienempää alusta, kuten partioveneitä. Se on kuitenkin tehnyt useita onnistuneita iskuja Venäjän Mustanmeren laivastoa vastaan muun muassa drooniveneillä.

Ilmavoimilla on käytössään 78 taistelukelpoista lentokonetta. Niistä suurin osa, 49, on MiG-29 ja Su-27 -hävittäjiä. Ilmavoimien tuoreinta länsikalustoa edustavat Storm Shadow -risteilyohjukset ja GPS-ohjatut JDAM-ER-pommit.

Suurin osa Ukrainan ilmavoimien alle sijoitetusta ilmatorjuntakyvykkyydestä on neuvostokalustoa. Mukana on myös muun muassa 12 yhdysvaltalaista Patriot-ohjusjärjestelmää ja joitain Saksalta saatuja IRIS-T-järjestelmiä.

Ukrainan armeijan 65. mekanisoidun prikaatin sotilaita poterossa lähellä Robotyneä 21. helmikuuta. Kuva: Reuters

Venäjän sotilaallisesta kyvykkyydestä Military Balance toteaa, että sen maajoukot ovat kärsineet sodan aikana laajoja tappioita niin kaluston kuin miesvoimankin osalta.

Venäjän hyökkäys on osoittanut heikkoja kohtia johtamisessa, henkilöstössä ja kalustossa. Etenkin erilaisten tiedustelukykyjen puute on johtanut Moskovan heikkoon menestykseen.

Military Balancen mukaan lähes kaikki Venäjän joukko-osastot ovat alivahvoja, eli niiltä puuttuu joko sotilaita, kalustoa tai molempia.

Lukujen valossa Venäjällä on silti huomattavasti suuremmat sotilaalliset resurssit kuin Ukrainalla. Se on edelleen sotilaallinen jättiläinen.

Venäjällä on aktiivipalveluksessa 1,1 miljoonaa sotilasta yhdeksässä eri puolustushaarassa.

Taistelupanssarivaunuja Venäjällä on 1 750. Rynnäkköpanssarivaunuja taas on 4 050 ja panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja yli 4 700.

Military Balance huomauttaa, että lisäksi Venäjällä on varastoissaan enintään 4 000 taistelupanssarivaunua, jotka käsittävät lähes kaikki venäläiset panssarivaunumallit. Todennäköistä kuitenkin on, että varastossa olevat vaunut ovat pikemminkin vanhempia kuin tuoreempia malleja.

Samalla Military Balance toteaa Venäjän menettäneen sodan aikana lähes 3 000 taistelupanssarivaunua, eli melkein koko määrän, joka sillä sodan alussa oli käytettävissään.

Venäjän tykistö on valtava. Tykistöön kuuluvaa kalustoa sillä on 4 397 kappaletta ja raketinheittimiäkin 941.

Venäjällä on myös huomauttavan suuret merivoimat, joiden laivastoon kuuluu muun muassa 50 sukellusvenettä, korjattavana oleva lentotukialus Admiral Kuznetsov, risteilijöitä, fregatteja ja korvetteja.

Venäjän ilmavoimilla taas on 1 169 taistelukelpoista lentokonetta ja 340 taisteluhelikopteria.

Source Link is.fi